«Понад 30 країн будуть членами Євросоюзу у 2020 році», - експерт

«Угода про Асоціацію з Україною - це наймасштабніша угода, яку коли-небудь заключали в ЄС з країною, яка не є в Євросоюзі», - наголосив Майл Лі у своїй доповіді «Яким буде ЄС у 2020 році». Колишній голова Генерального директорату з питань розширення в Єврокомісії прихав до Львова на засідання «Експертного клубу «Самопоміч».

Отже, 7 тез-прогнозів щодо майбутнього Євросоюзу та України.

  1. 10 років тому Європейський Союз прийняв політику добросусідства. І майбутня Угода про асоціацію з Україною – яскраве свідчення того. Якщо ця Угода буде ратифікована, ми побачимо Україну на одному ринку з ЄС. Думаю, через 10 років ми побачимо процес зближення України та ЄС. Чи призведе це до членства?Поки можу сказати точно, що зараз це питання навіть не стоїть. Тому що в Євросоюзі криза. Поки не йде мова про приєднання додаткових країн. Наразі перед нами – план дій, аби зблизитися. Але Євросоюз подолає кризу.
  2. Тому, думаю, за 10 років ще кілька країн приєднаються до ЄС і ми будемо бачити понад 30 членів. Можливо, приєднаються Сербія, Чорногорія і Косово.  Приєднання цих країн підкреслює основні риси ЄС, роль ЄС у примиренні та порозумінні людей, які колись ворогували та не розумілися.
  3. Інші країни в Західних Балканах, які бажали би приєднатися до Євросоюзу, мабуть, будуть рухатися повільніше. Боснія і Герцоговина, Албанія,  Македонія. В цих країн є певні труднощі. Але, мабуть, упродовж 10-15 років вони подолають ці труднощі і, таким чином, членство в ЄС буде сягати 35 країн.
  4. Якщо говорити про те,  чи будуть якісь країни покидати Євросоюз. Я таки думаю, коли настане момент істини, британці таки захочуть залишитися у Європі. Ми спостерігаємо покращення в них.
  5. Щодо євро. Думаю, що за 10 років Єврозона розшириться. Думаю, Польща, Швеція і ще 1-2 країни приєднаються до цієї валюти. Адже, не зважаючи на кризу, євро все таки зберігає свої позиції.
  6. Думаю, незабаром в деяких країнах сформуються коаліції, альянси щодо різних напрямків політики. Навряд чи всі разом будуть займатися кожним напрямком політики. Думаю, також членство буде розмаїте і більш розмаїта форма участі в Євросоюзі.
  7. Реформи, які необхідно здійснити найближчим часом – це реформи пенсії та міграції. Як ми забезпечимо кошти на завтрашній день, якщо в нас слабка робоча сила? Питання демографії та міграції пов’язані. Якщо в нас все буде все менше і менше молодих людей, то нам потрібна робоча сила. Цю силу можна отримати тільки шляхом міграції. Для зони Євросоюзу це означає, що якщо Ви живете в одній країні ЄС, маєте право на роботу в іншій країні Єврозони. Нам потрібна буде ця робоча сила, аби заповнити прогалини.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: