У Львові відновлюють українсько-польські архітектурні пам’ятки

 Сьогодні у Львові на Личаківському цвинтарі обирали пам’ятники для реставрації. В рамках українсько-польського проекту «Спільна спадщина» Міністерство культури та національної спадщини Польщі фінансує відновлення спільних історичних надбань обох країн у Львові. Нині переглядають результати минулорічних робіт та вирішують, які памятники реставруватимуть наступного року.  

— Робив я ці лямпіони при пам’ятнику Кулачковському. Вже на серйозному рівні зроблений пам’ятник. Бачимо стилізацію українського орнаменту, який повністю відповідає своєму часу, — Розповідає реставратор Тарас Олещук.

Відновлюють памятники українські та польські реставратори. Щороку спеціалісти реставрують 6 надгробків у період з травня по жовтень. Обирають об’єкти за певними критеріями.

— Перший критерій – мистецька вартість скульптури, надгробку. Прикладом цього є  надгробок Марії Понінської. Другий критерій – визначні особи, які були поховані на Личаківському цвинтарі. У цьому році це, зокрема, був діяч української культури Ярослав Кулачковський, — розповіла Лілія Онищенко з управління історичного середовища Львівської мерії.

Наразі ще не визначено, скільки коштів поляки витратять на реставрацію. Рішення буде прийнято після 30 листопада.

Цього року під час спільних реставраційних робіт на Личаківському цвинтарі було відреставровано надгробки Леона Тварецького, Марії Анни Понініської, Юзефа Жуковського та Здзіслави Крувчицької та Ярослава Кулачковського.

ФМ Галичина

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: