Садовий звернувся у СБУ щодо "секти Догнала"

Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до начальника СБУ у Львівській області Володимира Федірка щодо діяльності у Львові «секти Догнала».

Подаємо текст звернення

«На адресу Львівської міської ради надходять численні звернення мешканців міста із проханнями про надання можливості безперешкодного пересування вулицями міста Львова та вільного доступу до Гарнізонного храму святих верховних апостолів Петра і Павла. Адже починаючи з 06.01.2013 року (відповідно до заявки зареєстрованої у відділі «Центр надання адміністративних послуг за № 2-29413 від 28.12.2013 року) і так щонеділі протягом 2013 року під стінами колишнього храму Єзуїтів (вул. Театральна, вул. Івана Підкови) починаючи з 10.00 год. відбуваються молитовні маніфестації з ходою по проспекту Свободи від храму Єзуїтів до Оперного театру і назад по проспекту Свободи до фігури Матері Божої і по вул. Беринди до Ратуші. Також на адресу Львівської міської ради надійшли заявки на проведення масових заходів від громадських організацій та окремих фізичних осіб зі змісту яких не можливо встановити характеру заходів, що будуть ними проведені, однак під час їхнього проведення лунають заклики щодо підтримки української правовірної Греко-католицької церкви та надання можливості почергового користування Гарнізонним храмом святих верховних апостолів Петра і Павла.

У зверненнях секретаря Української Правовірної Греко-Католицької Церкви Маркіяна Гітюка, що надходили у 2012-2013 роках ставилось питання щодо почергового використання будівлі костелу Петра і Павла оо.Єзуїтів на вул. Театральній, 11 для забезпечення проведення богослужінь.

Ухвалою Львівської міської ради від 08.07.2010 року № 3698 «Про передачу у власність будівлі костелу Петра і Павла оо. Єзуїтів на вул. Театральній, 11» будівлю костелу Петра і Павла оо.Єзуїтів на вул. Театральній, 11 для забезпечення проведення Богослужінь, релігійних обрядів та церемоній передано у власність Курії Львівської Архиєпархії Української греко-католицької Церкви.

Згідно із ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Враховуючи вищезазначене, у Львівської міської ради відсутні будь-які засоби впливу на здійснення богослужінь у храмі Петра і Павла оо.Єзуїтів на вул. Театральній, 11 у м. Львові.

Зазначаю також, що 29 жовтня 2013 року Львівський апеляційний адміністративний суд виніс постанову про скасування запису про реєстрацію громадської організації «Об’єднання віруючих Української Правовірної Греко-католицької Церкви».

Відповідно до рішення Львівського окружного адміністративного суду України від 27 серпня 2011 року заборонено в’їзд на територію України громадянину Чеської Республіки А.Догналу. Підставою такого рішення було вчинення А.Догналом нападу на жінку та опір працівникам міліції, а саме : 19 липня 2011 року біля приміщення колишньої каплиці отців редемптористів на вул. Плуговій, 6 у Львові А. Догнал вдарив у голову місцеву мешканку, в результаті чого вона отримала струс мозку і забій щелепи. Після цього він був затриманий працівниками міліції. При цьому чинив опір, і лише за допомогою спецпідрозділу «Беркут» його посадили в машину міліції. Львівський апеляційний адміністративний суд рішенням від 21 лютого 2013 року залишив в силі рішення суду першої інстанції. У судовій ухвалі Львівського апеляційного адміністративного суду чітко наголошується на діях правоохоронних органів: "Рішення про видворення іноземців та особи без громадянства за межі України приймається органом внутрішніх справ (тепер Державною міграційною службою) за місцем його перебування з наступним повідомленням протягом 24 годин прокурора про підстави прийняття такого рішення".

На початку 2005 року А.Догнал року був виключений з Василіянського Чину за «поважні провини проти монаших і церковних законів, зокрема постійний непослух Настоятелям». 3 березня 2008 року разом з іншими трьома особами проголосив себе таємно висвяченим єпископом. Його єпископські свячення не зафіксовані в офіційних довідниках Католицької Церкви. Цим самим порушив як і Партикулярне право УГКЦ і ККСЦ.  У 2008 році законною владою УГКЦ покараний карою великої екскомуніки (відлученням від Церкви) за «незаконне присвоєння уряду та незаконне виконування служіння (порушення кан. 1462 ККСЦ); розпалювання бунту та ненависті проти місцевого ієрарха Владики Михаїла (Колтуна) і Верховного Архиєпископа Києво-Галицького Любомира (Гузара) та підбурювання підлеглих до непослуху щодо них (порушення кан. 1447 § 1 ККСЦ); нанесення кривди та важкої шкоди добрій славі вищезгаданих осіб та інших ієрархів УГКЦ через наклепи (порушення кан. 1452 ККСЦ). 7 жовтня 2008 року Найвищий Трибунал Католицької Церкви, Апостольська Сигнатура залишила вирок Колегіального трибуналу Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ у силі, підтвердивши тим самим правосильність накладеної на них екскомуніки, тобто відлучення від Церкви. Згідно офіційної заяви Ватиканської Конгрегації у справах віровчення, Святий Престол Католицької Церкви повністю відмежовується від секти Догнала, відомої як «підгорецькі отці».

Проводячи масові заходи представники так званої «секти Догнала» використовують засоби відео зйомки та озвучення, що перешкоджає проведенню недільних Богослужінь (зокрема о 11.00 год.) у Гарнізонному храмі святих верховних апостолів Петра і Павла та створює перешкоди у можливості доступу до храму для парафіян та прихожан, а також туристів міста Львова.

Окрім цього, відповідно до листа Львівського міського управління ГУМВС України у Львівській області від 05.11.2013 року №16/13577 –  03 листопада 2013 року під час проведення масового заходу під стінами гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла для забезпечення охорони громадського порядку було залучено 300 працівників органів внутрішніх справ ГУМВСУ у Львівській області. Учасників релігійних масових заходів (представників контемплятивно-адораційного монастиря сестер Василіанок під покровом святого пророка Іллі та громадської організації Української Греко-Католицької церкви Місія «Цент військового капеланства») було розділено міліцейськими ланцюжками, однак незважаючи на всі прийняті упереджуючі правоохоронні заходи, між їх учасниками виникло протистояння, яке полягало в словесній перепалці, що супроводжувалось взаємними образами, та в один момент група представників УПГКЦ намагалась прорвати міліцейський ланцюжок, однак завдяки злагодженим діям працівників міліції вдалось запобігти силовому протистоянню між учасниками релігійних масових заходів.

Враховуючи численні звернення мешканців міста Львова, з приводу проведення масових заходів на території прилеглій до Гарнізонного храму святих верховних апостолів Петра і Павла виконавчим комітетом Львівської міської ради в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей було подано позови про обмеження права на проведення масових заходів в порядку ст. 39 Конституції України. Так, постановою Львівського окружного адміністративного суду у справі № 813/7143/13-а від 20.09.2013 року позов виконавчого комітету Львівської міської ради задоволено частково. Заборонено Громадській організації «Центр Студентського Капеланства» проводити з 22.09.2013 року та щонеділі до кінця 2013 року в період з 10.00 до 14.00 год. проводити масові заходи під стінами колишнього храму Єзуїтів на вул. Театральній, пл. І.Підкови, пр. Свободи. Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 08.11.2013 року у справі № 813/8403/13-а позов виконавчого комітету задоволено у повному обсязі та заборонено Контемплятивно-адораційному монастирю Сестер Василіанок під покровом св. пророка Іллі та Місії «Цент військового капеланства» Української Греко-Католицької Церкви проводити 10 листопада 2013 року масові заходи на території прилеглій до колишнього храму єзуїтів (сьогодні Гарнізонний храм святих верховних апостолів Петра і Павла) на вул. Театральній, 11 з ходою відповідно до маршрутів, зазначених у заявках.

Станом на сьогодні, на адресу Львівської міської ради продовжують надходити заявки про проведення масових заходів на території прилеглій до Гарнізонного храму святих верховних апостолів Петра і Павла, враховуючи те, що вказані заявки можуть бути подані організаціями чи фізичними особами, які поділяють погляди та є сторонниками Української Правовірної Греко-Католицької Церкви (офіційно не зареєстрованої та не визнаної жодною із конфесій), просимо Вас вжити необхідних заходів для припинення діяльності на території міста Львова так званої «секти Догнала» (Української Правовірної Греко-Католицької Церкви)», - йдеться у звернені міського голови Львова Андрія Садового.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: