Львівська облрада готує «гарбуза» Олегові Салу

Голосування щодо недовіри новопризначеному губернатору має бути максимально публічним і прозорим

У вівторок, 12 листопада, у великому сесійному залі Львівської обласної ради слід очікувати однієї із найбільш «революційних» сесій. І хоча пленарне засідання обласного парламенту буде черговим, очікується, що до порядку денного першим включать питання про висловлення недовіри щойно призначеному голові Львівської облдержадміністрації, одіозному Олегу Салу. Спільну заяву із відповідним закликом минулого тижня підписали лідери трьох опозиційних політичних сил  – Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок.

Після голосування про включення питання до порядку денного на обласних обранців чекає ще голосування власне за саму недовіру. «Гарячою» вівторкова сесія обіцяє бути ще й тому, що для багатьох обласних обранців це знакове волевиявлення стане тестом на опозиційність, а для когось (депутатів-держслужбовців) - тестом на боягузтво. Усього у Львівській облраді є 116 депутатів. Аби рішення про недовіру губернатору набуло законної сили і президент Янукович звільнив Сала, воно має набрати дві третини (тобто 78 голосів).

«Питанням номер один порядку денного сесії повинна стояти політична оцінка призначення Олега Сала на посаду голови ЛОДА, - розповів журналісту «ВЗ» народний депутат від ВО «Батьківщина» Роман Ілик. - Його наслідком має стати висловлення недовіри такій «кадровій політиці» Януковича. Це чітко підтверджується позицією громадян Львівщини, оскільки про одіозне призначення Сала сьогодні говорять не тільки політики, а й активісти, учасники громадських організацій».

- Пане Романе, які настрої у депутатів обласної ради?

- На понеділок, 11 листопада, заплановане засідання бюро Львівської обласної організації ВО «Батьківщина», де будуть ухвалені усі необхідні рішення щодо майбутньої сесії. З директивами цього засідання бюро ми вийдемо на засідання фракції, яке відбудеться у вівторок вранці. Позиція така: не­участь у сесії дорівнює неголосуванню депутата. Тому фракція «Батьківщина» наполягатиме насамперед на стовідсотковій участі в сесійному засіданні. Друге - наполягатимемо на максимально публічному і прозорому голосуванні,  дотримуючись регламенту, щоб не дати підстав до оскарження рішення сесії в суді чи прокуратурі. І третє - якщо хтось із депутатів вибрав інший курс у цьому питанні чи має інше бачення, ніж політика партії, ми зробимо конкретні висновки.

- Перед тим, як вкинути у скриньку заповнений бюлетень, депутат має показати його журналістам?

- Це апріорі не обговорюється. Показувати бюлетень не тільки журналістам, а й депутатам, членам лічильної комісії. Кожен повинен принципово задекларувати свою позицію. Більше того, я виступаю також із пропозицією, щоби перед сесією кожен депутат підписався під відкритим зверненням, яке закликає голосувати за недовіру і показувати бюлетень. Буду виходити з цією ініціативою на бюро обласної організації, і пропонувати її для інших політичних партій - щоб вони також висловили чітку, прозору позицію.

- Олег Сало уже заявив, що на сесії 12 листопада він не буде і голосування за недовіру йому - незаконне, оскільки він ще мало пропрацював…

- У регламенті обласної ради і у законодавстві України не зазначено, що для оголошення недовіри має бути якийсь термін чи треба брати до уваги якісь показники, наприклад, соціально-економічного розвитку краю. Неприйняття того чи іншого керівника може мати суто політичний характер. Нагадаю, коли першим головою ЛОДА від Януковича на Львівщині був Василь Горбаль, він також не дуже довго пропрацював, але отримав недовіру від депутатів, яка мала  політичний характер. Питання щодо Олега Сала лежить виключно у політичній площині і відповідає усім нормам чинного законодавства.  А якщо хтось у якийсь спосіб, шляхом маніпуляцій, буде намагатися через органи прокуратури чи суду нав’язувати мешканцям Львівщини іншу думку, то це ще раз буде свідчити про те, що жодні європейські норми демократії в Україні і зокрема на Львівщині не приживаються і що влада будує поліцейську  державу,  використовуючи в тому числі правоохоронні органи. Я обов’язково буду на сесії і закликаю усіх народних депутатів до участі у цьому засіданні - усіх, кому небайдужа майбутня доля Львівщини».

«Думаю, питання про недовіру голові ЛОДА буде однозначно включено у порядок денний сесії, тому що «Свобода», «Батьківщина» і «УДАР» є його ініціаторами, - розповів журналісту «ВЗ» заступник голови Львівської облради Валерій П’ятак. - Переконаний, що, крім опозиційних фракцій, також НРУ, «Наш край» та представники інших фракцій у своїй більшості проголосують і за включення, і за недовіру. Тому що це питання моралі, питання громадянської позиції. Я також голосуватиму за висловлення недовіри».  Тарас Батенко (фракція УНП) повідомив журналісту «ВЗ», що перебуває у  відрядженні, на сесії не буде. За його словами, депутати-«рухівці» вироблятимуть свою позицію щодо голосування на засіданні фракції, яке відбудеться у понеділок, 11 листопада.

А у Львові набуває поширення громадський рух «Очистимо Львівщину від Сала!» - у соцмережах з’явилися відповідні сторінки, до яких долучаються прихильники, у місті розповсюджують листівки із зображенням одіозного губернатора і написом «Чому українці у Львові давно не люблять сала». Минулого тижня вночі перед Львівською ОДА з’явився напис «Не все те добре, що салом зветься» - у такий спосіб новопризначеного намісника привітали активісти руху «Відсіч». Але вже на ранок революційне графіті зішкрябали з асфальту…

12 листопада під стінами «Білого дому» очікується мітинг, учасники якого вимагатимуть висловлення недовіри Олегу Салу.

Високий замок

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: