Коли у політиці кричать - це безсилля, - Сало про "Свободу"

Перше інтерв’ю нового голови Львівської облдержадміністрації Олега Сала

Одразу після свого представлення 31 жовтня новий голова Львівської ОДА Олег Сало пообіцяв ZAXID.NET дати розлоге інтерв’ю. Цю обіцянку він виконав через дві доби: наприкінці свого робочого дня у суботу, 2 листопада.

Попри певні часові обмеження, ми мали змогу запитати в Олега Сала і про обставини його призначення, і про те, як його зустріли у Львові, і про низку неприємних моментів із його минулого, і про вибори 2015 року.

На всі ці питання новий голова Львівської ОДА відповів. Пропонуємо ці відповіді до уваги читачів ZAXID.NET.

- Коли ви все-таки насправді дізналися про своє призначення?

- Я вже неодноразово це казав: коли всі дізналися, то і я дізнався. Спочатку мені перетелефонували з Адміністрації президента, а потім я вже побачив на сайті.

- Просто кажуть, що 31 жовтня о 09:45 ви вже були в Адміністрації президента…

- В 09:45, і це можна чітко перевірити, я був на робочому місці в Івано-Франківську.

- Їдучи до Львова, чи знали ви про причини відставки Віктора Шемчука? Вам це якось пояснювали?

- Ніхто нічого не говорив.

- Тоді з якими завданнями, з якими напутніми словами президент направив вас сюди?

- Він сказав… Ви знаєте, що ситуація проблемна в питанні з коштами, з фінансуванням, з тими ж самими дорогами не тільки у Львівській області – вона є проблемною по всій Україні. Президент дав мені чітке завдання працювати на Львівщину, на благо людей, тому що я – звідси, я знаю специфіку регіону, знаю, як тут можна покращити, як можна викласти себе.

На тих посадах, на яких я тут працював, в мене, Богу дякувати, до сьогодні все виходило. Я думаю, що і надалі в мене все вийде. Будемо працювати твердо, будемо розвивати економіку, залучати сюди інвестиції і все інше.

У мене є вказівка розібратися з тією ситуацією, яка є зараз. Коли я буду готовий доповісти, я доповім.

- Чи стояло питання підготовки до виборів 2015 року?

- Про підготовку до виборів мені жодного слова не було сказано. У цьому я вас можу запевнити.

- А як ви ставитеся до припущень, які вже звучать у ЗМІ, – мовляв, вас прислали сюди, аби проконтролювати виборчий процес?

- Хто як хоче, так і говорить. Кому як вигідно, так і говорить. Хто за що переживає – за те й говорить. Розумієте?

Коли будуть вибори, то я вам чесно кажу: вибори будуть чесні, прозорі. І якщо будуть порушення, за ці порушення люди будуть покарані. Тобто за це є кримінальна відповідальність, і вона буде. Тут вибори будуть чесні.

Я не допущу, щоб тут були вкидання, щоб тут були «мертві душі»… Ми зробимо тут все, це – штатна робота. Я буду закликати і правоохоронні органи, і партії до того, щоби вибори на Львівщині пройшли чесно і прозоро.

- Ви, мабуть, розумієте, що такі підозри висловлюють, бо свого часу, після Помаранчевої революції, проти вас були відкриті кримінальні справи, одна з яких стосувалася власне порушень виборчого процесу.

- Я раніше казав і зараз вам кажу: всі гріхи хотіли покласти на мене – і поклали. Ви розумієте, після Помаранчевої революції потрібно було знайти якусь жертву.

Я не буду трактувати, хто як ставився, хто як закривав свої питання…

Я сказав, що до виборів не мав жодної причетності і закривати свої питання не збираюсь. Через це почалися політичні переслідування.

Всі гріхи хотіли покласти на мене – і поклали. Розумієте, після Помаранчевої революції потрібно було знайти якусь жертву

За всіма матеріалами, які проти мене були, коли я зміг їх оскаржити в судах, то їх оскаржив… Документів у мене на руках не було, адвокатам не давали постанови. Якби в мене була постанова про порушення кримінальної справи, я заніс би її в суд і її там елементарно б закрили. Не було ніяких законних підстав порушувати щодо мене кримінальну справу.

- Ви є вже п’ятим головою ЛОДА за неповних чотири роки президентства Віктора Януковича. Кажете, що не знаєте про причини звільнення попередника. Якщо не знаєте, в чому були його помилки, то як зможете їх не повторити?

- Ви ж бачите, що тільки я прийшов на цю посаду, тільки мене призначили, в мене одразу почалися наради. Увечері одразу ж після представлення, вчора (у п’ятницю. – ред.) те ж саме...

Я зараз вивчу всю ситуацію. Я скоро вчуся. Я вивчу всю ситуацію, всі проблемні питання і намічу плани, тенденції, щоби була динаміка на покращення. Є рейтинг Адміністрації президента і Кабміну. Вивчу цей рейтинг – які підрозділи недопрацьовують, які служби. Тоді розроблю методику для адміністрацій на місцях, для профільних служб, які в нас є, для департаментів…

Робота буде закручена. Головне – це правильно поставити завдання, терміни виконання і, звичайно, контроль. Контроль буде – все буде. Робота в нас вийде.

- Кожен зі ставлеників Віктора Януковича приходив сюди, у ЛОДА, розраховуючи залишитися надовго, кожен казав, що він тут мінімум до 2015 року. Результат – очевидний. За рахунок чого ви розраховуєте залишитися надовго і чи в принципі на це розраховуєте?

- Я розраховую працювати довго. Думаю, що це вийде. Я буду робити так, щоби нас почули, щоби Київ почув про нашу роботу. Ви розумієте, під лежачий камінь нічого не тече. Якщо ми будемо працювати і наші результати буде видно – звичайно, нам будуть допомагати. Людині, яка працює, хочеться допомогти. Так воно є, це – природньо.

Я буду робити так, щоби Київ, в першу чергу – президент, побачив нашу роботу і захотів допомогти Львівщині.

- З 1988 року ви працювали в правоохоронних органах, починаючи з ДАІ, очолювали міліцію Львівщини, Рівненщини, Івано-Франківщини. Ви ніколи не займали посад, пов’язаних із господаркою, з економікою. Чи не бракуватиме вам досвіду?

- Я чотири рази був начальником управління. Була міліція Львівської залізниці, Львівської області, Рівненської області й Івано-Франківської області. Як би там не було, керівник – насамперед адміністратор. Він – і політична фігура, і менеджер, і адміністратор. Я – розпорядник кредитів.

Як би там не було, в мене за собою на попередніх посадах був особовий склад, який забезпечував усе матеріально-технічне забезпечення, автопарки, добробут наших працівників, будівництво житла – список довгий.

Звичайно, тут (у ЛОДА. – ред.) є і сільське господарство, і промисловість, і все інше. Але, повірте, ніхто не народився керівником, не народився великою людиною. Всі йдуть знизу, вчаться, роблять.

З Тарасом Козаком з 2005 року я не підтримую жодних стосунків

Я сподіваюся і на тих людей, які працюють тут, сподіваюсь лише на професіоналів і з професіоналами буду працювати. Під час зустрічей бачу, як хто ставиться до роботи. Зараз буду аналізувати, будуть апаратні наради, колегії, виїзди в райони, тому що з кабінету не бачиш, що робиться на місцях, що люди хочуть, що люди просять.

За короткий термін часу ви побачите. Я буду жити життям області, буду чути кожного громадянина, де є проблемні питання. Всі пазли будуть складені.

- Що стосується кадрів і професіоналів – уже подейкують, що до Львівської ОДА прийде Тарас Козак, якого з вами давно пов’язують…

- З Тарасом Козаком із 2005 року я не підтримую жодних стосунків.

- Тобто очікувати, що він працюватиме вашим заступником, нема сенсу?

- Якщо я з ним із 2005 року не спілкувався, яким він мені може бути заступником?

- За іншими чутками, вашим заступником стане Мирослав Хом’як.

- Я побачив це у ЗМІ, в інтернеті. Мені принесли роздруківку. Це – не так.

- Припускають, що з теперішніх заступників залишитися на роботі може тільки Богдан Матолич.

- Я мав розмову з заступниками. Звичайно, що є закон, за яким вони зобов’язані при зміні (голови облдержадміністрації. – Ред.) написати заяви на звільнення. Я буду розглядати кожного. Не приймаю рішення зараз, ми працюємо далі…

Думаю, що вони всі залишаться, тому що мають якісь свої думки, задуми. Я нікого не змушую ні працювати тут зі мною, ні звільнятися. Пропозиції я надам. Тобто, кого я буду бачити (на посадах. – Ред.), з тими я буду розмовляти. Хто хоче працювати – буде працювати. Хто має бажання десь в інших підрозділах, в області…

Так, я жорсткий чоловік, вимогливий чоловік. І я буду працювати жорстко

Я зроблю так, що потенціал моїх заступників буде працювати на Львівщину і на людей.

Ви кажете, що я – жорсткий чоловік. Так, я жорсткий чоловік, вимогливий чоловік. І я буду працювати жорстко й вимогливо заради наших громадян, які живуть в області, на їх добробут. І якщо в мене будуть скарги на мої підрозділи, на працівників – за видачу довідок, за погодження, – якщо буде тяганина або люди будуть невдоволені роботою, то за це, звичайно, працівники нестимуть покарання. Без цього нічого не буде. Я не заплющуватиму очей на проблеми, такого не може бути.

- Очікується, що у зв’язку з вашим приходом може змінитися і керівництво ГУ МВС у Львівській області, що на місці Олександра Рудяка ви хотіли б бачити Михайла Курочку…

- Я не знаю, звідки така інформація. Такі питання не обговорювали ні з міністром, ні з ким. Різких рухів робити не буду.

- То ви налаштовані працювати…

- Я працюю з тим керівництвом, яке є. Їх призначає міністр, голову СБУ – президент, прокурора – Генеральний прокурор. Якщо в нас буде велика кількість скарг, будуть непорозуміння – звичайно, що я розмовлятиму. А так… Зараз, на сьогодні, в мене ні до кого претензій немає, тому що ми ще не працювали.

- Чи став для вас несподіванкою такий «прийом» з боку львівських журналістів 31 жовтня? (Під час представлення нового голови ОДА частина журналістів скандували «Ганьба» і «Сала на нари!» – ред.)

- Знаєте, якщо чесно, то я думав, що його не буде. Тому що люди… В кожного є різні моменти. Я не буду трактувати, звідки воно взялося, для чого воно взялося…

- А все-таки, як ви думаєте, звідки воно взялося?

- Ну, я не можу того говорити… Кожна людина є особистістю. Як вважає правильним, так і робить. Якщо вони вважають, що правильно крикнути «Ганьба!» і «На нари!», то це – їхнє право. Я покажу своєю роботою, що такого не буде.

- Але ви розумієте, чому вони так кричали?

- Я вам щойно сказав: кожна людина є особистістю… Це є або його, або чиєсь прохання. Якщо це – прохання, і вони кричать, тому що хтось когось просить…

Я роблю завжди так, як я вважаю, і на поводу ні в кого не йду. Завжди працюю на совість. На попередніх посадах всі це бачили, мої організаційні здібності й все інше. Я буду далі так працювати.

- Журналісти, готуючись до вашого представлення, згадували про те, що коли ви очолювали ГУ МВС у Львівській області 2004 року, чинився тиск на громадські організації, на журналістів. Ваше прізвище навіть пов’язували з пожежею в редакції газети «Поступ».

- Тиску не було ніякого. Те, що сталося в «Поступі», – це не моя вина. Ми чітко розслідували… Я цього не закінчив, тому що був звільнений із займаної посади.

- Стосовно порушених проти вас 2005 року кримінальних справ – я читав в одному з ваших інтерв’ю, що ви пов’язували їх із цькуванням з боку тодішнього голови Львівської ОДА Петра Олійника. Ви казали про те, що маєте на нього певний компромат. Чому цей компромат так ніколи і не був оприлюднений?

- Немає людини. Це не моє – говорити про покійну людину погано. Земля йому пухом, царство йому небесне.

- Чи правда, що, перебуваючи в міжнародному розшуку, ви більшість часу насправді перебували у Львові? І чи правда, що в 2007 році, перебуваючи в розшуку, ви заходили в будівлю Міністерства внутрішніх справ?

- Те, що я був у Львові – це так. В МВС я не заходив.

- У той період, коли ви ще працювали в ДАІ, була історія з «Мерседес-380» і тодішнім начальником ГУ МВС Валерієм Строгим…

- Пригадую. До реєстрації даного автомобіля я не мав ніякої причетності. Як зараз пам’ятаю, там був виписаний тимчасовий талон. Автомобіль був із конфіскату. Матеріалів на видачу тимчасового дозволу і на видачу номерних знаків в мене не було, я їх не підписував, і дозволу я теж не підписував. Це на мене, так би мовити, наговорили.

Якби це було, я поніс би покарання. Покарання я не поніс. А перевірок було дуже багато.

- Які стосунки вас пов’язують із колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком?

- Ніякі. Я ним жодного разу не спілкувався. Жодного.

- Повертаючись до теми спадковості влади: до вас ЛОДА очолювали міліціонер Михайло Цимбалюк і прокурор Віктор Шемчук. Ви уже третій виходець із силових структур, який очолив Львівщину з 2010 року. Чому так, на вашу думку?

- Я не можу сказати. Це – рішення президента.

- Михайло Цимбалюк казав, що він є «людиною президента». Віктор Шемчук казав, що губернатор – це насамперед «людина, яка їде в Київ і просить гроші» для Львівської області. Що для вас означає ця посада?

- Це – намісник президента в області. Я представляю в області президента України.

- Ви збираєтеся зробити так, щоби на Львівщині з більшою повагою ставилися до президента?

- Для того я тут і є. Я буду робити все для того, щоб… Передусім, за що можна поважати президента? Людина – відкрита, людина хоче для України зробити дуже багато, дуже добре. Всі президенти, які були за час незалежності, казали, що ми інтегруємося в Європу, але ніхто цього не зробив. Зараз бачимо крок. Єдиний президент, який відкрито йде до Європи.

Ми говоримо про політичні переслідування і все інше. Скільки років у нашій державі був Кримінально-процесуальний кодекс 1960 року? До минулого року. Єдиний президент, який чітко пішов до Європи: це, насамперед, – нове законодавство, ті вимоги, які є в Європі. КПК був прийнятий і підписаний президентом України. Такого, щоби пальцем на когось показували і він повинен сидіти – такого вже немає.

Як можна не поважати президента? Як ми можемо говорити, що в нас будуть фальсифікації виборів, коли люди будуть самі за нього голосувати?

Як можна не поважати тієї людини? Як ми можемо говорити, що в нас будуть фальсифікації виборів, коли люди будуть самі за нього голосувати? Ми маємо місто, європейське місто Львів, яке найближче з усіх до Європи. Скільки сюди туристів приїжджає, скільки людей виїжджає в Європу… Я думаю, що не так для Сходу і Центральної України, як для Львова президент зробив найбільше.

- На брифінгу після вашого представлення ви сказали, що будете обов’язково шукати компроміс із Львівською облрадою, зокрема з ВО «Свобода», яка має там найбільшу фракцію. Як і за рахунок чого досягатимете компромісу?

- Передусім хочу зустрітися з усіма фракціями. Думаю, що з понеділка я переговорю з головою обласної ради, з заступниками.

Крик – це безсилля. Коли людина кричить, це вже все

Я би хотів побачитися з керівниками фракцій. Їм зателефоную, і якщо вони погодяться, то ми зустрінемося, щоб обговорити загальну картину і намітити, коли ми зустрінемося з усіма фракціями. Хочу побачити їх, вони мене побачать – для того, щоби ми консолідували роботу і працювали на область. Політика – в сторону.

- Думаєте, що вам вдасться домовитися зі «Свободою», попри політичні суперечності?

- Політика – це політика. Всі в політиці кажуть: «Ми – за добробут!». А я за що? Я – за добробут.

- Ви ж розумієте, що вже на найближчій сесії обласної ради «Свобода» буде кричати те ж саме, що кричали журналісти?

- Нехай кричать. Давайте вислухаємо. Що криком можна зробити? Треба сідати, консолідувати і працювати. Ніхто криком нічого не зробив. Крик – це…

- Безсилля?

- Так, безсилля. Коли людина кричить, це вже все. Їй немає чого сказати. Треба сідати і говорити. А кричати…

- Як ви ставитеся до версії, що ваше призначення – це подарунок для опозиційних сил Львівщини, тому що вони тепер будуть мати про що, власне кажучи, «кричати»?

- Я думаю, що вони не будуть мати про що кричати. Я покажу своєю роботою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: