Музей історії Жидачівщини відкриють наступного року

Восени 2014 року планується відкриття «Музею історії та мистецтва Жидачівщини».

Про це під час прес-конференції повідомила генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька, повідомляє кореспондент Дивись. Інфо.

Створенням музею займалися Лариса Разінкова, заступник генерального директора ЛНГМ Володимир Пшик, а також завідувач музею «Гетьмана Івана Виговського» Степан Ревуцький за підтримки обласної та районної ради.

Станом на сьогодні музей знаходиться в пошуках меценатів та фінансової підтримки для приведення будівлі музею у стан, який дозволить зберігати експонати та зробити його придатним для відвідування – провести електроенергію та підключити опалення.

Володимир Пшик та Степан Ревуцький, розповідаючи про створення музею, неодноразово наголошували на тому, що будівля музею належить державі і неможливим є передання її у комунальну власність. Це створює проблеми з казначейством, яке не дозволяє використати фінансові резерви для проведення та оплати комунальних послуг.

Окрім того, музей взяв кредити і сподівається на підтримку меценатів у їх погашенні.

Наразі в музеї тільки у двох з численних залів виставлені експонати. Перший зал присвячений давній матеріальній історії Жидачівщини. Тут представлені карти та макети, що розповідають про розвиток цього краю від часів Київської держави та Галицько-Волинського князівства.

У другому залі представлено письменний період історії, що відображається в літописах та грамотах, а також тут розміщено прапори та герби Жидачівщини. Третій зал передбачається для висвітлення архітектури, четвертий – для скульптури.

Також Володимир Пшик розповів про деякі задумки: так, як музей має історико-мистецьке спрямування, то тут планується виставляти також експонати сакрального мистецтва та роботи вихідців з Жидачівщини. Окрім того, музей буде розповідати про видатних особистостей цього краю.

Також передбачається відкриття туристично-пізнавального маршруту, який буде висвітлювати процес державотворення, і, за словами Степана Ревуцького, має сприяти патріотичному вихованню.

Нагадаємо, що цьогоріч виповнюється 620 років з надання Жидачеву Магдебурзького права і цій події приурочено відкриття частини експозиції.

У наступному році місто святкуватиме 850 річницю з часу першої писемної згадки і тоді експозицію буде презентовано повністю.

Ольга Красько

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: