У Львівській облраді обговорили проблеми та перспективи книговидання

За ініціативи та безпосередньої участі Львівської обласної ради 14 листопада в малій сесійній залі відбулось засідання Круглого столу, в якому взяли участь представники громадськості Львова, видавці та книгорозповсюджувачі.

Співорганізаторами заходу виступили Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини та видавництво «Галицька видавнича спілка».

До засідання Круглого столу долучились заступник начальника управління з гуманітарних питань і зовнішніх зв’язків Львівської обласної ради Андрій Холявка, голова постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації Роман Ковальчук. Також участь в засіданні взяв поет та відомий громадський діяч Ігор Калинець.

На засіданні учасники обговорили питання про відновлення книгомережі на території Львівської області, способи промоції української книжкової продукції, а також можливості підтримки видавничої справи і вдосконалення системи книгорозповсюдження на Львівщині.

У результаті обговорення учасники Круглого столу ухвалили резолюцію. Зокрема вирішили звернутися до депутатського корпусу Львівської обласної ради та до Львівської облдержадміністрації з проханням:

1. Всебічно сприяти у створенні мережі українських книгарень на території Львівської області, а саме:

1.1. Відновити книгомережу в таких містах області: Перемишляни, Жидачів, Буськ, Ходорів, Мостиська, Старий Самбір, Яворів, Моршин та селищі Розділ.

1.2. Створити у Львові книжковий центр для популяризації та поширення книг.

1.3. Напрацювати спільно з управлінням майном спільної власності Львівської обласної ради та винести на розгляд сесії обласної ради перелік об’єктів комунальної власності Львівської обласної ради, площею не менше 40 кв. м, які знаходяться на території Львівської області, з метою відкриття україномовних книгарень.

2. Сприяти в організації на Львівщині фестивалю «Рідне слово, Богом дане», а також передбачити в обласному бюджеті на 2014 рік необхідне фінансування для  проведення фестивалю.

3. Забезпечити підтримку участі львівських видавництв у щорічному Форумі видавців шляхом виділення з обласного бюджету коштів Українській асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Львівщини для реалізації можливості стендової участі львівських видавництв у Форумі видавців.

4. Рекомендувати районним радам і міським радам міст обласного значення при формуванні місцевих бюджетів на наступні роки передбачати кошти для поповнення бібліотечних фондів окремим рядком, відповідно до вимог статті 26 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу».

5. Звернутися до Львівської обласної державної телерадіокомпанії, КП ЛОР «Телекомпанія «Львів-ТБ» з пропозицією проведення (один раз на тиждень) програм, присвячених проблемам книговидання і книгорозповсюдження на Львівщині.

6. Рекомендувати регіональним ЗМІ запровадити (як соціальну рекламу) публікації про книжкові новинки та їхніх авторів із періодичністю один раз на місяць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: