Депутати Львівської облради не прийдуть на голосування проти Сала?

За незначними винятками реакція опозиції – як обласного, так і всеукраїнського рівня – на скандальне призначення Олега Сала на посаду голови ЛОДА видається, щонайменше, запізнілою і беззубою.

Лише на шостий день після призначення одіозного губернатора, опозиціонери спромоглись бодай на якусь консолідовану позицію. Причому «прийшла» ця позиція з сесійного залу Верховної Ради України. Саме такий спосіб реагування видає невпевненість опозиції у власних силах.

Важко уявити собі, аби ще кілька років тому призначення такої одіозної фігури на пост губернатора викликало настільки мляві протести та кілька кабінетних заяв.

У минулій статті ми аналізували чинники всередині опозиційного табору, які й сформували таку малодієву опозицію на Львівщині. Та все ж розраховували, що у переддень виборів спрацює мобілізаційний інстинкт. Однак виявилося, що місцевий політикум не здатний на самостійні рішення.

Чутки про позачергову сесію, на якій «відставлятимуть» Сала, почали точитися в минулі вихідні. Причому і тут розрізнена «Свобода» уступила право першою «кинути клич» не менш розрізненій та демобілізованій гучними об’єднаннями «Батьківщині». Як і у випадку з голосуванням у Львівській міській раді щодо виділення земельної ділянки «Епіцентру», «підтримкою Яценюка» заручився Кубів. Було сплановано нараду у понеділок, 4 листопада, де мали би проведести підрахунок кількості штиків. Однак у понеділок з’ясувалось, що:

а) в облраді депутати бояться Сала;

б) лідерчукам місцевих політсил у Києві проблема звільнення Тимошенко куди ближча. І до позачергових сесій на периферії нікому нема справи, адже зараз набагато вигідніше (з огляду на резонанс питання) кричати у Києві на Майдані, що злочинна влада валить євроінтеграцію і залишає нещасну жінку в тюрмі;

в) депутати вирішили відсидітися. Причина – окрім описаних вище обставин, зрозуміла – уже зараз ясно, що назбирати 2/3 голосів депутатів не вдасться. Тож перший, хто озвучить питання про збір підписів, і буде «призначений» відповідальним за провал голосування.

І це при тому, що контргра Сала, на якого в один момент звалилося все, звелася до недолугого запрошення голів фракцій до себе.

Як би там не було, а фігура нинішнього очільника ЛОДА, схоже, наганяє на депутатів страх. І це лише підтверджує, що мобілізаційний ресурс місцевих політичних лідерів вичерпується. Ну чому б, приміром, голові фракції ВО «Свобода» Андрію Холявці не проявити справжні лідерські якості й не виступити полум’яним промовцем на якомусь ефірі? Бодай комунального «Львів-ТБ» з відвертим лінчуванням минулих діянь Сала і тезами про те, що «Свобода» візьме на себе відповідальність…»? Натомість ми отримали мантру, що націоналісти проголосують. При цьому свободівець зробив нечуване – відмовчувався аж два дні про запрошення на прийом до Сала.

Ще одне запитання. Чому голова фракції «Батьківщина» Микола Кадикало не засудив публічно одіозного призначення і не закликав до повалення диктатури, що насувається на Львівщину? Натомість, ми отримали коментар, що «депутатський корпус для роботи та результату мусить спілкуватися з головою ОДА».

Обласний УДАР відбувся хоч і правильною заявою про категоричну відмову походу до голови ОДА «в день надходження» такої пропозиції, та все ж не став ініціатором позачергової сесії. Зрештою, у цієї молодої політсили ще замало штиків у обласному парламенті, щоб розгортати такі спецоперації.

Схоже на те, що всі зрозуміли: оскільки це тема ВО «Свобода», тож нехай вона сама віддувається і за мобілізацію голосів, і за невдачу при голосуванні.

Відверто зрежисовані запитання на першій прес-конференції Сала щодо минулого свободівця Колодія і перевірці «окремих питань» щодо голови облради свідчать: Сало здатен діяти так, як його пам’ятають – не озираючись на умовності. Державна телерадіокомпанія демонструє новини про спільну участь у заходах Сала та Колодія.

Та вирішальний іспит місцева опозиція має скласти у вівторок, 12 листопада, коли сидітимуть в одному залі із Салом. Кожна політсила мала б озвучити свою позицію. Цікаво, чи повторять незламні борці з режимом бодай ті вигуки, які лунали в день представлення Сала? Чи дадуть одіозному Салу сісти у президію? Байдуже, чи це буде саме «Свобода». Зрештою, керівник ЛОДА може бути шансом не лише для «Свободи», а й для інших опозиціонерів, які можуть підняти собі рейтинг, протиставляючи себе такій зручній для критики фігурі. Чи здатні вони на це самі, чи мусить бути десант з Києва? Очевидно, що ні.

Схоже, в Києві відчули місцеві депутатські страхи. Немає значення, хто виступав «мотором» цього питання, а хто опирався – у сесійній залі далекої Верховної Ради лідери опозиції зробили другу за два дні заяву, котра стосується Львівщини. Вони дали чітко зрозуміти – «сальній» сесії бути! М’яча перекинуто місцевій команді, котра поки що не демонструє ознак бажання грати ним у гру. Адже ще вчора були наміри відсидітися, а там якось буде. Проте не склалося.

Пряма вказівка молодшим колегам, як саме потрібно діяти, уже пішла. От чи «не здригнеться рука» внести у порядок денний сесії питання про звернення до Януковича «піти» Сала та висловити йому недовіру? І скільки при цьому голосів представників громади буде віддано за проект рішення?

Проте, швидше за все, у вівторок голосування таки відбудеться. Однак ініціатива безнадійно втрачена. Екс-очільнику обласного МВС Салу дали час для того, аби вжити контрзаходів. Тож якщо питання недовіри і буде внесене в порядок денний, потрібної кількості голосів для переконливої перемоги воно навряд чи набере. Математична сума усіх опозиціонерів і «співчуваючих» не повинна вводити нікого в оману. Тож Сало залишиться в будівлі на Винниченка. Це розуміють усі депутати і чимало з них сьогодні вигадує собі відрядження та хвороби на наступний тиждень.

Тож у випадку невдачі, опозиціонери зі «Свободи», «Батьківщини» та УДАРу повинні розуміти, що каміння у них полетить з усіх сторін. Декого позбавлять політичного майбутнього, і чи вдасться «змити» цю ганьбу до 2015 року (наступних місцевих виборів), – не відомо.

Олексій Гордієнко, ЗІК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: