На Львівщині відзначили 120-у річницю перепоховання о. Маркіяна Шашкевича (фото)

Сьогодні, 3 листопада, у с. Новосілки Буського району Львівщини відбулись урочистості з нагоди 120-ї річниці перепоховання о. Маркіяна Шашкевича. У заходах взяли участь представники обласної та районної влади, працівники культури та громадські діячі.

Зокрема, директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Наталія Гамкало спільно з громадським діячем Романом Лубківським, представниками районної влади та громадськості поклали квіти до першого місця поховання о. Маркіяна Шашкевича на кладовищі в с.Новосілки Буського району, де також відбувся чин панахиди.

Окрім того, керівництво області поклали квіти до пам’ятника Маркіяну Шашкевичу на території музею-садиби та відвідали музей і загальноосвітню школу, що носить ім’я Маркіяна Шашкевича.

Також на території музею-садиби посадили деревце дуба, привезеного з Канева.

В рамках відзначення 120-річниці перепоховання о.Маркіяна Шашкевича відбулась презентація повного зібрання творів М.Шашкевича в Народному Домі у с. Новосілки Буського району Львівщини.

Зазначимо, що ініціатором цього видання є Роман Лубківський, впорядкував та відредагував книгу Михайло Шеремета. Видання «Повного зібрання творів Маркіяна Шашкевича» відбулось завдяки сприянню та підтримці Львівської облдержадміністрації у видавництві «Коло».

Наталія Гамкало подякувала громаді за те, що вони пам’ятають, шанують та бережуть згадки про о. Маркіяна Шашкевича та подарувала шістьом закладам культури Буського району пам’ятні книги, в тому числі й «Повне зібрання творів Маркіяна Шашкевича».

Також знаковою подією стало повернення надгробного хреста з могили Шашкевича, який тривалий час був невідомий для громади, до активів музею-садиби в с. Новосілки.

«Ми очікуємо відкриття другої черги музею, що дозволить трохи оживити музей, зробити його більш цікавим та зрозумілим для громади. Сюди будуть приїжджати школярі й працівники закладу докладуть максимальних зусиль, аби вони зрозуміли, що отець Маркіян – це саме та людина, завдяки якій світ побачив першу “Читанку” українською мовою», – зазначила Н.Гамкало.

Варто також відзначити, що в рамках підготовки до відзначення цієї пам’ятної дати представники молодіжних громадських організацій впорядкують пам’ятні місця, пов’язані з о. Маркіяном Шашкевичем.

Додатково зазначимо, що 6 листопада, в день народження Маркіяна Шашкевича, керівництво області покладе квіти до його могили на Личаківському кладовищі та до пам’ятника на вул. Коперника у Львові, а також відвідають музей Русалки Дністрової.

Шашкевич новосілки.2013 01 Шашкевич новосілки.2013 02

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА. Фото - прес-служби Львівської облради

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: