Колодію невигідно висловлювати Салу недовіру, - ЗМІ

Новим губернатором Львівщини став чоловік, чия біографія тісно з нею пов'язана. Тут він зробив карколомну кар'єру від простого інспектора ДАІ до самого молодого начальника УМВС області. На початку 2000- х він вважався одним з найвпливовіших людей регіону. Тут же його підозрювали в причетності до фальсифікації виборів президента в 2004 -му і проводили обшуки у нього вдома.

Він повернувся, відразу - в зал Львівської облради, де зовсім нещодавно депутати, на той момент, його колеги, давали згоду на його арешт. Тепер же - для того, щоб віце -прем'єр- міністр Олександр Вілкул зачитав указ про його призначення губернатором Львівської області.

Олег Сало - людина, яка , як кажуть експерти і політики , готуватиме регіон до виборів президента в 2015 році.

Віктор Шемчук рекордно мало пробув у кріслі губернатора Львівської області

Відставка його попередника Віктора Шемчука була досить прогнозованою. У жовтні він успішно впорався зі своїм основним завданням - «проштовхнув» через Львівську облраду Угоду про розподіл продукції з американською компанією Сhevron , яка має намір видобувати в області сланцевий газ.

Після цього у влади відпала необхідність у губернаторі , який може загравати з опозицією , бути «своїм хлопцем» - вести ранкові шоу на радіо , приймати участь в гонках на ретро - автомобілях і ходити в камуфляжі під час військових навчань на полігоні. Шемчук пробув у кріслі рекордно малий термін для Львівської області - 244 дня, до цього « рекорд » належав Василю Горбалю - 246 днів .

Зараз же Віктор Вікторович призначений радником президента і , умовно кажучи , перебуває в резерві , очікуючи призначення на хорошу посаду , яку йому поки не можуть запропонувати. Зміна влади означає , що область так і не стала форпостом у проведенні політики центральної влади в Західній Україні . Тепер , на думку місцевих експертів , людина, що представляє силові структури , буде демонструвати жорсткий , силовий підхід - наведення порядку , порядку , потрібного для мешканців Печерських пагорбів у Києві. Всі п'ять попередніх губернаторів , які працювали в регіоні при президенті Вікторі Януковичі , не " закручували гайки » і дозволяли області жити своїм життям. Від Олега Сала очікують іншого .

Депутати Львівської облради і деякі політологи , з якими спілкувався УНІАН , вважають , що завданням № 1 для нового губернатора буде забезпечити гідний результат влади на виборах президента 2015 року. « Олег Сало годиться на цю роль як ніхто інший , він пройшов « випробування » 2004 роком. Про його методи тиску на підприємців і політиків із залученням контролюючих і силових структур на Львівщині добре пам'ятають. Швидше за все , новий голова облдержадміністрації посилить поліцейські порядки і буде готувати грунт для виборчої кампанії. Однак це не означає , що він тут надовго » , - вважає депутат Верховної Ради , лідер партії« Свобода » у Львівській області Ірина Сех. А лідер облорганізації «Батьківщини» , нардеп Роман Ілик вважає , що призначення Сало матиме для області провокаційний і подразнюючий ефект .

Наче на підтвердження цих слів , обструкцію новому губернатору влаштували вже під час представлення . Указ про призначення у сесійній залі обласної ради зачитав віце -прем'єр- міністр Олександр Вілкул. Після цього частина присутніх у залі людей (журналісти і деякі представники партії « Свобода » ) почали скандувати : «Ганьба! » І «Сало на нари! ». Це тривало близько хвилини , після чого Вілкул перервав всіх , попросивши тиші. Проте , вигуки « Ганьба! » І «Сало на нари! » Зазвучали з новою силою , коли Сало почав виступати перед присутніми.

У своєму виступі він пообіцяв працювати чесно , що викликало сміх у залі. Сало також зазначив , що його основним завданням є « зробити все необхідне , щоб в області були спокій , мир і добробут громадян »: « Я зроблю все можливе для продуктивної співпраці з Львівською обласною радою і з усіма гілками влади. Ми будемо робити так , щоб наші проблемні моменти почув президент , і щоб ми їх вирішили . Ми будемо працювати чесно і справедливо » , - підкреслив він. Олег Сало Сало каже , що відійшов від міліцейських методів управління А вже під час короткого брифінгу , на запитання , як він сприйняв непривабливі вигуки під час його представлення , відповів журналістам: «У кожного своя культура , своє бачення і способи вираження . Велика частина людей , які мене знають і розуміють , добре оцінюють мою роботу на колишній посаді. У мене є велика мета - щоб економіка піднялася . Протягом місяця я вивчу першочергові завдання і доповім президенту. Ми будемо рухатися далі ».

Новий губернатор пообіцяв максимально зберегти кадри Львівської облдержадміністрації. «Кадровий потенціал буде максимально збережено , я в першу чергу буду покладатися на професіоналізм » , - сказав він. На пряме запитання , чи буде він використовувати міліцейські методи управління на новій посаді , Сало відповів , що від таких методів відійшов . Очікується , що в команді Сала можуть з'явитися люди з його «команди молодості» ( що пройшли свого часу через СДПУ (о) ) - Тарас Козак , який ще до 30 років став генерал -лейтенантом і очолював при Леоніді Кучмі одну з найбільш « смачних » митниць в країні - Західну регіональну , і Мирослав Хом'як , який у ті ж часи очолював ДПА у Львівській області.

Цікаво , що в кулуарах Львівської облради вже зараз починаються розмови про можливість висловлення недовіри Олегу Сало на посаді губернатора , але навряд чи депутатам це вдасться. У тому сенсі , що навряд чи вони всерйоз за це обурило : серед діючих депутатів достатньо багато людей, яким новий губернатор у свій час сприяв у вирішенні « шкурних » питань ще під час роботи в ДАІ.

Тому навряд чи вдасться назбирати достатню кількість голосів. Не кажучи вже про сам голові облради Петро Колодій ( «Свобода» ), якому конфліктувати з Сало вкрай невигідно. Подейкують , що в той час , коли нинішній губернатор працював у міліції , нинішній голова місцевого «парламенту » працював водієм у відомого на всю країну кримінального авторитета Завіні . Навряд чи Колодій хоче , щоб громадськості про це зайвий раз нагадували.

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко , при якому нового губернатора навіть оголошували в міжнародний розшук , пов'язує призначення Олега Сала з підготовкою влади до фальсифікацій на виборах у 2015 році. «Влада прекрасно усвідомлює неможливість виграти чесно ... Нечисть повертається . Якраз вчасно - в ніч на Хеллоуїн » , - зазначив Луценко. На його думку , новий львівський губернатор є « фахівцем з підкидання вибухівки в опозиційну газету , по міліцейському свавіллю і з фальсифікації результатів виборів».

Довідка . У листопаді 2005 року Львівська облрада дала згоду на взяття під варту і притягнення до кримінальної відповідальності тодішнього депутата облради Сало . Проти Сало було порушено дві кримінальні справи: за частиною 2 статті 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права з використанням службового становища ) і частини 3 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем , здійснене співробітником правоохоронних органів). У 2007 році кримінальні справи були закриті Печерським районним судом Києва через відсутність складу злочин. Незважаючи на те , що весь цей час Сало перебував у міжнародному розшуку , в 2006 році він балотувався до Верховної Ради у списку блоку Наталії Вітренко « Народна опозиція », якому трохи не вистачило голосів для проходження до парламенту. Офіційно міліція не могла розшукати Сало , хоча в той час його часто бачили у Львові . Безліч чуток пов'язані з ім'ям Сало у Львівській області: нібито він носив діамантові зірки на погонах , нібито був причетний до пожежі в редакції газети «Поступ » і до підпалів виборчих урн у Львові на президентських виборах 2004 -го.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: