На Самбірщині відновлюють монастир на місці з’явлення Богородиці (фото)

У віддаленому кутку Самбірського району, у селищі Велика Білина, цьогоріч розпочалося будівництво корпусу монастиря святого великомученика Пантелеймона.

За словами настоятеля храму, Архімандрита Геронтія (Олянського), місце будівництва монастиря вибране невипадково, адже має багатолітню історію, яку місцеві мешканці пов’язують з випадками зцілення.

«Обрати місце під цей монастир мені порадили самбірські священики, коли я приїхав з Греції де проходив служіння, – каже отець  Геронтій. – Колись на цьому місці стояв монастир отців-василіан Успіння Пресвятої Богородиці, заснований ще до Берестейської унії, у 14 столітті».

За історичними даними, заснували його два монахи після зруйнування Києво-Печерської лаври татаро-монгольською навалою. Монастир було засновано на зразок Почаївського, Крехівського та Манявського монастирів. Опісля монастир став василіанським УГКЦ і діяв до 1812 року.

«Монахи виконували треби безкоштовно, а парафіяльні священики потребували великих оплат. Люди ішли до монастиря і були задоволені служінням монахів. У монастирі була цілюща ікона Богродиці, яка мала чудодійну силу. І до сьогодні там є цілюще джерело, де досі вмиваються люди. За переказами, на цьому місці було з’явлення Божої матері. Згодом ікону забрали в Лаврівський монастир, і подальша її доля невідома. Сам монастир було закрито. Залишилася лише стара маленька церква-кляштор, у якій громада проводить Богослужіння 4 рази на рік. Коли ми зі священиками прийшли на це місце, місцевий фермер і сільський голова порадили відкрити монастир», – розповів настоятель.

За задумом, тут тепер має постати собор, монастир і реабілітаційний центр.

«Моя мета – відкрити монастир, який діятиме як реабілітаційно-лікувальний та духовно-просвітницький центр. Я читаю молитви над хворими, а тому хочу, щоби у монастирі людина змогла поєднати душевне і тілесне лікування. Людина зможе пожити у монастирі, сама помолитися і щоб над нею почитали молитви. Тому було прийнято рішення назвати монастир в честь великомученика Пантелеймона, який зціляв людей».

3 роки назад, 30 травня, на місці майбутнього монастиря було освячено хрест. Відтоді тут регулярно правилися молебні, акафісти і Літургії, під час яких і після яких читаються молитви на оздоровлення.

19 серпня було освячено фундамент  під будівництво маленького храму. А через рік, 9 серпня, в храмовий празник священомученика і цілителя Пантелеймона глава УАПЦ, Блаженніший митрополит Київський і всієї України Мефодій освятив храм. Тепер невеличка церковця своєю ошатністю та внутрішнім убранством тішить паломників, які приїжджають у віддалену місцину з навколишніх міст Дрогобича, Самбора та Львова та інших регіонів України.

«Навколо храму все вже доведено до кінця. Зараз будується житловий корпусу монастиря. Маємо і проект собору. Основна проблема – це збудувати монастирський корпус і прилеглі приміщення для проживання людей. Готовими є проекти, але, як зазвичай, на все не вистачає коштів. В монастирі кожен день проводяться Богослужіння, є священики, монахи і послушники. Долучитися до будівництва зараз зможе буде кожен охочий. Це свята справа, адже монастирі засновуються і будуються вкрай рідко і на сотні років. Маємо потребу у будматеріалах і всьому, що потрібно для будівництва», –  каже Архімандрит Геронтій.

Контактний номер настоятеля (067) 12-462-35, Архімандтрит Геронтій.

hram2 hram3 hram4 hram5

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: