Реставраційні роботи у львівській школі №62 планують завершити до кінця року

Реставрація школи №62 на вул. Театральній, 15 відбувається в рамках проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» Львівської міської ради та Німецького товариства міжнародної співпраці (GIZ). Це перша велика реставрація фасаду проекту GIZ і вона охоплює відновлення історичної штукатурки, кам’яних обрамлень вікон, барокового порталу з природного каменю, а також реставрацію дерев’яних елементів - 40 вікон різної величини та великих воріт.

Замовником робіт виступає управління освіти ЛМР, виконавцем – фірма «Ренесанс».

За словами начальника управління освіти Галини Слічної, роботи планують закінчити до кінця року, якщо дозволить погода. В іншому випадку їх продовжать в наступному році. «Є певні незручності, але на навчально-виховний процес вони не впливають», - наголосила Галина Слічна.

«Реставрація історичної штукатурки та елементів з природного каменю пов’язана з чималими труднощами, оскільки доводиться мати справу з помилками радянської реставрації. Так, під час реставрації фасаду колишньої єзуїтської колегії приблизно 30 років тому, штукатурку, ліпнину та частини з природного каменю було майже всюди покрито шаром цементу, який тепер дуже важко зняти, не знищивши штукатурку і камінь під ним. У зв’язку з цим реставратори застосовують різні технології, залежно від стану і значення різних елементів фасаду. На даному етапі розробляються рішення щодо фарби, якою покриватиметься фасад», - зазначили у GIZ.

«Наша мета – не приховувати вік будівлі, а зробити його видимим свідченням історичного значення будинку, навіть якщо це матиме незвичний вигляд. Звичайно, ми виправимо всі пошкодження, проте намагатимемось максимально зберегти історичний матеріал. На фасаді школи є штукатурка з різних часових епох, тому неоднорідність структури поверхні фасаду буде помітною навіть під фарбою», - розповідає експерт GIZ Анне Mарі Роте.

Як вже повідомлялось раніше, загальна сума реставраційних робіт складає майже 1 млн. грн. Кошти розподіляють між собою Німецьке товариство міжнародної співпраці GIZ (60%) та Львівська міська рада (40%).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: