На Прикарпатті бояться, щоб новий губернатор «не начудив» перед виборами

Не збулася мрія Михайла Вишиванюка пропрацювати головою Івано-Франківської облдержадміністрації до 2017 року.

Не добув до цього терміну чотири роки. 8 листопада (хоча розмови про це були ще 7 листопада) Віктор Янукович звільнив його з посади губернатора і зробив своїм радником. Як і екс-голову Одеської ОДА Едуарда Матвійчука. За тиждень це третя ротація керівників областей. Перед тим у відставку відправили президентського намісника на Львівщині Віктора Шемчука.

Звільнення Вишиванюка – найбільш несподіване. Він вважається близьким другом президента, дружить з його сім’єю, не раз з приватними візитами прикарпатський екс-губернатор був у Донецьку. Експерти кажуть, що 62-річний Вишиванюк поплатився за низький соціально-економічний рейтинг області. Однак основна причина, як і у випадку з Шемчуком, інша. На носі президентські вибори 2015 року. Для повторного сходження на найвищу посаду Віктору Януковичу потрібні на місцях «яструби». А Вишиванюка і Шемчука вважали «голубами», вони не з тих, що рубали з плеча. «Лібералів» президент змінив на радикалів.

Керує тепер Івано-Франківщиною 54-річний голова обласної організації ПР Василь Чуднов. Народився у знаменитому Космачі, працював на турбазах, керував цехом у колгоспі. Виробляв запірну арматуру, переробляв деревину. За протекції свого попередника Вишиванюка створив корпорацію «Галичина-ліс», яка завдяки ізраїльським та австрійським інвестиціям стала найбільшою деревообробною фірмою країни. За сезон переробляла 100 тисяч кубів лісу. Саме Чуднова люди звинувачували у катастрофічних повенях у краї, які, на їхню думку, спричинила масова вирубка карпатських смерек.

У «помаранчеві» часи, коли «плечей» не стало, справи у «Галичині-ліс» пішли кепсько. Чуднов продав свій бізнес нардепу Давиду Жванії, а сам зайнявся будівництвом. Навів контакти з покійним «регіоналом», тодішнім міністром екології Василем Джарти, був начальником обласного управління охорони природи. Але за рішенням суду його звільнили. З тих пір Чуднов тісніше контактує з «регіоналами», очолює обласний осередок, довів його чисельність до чотирьох тисяч. Однак на останніх парламентських виборах Івано-Франківщина дала найменше голосів за ПР. Чуднов був народним депутатом шостого скликання. Має дорослих доньку і сина. Дружина – підприємець.

У соціальних мережах активно обговорюють кадрові пертурбації. Прикарпатці шкодують за «господарником Вишиванюком» і переживають, щоб Чуднов перед виборами «не начудив»…

Високий Замок

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: