Стефанія Шабатура відзначила 75-річчя (фото)

З нагоди ювілейної дати у Церкві Стрітення Господнього відбулося Богослужіння, під час якого молилися за здоров’я та довгі і щасливі роки життя Стефанії Шабатури. 

Серед численної делегації тих, хто прийшов привітати відому українську мисткиню, жінку-політв’язня, дисидентку Стефанію Шабатуру, були народний депутат України Олег Панькевич, депутати Львівської обласної ради  Андрій Холявка та Ярослав Кравченко, а також громадські та політичні діячі. Вітальні слова на адресу Стефанії Шабатури прозвучали також від Високопреосвященного владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського.

Священнослужитель Церкви Стрітення Господнього на проповіді відзначив, що Стефанія Шабатура – це людина, яка за часів радянської імперії, коли нищили народ, Церкву, слово, мову, відважно йшла на самознищення, на жертву. «Її відважні дії давали велику силу всім, хто терпів за церкву, за мову і за свободу. Пані Стефанія Шабатура була безстрашною людиною. Властиво не те, щоби вона когось боялася, а її боялися. Навіть жартома іноді говорили, що її самі «КГБісти» бояться, оскільки у її тілі був сильний дух!», – зауважив він.

Своєю чергою Андрій Холявка привітав Стефанію Шабатуру від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія та вручив ювілярці почесну відзнаку Львівської обласної ради.

За словами депутата Львівської обласної ради, Стефанія Шабатура – це одна з небагатьох шістдесятників, які на сьогодні залишаються серед нас. «Ця особистість у часи утисків та несправедливості, не боячись нікого, виступала на захист національної мови і культури, свободи художньої творчості. Її внесок у здобуття для України незалежності є дуже вагомим. Адже у часи панування радянської влади люди дуже потребували моральної та духовної підтримки, щоби боротися за свободу для нашої країни. Такою підтримкою для них, без сумніву, була Стефанія Шабатура, яка своїми відважними діями демонструвала, що українці – це сильний та волелюбний народ, який заслуговує на незалежність!», – зауважив Андрій Холявка.

 Довідка.

Народилася Стефанія Шабатура у 1938 році в с. Іване – Золоте в селянській сім'ї. Закінчила місцеву семирічну школу, а потім середню школу в с. Поточиська Городенківського району Івано-Франківської області. Значний вплив на формування таланту молодої художниці мала її мати – самодіяльна художниця.

Стефанія Шабатура закінчила художній інститут у Львові. Ткала гобелени, брала участь у багатьох мистецьких виставках, зокрема в Республіканській виставці – ярмарку 1971 році в Києві. Наприкінці 60-х років зацікавилася літературою самвидаву. У січні 1972 року була заарештована за антирадянську пропаганду. Засуджена на 5 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання. Каральні загони знищили 200 рисунків і 70 екслібрисів Стефанії Шабатури, термін покарання художниця відбула в жіночому концтаборі.

С. Шабатура була співавтором багатьох збірників поетів і звернень до різних міжнародних організацій і радянських установ. 2 грудня 1979 р. закінчився її строк заслання і вона повернулася на Україну. Жила у Львові під адміністративним наглядом.

Наприкінці 80-х років Стефанія Шабатура активно включилася в національно-політичне відродження. Була активісткою Львівських організацій Меморіалу НРУ, брала участь у боротьбі за відродження репресованої УГКЦ. З 1991 року – голова Марійського товариства «Милосердя».

Шабатура-вітання 004 Шабатура-вітання 005 Шабатура-вітання 009 Шабатура-вітання 024 Шабатура-вітання 029

   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: