У Львівській ОДА розробили програму вшанування 80-их роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні

Сьогодні, 12 листопада, у Львівській облдержадміністрації під керівництвом заступника голови ОДА Ірини Романів відбулось засідання організаційного комітету з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Про це Дивись. Інфо повідомила прес-служба ОДА

Розпочавши засідання, Ірина Романів наголосила на важливості вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, а також забезпеченні належної організації та проведення жалобних та інших заходів відповідно до Указу Президента України та Розпорядження голови ОДА. Окремо вона звернула увагу присутніх на залученні молоді до участі у цих заходах. «Особливо важливо, щоб до вшанування пам’яті долучилась молодь, адже вони повинні пам’ятати про цю трагічну сторінку в історії українського народу, донести її до нащадків», – зазначила заступник керівника області.

Члени оргкомітету обговорили заходи, що відбуватимуться на території області та міста Львова у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років, зокрема організацію жалобних заходів, проведення загальнонаціональної акції «Засвіти свічку», забезпечення організації в населених пунктах виступів творчих колективів, діячів культури і мистецтв, тематичних виставок архівних документів, фотоматеріалів, творів мистецтва та літератури, які відображають події, пов’язані з голодоморами, проведення у навчальних закладах і військових частинах просвітницьких тематичних заходів.

Окремим питанням розглянули організацію та проведення хвилини мовчання, під час якої буде зупинено на цей час роботу в усіх органах влади, підприємствах, установах та організаціях, а також рух громадського та приватного транспорту.

Зокрема, Ірина Романів звернулась з проханням нагадати керівникам райдержадміністрацій та міським головам щодо обмеження проведення розважальних заходів та забезпечення внесення змін до програм обласних і місцевих теле- і радіоканалів на час проведення заходів 23 листопада. Також вона доручила відповідальним особам забезпечити належне впорядкування пам’ятних знаків, місць поховань жертв голодоморів.

Загалом, у програмі вшанування 23 листопада 80-х роковин пам’яті жертв голодоморів, розробленої облдержадміністрацією, передбачено наступні заходи:

- поминальні Служби Божі у всіх храмах Львова та області за жертвами голодоморів;

- покладання квітів до пам’ятної таблиці «Жертвам комуністичного терору, які загинули від голоду в 1946 – 1947 рр.», запалення лампадок;

- покладання квітів та композиції з пшеничних та житніх колосків до Пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій;

- проведення екуменічної молитви за загиблими під час голодоморів поблизу пам’ятника Т.Шевченку (просп. Свободи);

- «Хвилина мовчання»;

- запалення свічок і лампадок на площі навпроти пам’ятника Т.Шевченку в рамках загальнонаціональної акції «Засвіти свічку!»;

- вистава «Голодомор» на площі перед Львівським національним академічним театром опери та балету ім. С. Крушельницької;

- «Реквієм – 80-і роковини Голодомору» (Реквієм Д.Верді) у Львівській обласній філармонії.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: