У Львівській ОДА пояснили, чому закуповують найдорожче вугілля

Голова тендерного комітету Андрій Бубнюк пояснив, що тендер на постачання вугілля для департаменту ЖКГ Львівської ОДА виграли підприємства, які пропонували його за найвищими цінами, оскільки вони, на відміну від інших учасників тендеру, не мали проблем з документами.

Андрій Бубнюк розповів ZAXID.NET, що в тендері брало участь 14 учасників, і комітет вивчав надані ними матеріали, зокрема, на предмет відповідності документації до вимог. Частина з них, за його словами, не відповідала вимогам.

«Відповідно, було прийняте рішення погодити пропозиції учасників, в яких документація повністю задовольняла критерії оцінки документації конкурсних торгів», - пояснив він.

Відтак підприємства, які пропонували вугілля за нижчою ціною, надали документи, які не відповідали згаданим критеріям, повідомив Андрій Бубнюк. На запитання, чи те, що правильно оформлена документація була саме в тих підприємств, які пропонували найвищі ціни за вугілля, є просто збігом, голова тендерного комітету відповів:

«Є чинне законодавство, я його дотримався. Ми на відповідність вивчили повністю всю документацію і прийняли відповідне рішення».

Своєю чергою головний редактор видання «Наші Гроші», яке займається вивченням тендерних процедур, Олексій Шалайський пояснив ZAXID.NET, що саме посилання на неналежне оформлення документів найчастіше використовується при організації махінацій з тендерами.

«Якщо тендер сумнівний, то, як правило, в 99% випадків – неправильно оформлені документи. Тендерні комітети дуже часто вимагають завелику кількість довідок і вимагають, щоб їх було зроблено дуже специфічним способом – таким, що виконати всі їхні умови є дуже важко. Часто тендер переносять – таким чином, щоб деякі довідки «згоріли». Адже деякі довідки дійсні лише 5-7 днів», - розповів він.

Також Олексій Шалайський зазначив, що останнім часом правоохоронні органи, вивчаючи тендери, почали виявляти, що й переможці часто надають неповну або не оформлену належним чином документацію. «Просто неправильно оформлені документи від переможця не може побачити ніхто, крім ДФІ», - додав він, зазнаючи, що їх не надають, посилаючись на комерційну таємницю.

«Для того, щоб довідатися правду в цьому вугільному тендері, треба дочекатися, щоб комітет оприлюднив, які саме документи не підійшли – вони мусять це оприлюднити. І потрібно дочекатися перевірки Держфінінспекції», - зазначив головний редактор видання «Наші Гроші».

Окрім того, Олексій Шалайський зазначив, що в разі, якщо підприємства, які мали неналежно оформлені документи, пропонували значно нижчі ціни на вугілля, тендерний комітет мав би скасувати тендер, оголосити новий і купити вугілля за дешевшими цінами.

«Є логіка бізнесу – треба купити дешевше якісний товар… Якщо би ОДА насправді хотіла дешевше купити вугілля, вона би посадила секретарку, яка би допомогла учасникам тендеру правильно заповнити папери», - наголосив він.

Нагадаємо, що 1 листопада департамент ЖКГ Львівської ОДА за результатами відкритих торгів акцептував пропозиції трьох фірм на закупівлю вугілля для закладів освіти, охорони здоров‘я та соціального захисту області. Як повідомляє видання «Наші Гроші. Львів», серед усіх пропозицій учасників «вугільного» тендеру чиновники обрали ті, які пропонують найвищі ціни на паливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: