Судний день «Кредобанку»

Відкрили кримінальне провадження щодо продажу активів "Кредобанку". Відбулося перше судове засідання.

Нагадаємо, "Ратуша" вже писала про ситуацію в якій опинилися міноритарні акціонери банку "Кредобанк", сам банк та його мажоритарний акціонер -- польський банк РКО. Міноритарні акціонери нарікають, що банк і дивідендів не платить, і акції в них за справедливою ціною викуповувати не хоче. Яблуком розбрату став продаж 37 % активів банку. Міноритарії впевнені: активи продали структурам, сумісним до мажоритарного акціонера, і лише за 30 % від їх вартості. Думки міноритаріїв щодо продажу активів не спитали. Тож міноритарні акціонери подали до суду та домоглися відкриття кримінального провадження.

Банк просить не пускати пресу в суд

«Перше судове засідання вже відбулося, проте польського банку PKO не було, — розповідає Єгор Лучинкін, один із міноритарних акціонерів. — Були також представники Нацбанку та Нацкомісії з цінних паперів, прийшли і представники «Кредобанку». Останні, до слова, залучили до справи юридичну компанію «Арцінгер», яка належить до топ-5 найпотужніших юридичних компаній в Україні. Наразі засідання перенесли, адже «Кредобанк» подав клопотання, де просив дати час на повідомлення польському банку, і щоб його представники також були присутні. Також представники банку подали клопотання, щоб не допускати до судового засідання пресу, проте наразі суд його відхилив».

Ще однією третьою стороною у суді виступає ТзОВ «Фінансова компанія «Приватні інвестиції». За словами пана Лучинкіна, саме ця українська компанія на сто відсотків підконтрольна юридичній особі від польського банку і саме їм продали 37 % активів за 30 % від їхньої вартості. Хоча їхніх представників на судовому засіданні не було.

У ролі третіх осіб суд залучив ще й Нацбанк та Нацкомісію з цінних паперів. «Вони — регулятори ринку. До речі, Нацкомісія з цінних паперів могла і сама провести перевірку та, встановивши факти порушення, відповідно відреагувати, — пояснює Єгор Лучинкін. — Якщо ж суд вирішить, що протоколи наглядової ради ухвалені з порушенням законодавства, то ті органи повинні будуть відповідно відреагувати». Своєю маленькою перемогою міноритарії вважають відкриття кримінального провадження та початок перевірки фінустанови.

«Кримінальне провадження відкрили не одразу, — веде далі акціонер. — Коли ми вперше звернулися, то нам прийшов лист із МВС про те, що вони «не вбачають причин для порушення кримінального провадження». Ми оскаржили їхні дії в прокуратурі та звернулися зі скаргою до народного депутата (Андрій Міщенко. — Авт.), який також написав листа в прокуратуру. Прокуратура взяла справу під свій контроль, написала вказівки Франківському райвідділу, який тепер займається розслідуванням, справу внесли в Єдиний державний реєстр досудових розслідувань».

Окрім того, міноритарні акціонери розповіли: у них була ще одна неофіційна зустріч із представниками чи то «Кредобанку», чи то мажоритарного акціонера, на якій їх укотре попросили не проводити публічних акцій, проте за стіл переговорів так і не сіли.

Йдеться про рейдерство?

У «Кредобанку» «Ратуші» підтвердили, що знають про кримінальне провадження, але говорити про щось конкретно наразі рано, адже триває суд: «Це провадження стосується питання, щодо якого окремі міноритарні акціонери «Кредобанку» подали позов до Господарського суду Львівської області. Нині цю справу слухають у суді, і будь-які висновки до її вирішення, по суті, робити передчасно».

У фінустанові також зазначають, що не відкидають імовірність рейдерства. Так, у відповіді газеті йдеться: «Справді, всі дії окремих акціонерів «Кредобанку», що відбувалися останнім часом, дуже схожі на практики недружніх поглинань, що були досить поширені, в тому числі, проти успішних львівських підприємств у 2006-2009 роках. Натомість мета у цих дій дещо інша — змусити стратегічного інвестора банку викупити належний їм пакет акцій за суттєво завищеною, неринковою ціною. Тобто, простіше кажучи, це спроба «розкрутити на гроші» одного з небагатьох європейських інвесторів у банківську систему України, що залишається працювати в нашій державі всупереч загальній тенденції виходу європейського капіталу з українських банків. «Кредобанк» поважає права всіх своїх акціонерів та конструктивно співпрацює з ними з урахуванням вимог чинного законодавства, але не сприймає неконструктивних підходів та активно захищатиме свої права в юридичній площині. Прикро, але своїми нинішніми діями деякі міноритарні акціонери «Кредобанку» створюють імідж України як держави, недружньої до європейських інвестицій».

Христина ІНЖУВАТОВА, Ірина ЮЗИК

Джерело: Ратуша

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: