Львівщина готується до проведення Євробаскету-2015

У найближчі кілька років Україна знову готуватиметься до реалізації проектів національного масштабу. Йдеться про підготовку до проведення Євробаскету-2015 та можливого проведення Зимової Олімпіади у Карпатах. Кажуть, буде використано як позитивний, так і негативний досвід проведення Євро-2012.

У процесі підготовки спортивної та туристичної інфраструктури Львівщині знову обіцяють масштабні інвестиції, які можуть перевершити навіть інвестиції від можливості видобутку сланцевого газу. Звісно, якщо навіть не усе вдасться реалізувати, то область отримає промоцію на багато країн як Європи, так і цілого світу. Схоже, що готуючись до Олімпіади наразі справді йдеться більше про промоційний ефект від проекту, аніж власне про сам проект

Баскетбольний 2015 рік

Якщо ж проведення Олімпіади на Львівщині та на Закарпатті наразі для багатьох виглядає трохи ефемерно, то до Євробаскету-2015  справді уже потрібно посилено готуватись. Із приходом на свою посаду голова Львівської ОДА Віктор Шемчук у одному із перших інтерв’ю сайту Дивись. Інфо визнав, що терміни із підготовкою до Євробаскету-2015 «горять» і наголосив, що мультифункціональну арену для проведення Чемпіонату максимум потрібно розпочати будувати у червні. У червні, звісно, не розпочали, але будівництво таки стартувало у жовтні.

Арену до Євробаскету-2015 будують за іноземні кошти у північній частині Львова на вулиці Кульпарківській, 226 (Ряшівській - проектованій). Терміни будівництва арени не вражають, хоча її повинні здати у експлуатацію максимум у другому кварталі 2015 року. Така умова угоди, яку підписали компанія-забудовник United Basketball Investments (UBI) і Федерація баскетболу України (ФБУ), повідомили у прес-службі UBI.

Як повідомив віце-прем’єр Олександр Вілкул, загалом Євробаскет-2015 в Україні пройде у шістьох містах України - Києві, Харкові, Львові, Донецьку, Дніпропетровську й Одесі. На п’яте спортивне свято у світі і друге у Європі прибудуть 24 команди та буде зіграно 96 матчів.

«На мультифункціональній арені можна буде проводити змагання із більше ста видів спорту, а також за ніч трансформувати її для проведення виставок, конференцій, міжнародних симпозіумів та форумів», - розповів Олександр Вілкул під час Міжнародного економічного форуму у Трускавці. Об'єкт реалізовується відповідно до вимог європейської асоціації баскетболу FIBA.

Про кошти

На Сихові у Львові також почалось будівництво тренувальної бази до Євробаскету. Замовником будівництва є ДП «Льодові арени» і на будівельні роботи уже до кінця цього року Львівщина отримає 12,5 мільйонів гривень. Загальна вартість тренувальної бази – майже 55 мільйонів гривень.

Загалом тренувальні бази за кошти держави побудують ще у Харкові, Макіївці та Феодосії.

Натомість самі арени будуватимуть за кошти інвесторів - UBI взяла на себе юридичну відповідальність підготувати арени до чемпіонату Євробаскет-2015 вчасно та згідно з усіма вимогами організаторів.

Наразі фактичні інвестиції в проект Львівської мультифункціональної арени сягнули 6,5 млн грн. Йдеться зокрема про витрати компанії на отримання вихідних даних для проектування, виконання проектних робіт, а також підготовчі роботи будівництва. Загальна вартість проекту, як повідомляють у самій компанії, близько 35 млн дол. На сьогодні фінансування будівництва здійснює компанія власним коштом.

Станом на серпень компанія вже вклала в реалізацію зазначених проектів 50 млн грн, більшу частину з яких (70% коштів) – у столичний проект. У розвиток арен Львова, Одеси і Дніпропетровська компанія інвестувала 11%, 8% і 7% коштів відповідно.

Загалом для успішного проведення Євробаскету-2015 із державного бюджету України, за словами Олександра Вілкула, буде витрачено трохи більше семи мільярдів гривень.

Підготовку таки потрібно прискорити

Слова Віктора Шемчука про необхідність пришвидшення будівництва арен до Євробаскету-2015 підтверджує і директор турніру Маркіян Лубківський. За його словами, якщо Україна хоче успішно провести турнір, то арени має бути здано вчасно. «Я не драматизую ситуації, але моя роль як директора турніру полягає в тому, щоб здійснювати моніторинг та сигналізувати про необхідність прискорити темпи будівництва», - пояснив Маркіян Лубківський.

Він зазначив, що повільні темпи будівництва - це загальна тенденція для всіх арен. "І я не виділив би сьогодні когось. На початковому етапі у нас були фаворити з погляду зору підготовки документації, початку будівництва, а нині всі арени перебувають більш-менш на одному рівні готовності, але темпи будівництва має бути суттєво прискорено", - наголосив директор турніру.

Натомість генеральний директор корпорації «Альтіс-Холдинг» Максим Забігайло запевняє, що компанія встигне здати об’єкт вчасно: «Ніхто не вірив, що ми встигнемо з будівництвом нового терміналу аеропорту, але ми встигли», - запевнив він.

«Олімпіада Януковича»

Натомість часу до підготовки на проведення Зимових олімпійських ігор є значно більше, хоча формально ця підготовка уже активно триває. 5 листопада усі члени Національного олімпійського комітету проголосували за заявку України до Міжнародного Олімпійського комітету, а уже 14 листопада Україна надішле до Міжнародного олімпійського комітету офіційний лист-декларацію про наміри нашої держави подати заявку на право проведення Зимової Олімпіади 2022.

Як повідомив Олександр Вілкул, для розробки і просування заявки залучено кращих світових фахівців, які готували переможні заявки для Лондона, Пекіна, Ванкувера, Сочі і Пхенчхана.

«Проведення свят такого рівня популяризують спорт та здоровий спосіб життя. Це потужний імпульс для зміцнення міжнародного іміджу України, реалізації її туристичного потенціалу. Зимова Олімпіада також сприятиме активізації розвитку економіки західних регіонів, зокрема, створенню нових робочих місць. А це можливості для повернення на рідну землю українців, які працюють за кордоном», – сказав Олександр Вілкул.

Вже у березні 2014 року до МОК буде подано заявковий файл і гарантійні листи від Національного олімпійського комітету (НОК) та керівництва міста Львів. У липні 2014 року Виконавчий комітет МОК оприлюднить список міст-кандидатів – «шорт-ліст». І вже в липні 2015 року, на засідання МОК в Куала-Лумпур (Малайзія) оберуть місто, яке прийматиме XXIV Зимові олімпійські ігри.

Серед конкурентів України  – Мюнхен, Осло, Стокгольм, Барселона, Алма-Ати, Краків та Ясна за спільною заявкою. Тож якщо справді розглядати цей проект не тільки як промоційний, Україні розслаблятись не можна, адже згідно із міжнародними вимогами, до 2015 року Україна повинна показати 40% готовність до проведення Олімпіади.

Натомість попередньо Зимові Олімпійські та Папралімпійські ігри 2022 року плануються у Львові, Тисовці і Панасівці (обидва – Львівська область) та на полонині Боржава (Закарпатська область). Урочисте відкриття уже запланували провести на «Арені-Львів», яку до того часу планують переоблашувати під льодову арену. Звісно, це усе плани, на проведення яких, по-перше, потрібно мінімум 40 мільярдів євро, а по-друге – вибороти шанс у сильних суперників. Хоча експерти, які готують Львів до подачі заявки, запевняють, що шанси провести Олімпіаду мають не тільки «технічно сильні» претенденти, але й початківці. Це, схоже, зрозуміли і у Львівській міськраді, адже як наголосив заступник мера Львова Василь Косів, Львів робитиме ставку на можливість проведення так званої родинної Олімпіади у домашній атмосфері.

Косів каже, що Львів хоч і залучив міжнародних експертів, які готували до подачі заявки і Пхєньян, і Сочі, проте на це не витрачає коштів із міського бюджету. «Фінансує усе Національний олімпійський комітет, вони підписали угоди із експертами, тож ми коштів не витрачаємо», - сказав Косів під час дискусії у Львівському прес-клубі.

Соціальна складова й здоров’я дітей

Якщо ж «мрію» вдасться реалізувати практично, то у Львові, перш за все, обіцяють розбудувати інфраструктуру навколо стадіону «Арена-Львів», про успішно усі забули після проведення Чемпіонату з футболу у 2012 році. Ба більше: обіцяють добудувати і сам стадіон, який досі так і не зданий у експлуатацію. На його добудову, згідно із кошторисом 2011 року, потрібно мінімум 350 мільйонів гривень.

«Скільки ж треба коштів на проведення «Олімпіади» - сьогодні не може сказати ніхто. Але, без сумніву, підготовка до такого величного спортивного заходу дасть можливість не тільки заявити про себе, але й частково відновити спортивну інфраструктуру та залучити дітей до занять спортом. Розуміючи, що 80% львів’ян підтримують проведення Зимової Олімпіади, підтримає її проведення і ВО «Свобода», - зазначає голова бюджетної комісії облради свободівець Ярослав Качмарик.

Натомість Вілкул наголошує й на іншій важливій соціальній складовій. Каже, що багато професіоналів із України станом на сьогодні працюють за кордоном, тому проведення Олімпіади дасть можливість Україні повернути цих фахівців додому.

Цікаво, що експерти наголошують, що тут ВО «Свобода» потрапила у певну пастку й не могла підтримати можливість підготовки до Олімпіади, адже це справді, перш за все, здоров’я нації. Керівник Львівського прес-клубу Роман Шостак каже, що партія просто змушена була проголосувати позитивні рішення щодо цього проекту у Львівській міській та обласній радах.

Що ж отримає Львівщина?

Якщо ж таки буде «зелено світло» у 2015 році, то у Львові, крім добудови «Арени-Львів» також обіцяють збудувати гірськолижну трасу у Винниках, побудувати концесійну дорогу Сколе-Стрий-Львів, не кажучи вже про розбудову інфраструктури у Славському та його околицях. До керівництва області уже звернулася велика інвестиційна компанія, яка готова взяти у концесію дорогу Сколе-Стрий-Львів.

Також, звісно, йдеться про будівництво доріг, тренувальних баз, а також розвитку готельної та туристичної інфраструктури. Як повідомив директор департаменту економіки Львівської ОДА Денис Шмигаль, влада уже почала активну фазу впровадження на Львівщині будівництва мережі готелів «Хілтон» та Sheraton. «Йде мова про відкриття в Україні мережі міжнародних світових холдингів та готелів. Наразі їх на Львівщині немає і, по суті, перемовин серйозних і не проводилось. Тепер ми будемо вести такі стратегічні перемовини про відкриття», - сказав чиновник і наголосив, що у Львові уже є вільна ділянка для будівництво такого готелю.

Замість висновку або не все так добре?

Скажете, що це піар Януковича і спроба таким чином захопити Карпати? А такі думки звучать у деяких експертів та політологів. Мовляв, усі прекрасно розуміють, що провести Олімпіаду у Карпатах неможливо, а правильно освоїти кошти й дорогоцінну землю – можна. Звісно, не будемо лукавити, адже українці завжди вміли на усьому заробляти, але тут хочу погодитись із словами начальника управління спорту Львівської ОДА Юрієм Майбородою, який наголошує, що проблем із виділенням землі під будівництво у Тисовці не буде, адже земля там належить Міністерству оборони України, тому і об’єкти, які будуть побудовані – належатимуть державі і громаді зокрема. Звісно, після проведення ЄВРО 2012 порушена не одна кримінальна справа, але чи краще закритись й навіть не використати можливість показати себе у світі?

Олег ДОВГАНИК, «Галицька правда»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: