«Укрпошта» продовжує «зачистку» газетного простору

Секретаріат Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України висловлює глибоку стурбованість щодо діяльності УДППЗ «Укрпошта», що своїми діями (всупереч укладеним договорам) ускладнює фінансове становище місцевої комунальної преси.

Про це Дивись. Інфо повідомив Андрій Болкун

Першим відчутним ударом, який нанесла «Укрпошта», стало збільшення на 45% тарифів на доставку друкованих видань за передплатою на 2014 рік. Ці дії насамперед стосуються місцевої преси, передплатна ціна на яку суттєво зросла. Це, безумовно, відіб’ється на тиражах,  які й без цього є мізерними, та суттєво погіршить фінансово-економічний стан редакцій газет (більшість приватних тиражних і, відповідно, фінансово багатших видань користуються  пролобійованою у свій час статтею 9 Закону України «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів», яка за своєю суттю не є економічно обґрунтованою).

З цього приводу повністю підтримуємо позицію Національної спілки журналістів, що була висловлена у зверненні НСЖУ до Президента України та Прем’єр-міністра: «НСЖУ звертає увагу на соціальну значущість передплати на пресу і дуже високу чутливість населення до її ціни, особливо в сільській місцевості. Навіть незначне підвищення вартості є надзвичайно потужним фактором відмови від передплати».

Як відомо, сьогодні органи Держказначейства на місцях із суттєвими затримками фінансують кошти на зарплату працівникам комунальних ЗМІ відповідно до програм підтримки, а кошти за надані редакціями послуги (зокрема, і співзасновникам – відповідно до угод про висвітлення діяльності місцевих органів влади), взагалі затримують на 5-6 місяців.

Зважаючи на це, у багатьох редакціях комунальних ЗМІ виникають затримки із виплатою зарплати, розрахунками за друкарські та інші послуги. Цим користають окремі політики, які шукають шляхів незаконного впливу на керівництво газет або навіть ініціюють їх зміщення, подаючи відповідні звернення про порушення трудового законодавства.

У своєрідний спосіб «підіграє»  їм у цьому й «Укрпошта», яка ось уже третій місяць грубо порушує п. 3.2. укладених договорів-доручень на розповсюдження періодичних видань за передплатою.  Йдеться про порядок розрахунків, згідно яких за поточну передплату «Укрпошта» повинна «не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним» перерахувати кошти на рахунок  Видавця. Однак ці норми угод дирекціями «Укрпошти» постійно порушуються, а зароблені редакціями кошти надходять із величезним запізненням. В такий своєрідний спосіб комунальні та й приватні газети надають своєрідний кредит державному підприємству, хоча могли б виставити й штрафні санкції за порушення умов договорів-доручень на розповсюдження періодичних видань за передплатою.

Зважаючи на викладене вище, вимагаємо від УДППЗ «Укрпошта» дотримуватись укладених договорів і не чинити додаткових перешкод, а також не руйнувати відлагоджених стосунків між редакціями комунальних ЗМІ, обласними дирекціями і центрами поштового зв’язку.

Звернення прийнято на засіданні Секретаріату Львівської обласної організації НСЖУ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: