Романів обговорила питання соціального захисту дітей-сиріт

Сьогодні, 14 листопада, заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Романів провела нараду із заступниками голів районних  державних адміністрацій та виконкомів міст обласного значення з питань соціального захисту дітей.

Одним із ключових питань, що розглядались на нараді, стало виконання усіх вимог чинного законодавства щодо соціального захисту дітей. Зокрема, заслухавши доповіді керівників районів та міст області, Ірина Романів наголосила на чіткому дотриманні законодавства України під час скерування дітей у заклади інтернатного типу. «Ви є відповідальними за належний соціальний захист дітей, і не повинні допустити жодних порушень у цьому напрямку», – додала вона.

Також під час засідання було розглянуто стан розробки, прийняття та реалізації місцевих програм забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зазначимо, що на виконання Указу Президента України від 16.12.2011року №1163/2011 було розроблено та затверджено Регіональну програму забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у Львівській області на 2013-2015 роки. Також згідно з дорученням голови ОДА від 29.03.2013року № 42/0/6-13 голів районних державних адміністрації та міських голів міст обласного значення зобов’язано провести необхідну роботу з прийняття відповідних місцевих програм.

Ірина Романів звернула увагу, що станом на сьогодні такі програми прийняті лише у 12 адміністративних територіях області, зокрема Городоцькому, Жовківському, Золочівському, Сокальському, Мостиському, Радехівському, Перемишлянському, Пустомитівському, Турківському, Бродівському, Буському та Старосамбірському районах. Вона зазначила, що не прийнято програми забезпечення житлом дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у Дрогобицькому, Жидачівському, Сколівському, Стрийському, Яворівському районах та у містах Львові, Бориславі, Стрию, Трускавці, Червонограді. Як доповіли керівники цих територій, основною проблемою у прийнятті програм є відсутність коштів у місцевих бюджетах, проте до кінця року планується затвердити їх на відповідних сесіях районних, міських рад.

Також Ірина Романів повідомила, що реалізація Регіональної програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у Львівській області на 2013-2015 роки дасть можливість у 2013 році забезпечити житлом 19 дітей цих категорій, зокрема планується облаштувати житло у с.Солонсько Дрогобицького району для шести дітей, у с. Татринів Городоцького району – для двох дітей, с. Ятвяги Мостиського району – п’яти дітей, у с. Підлисся Золочівського району – двох дітей, у смт. Магерів Жовківського району – однієї дитини, у с. Явора Турківського району – трьох дітей.

Окремим питанням наради також стало влаштування дітей-сиріт до сімейних форм виховання. Як повідомив начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Володимир Лис, сьогодні на обліках у службах у справах дітей області перебуває 2784 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, із них 2062 дітей перебувають під опікою та піклуванням громадян. Також функціонує 96 прийомних сімей та 26 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 309 дітей.

Із загальної кількості дітей зазначеної категорії, які проживають в області, до сімейних форм виховання влаштовано 84,9 %   (середній показник по Україні – 83,0 %). Проте слід зазначити, що в окремих адміністративних територіях області відсоток влаштування дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання нижчий від загальноукраїнського та обласного: у Сколівському (82,5%), Самбірському (73,9%), Кам’янка-Бузькому (70,3%), Золочівському (70,2%) районах та містах Червоноград (70,3%), Стрий  (71,6%), Самбір (75,7%).

Заступник голови ОДА Ірина Романів звернула увагу присутніх заступників голів райдержадміністрацій та міських виконавчих комітетів, що влаштування дітей цих категорій у прийомні сім’ї є першочерговим та основним завданням, тому цьому потрібно надавати особливу увагу. «Президент України чітко ставить завдання перед органами виконавчої влади, забезпечити право кожної дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування виховуватись у сім’ї», – резюмувала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: