У Львові нагородили матерів-героїнь

28 львівським матерям, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, вручили нагородні листи про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» та нагрудні знаки. Нагородили: матерів 5 дітей – 19 осіб, матерів 6 дітей – 3 осіб, матерів 7 дітей – 5 осіб, матерів 10 дітей – 1 особу.

Нагадаємо, в липці цього року 81 львівській матері було присвоєно почесне звання «Мати-героїня». Нагородили: матерів 5 дітей – 59 осіб, матерів 6 дітей – 14 осіб, матерів 7 дітей – 2 осіб, матерів 8 дітей – 3 осіб, матерів 9 дітей – 2 осіб, матерів 10 дітей  - 1 особу.

«Найбільша радість, яку може мати родина, -  це мати дітей. Це велика відповідальність і ще велике вміння виховати дітей добрими українцями, і для нас сьогодні велика честь привітати тих мам, які удостоєні звання «Мати-героїня», і максимально помагати мамам, щоби цей добрий приклад - мати велику родину, повертався в наше суспільство, щоб ми мали багато українців і багато львів’ян.

Ми бажаємо нашим мамам багато здоров’я, тому що сьогодні одну дитину виховати, то є не просто, а виховати 5, 6, 7, 8, 10 дітей – це є подвиг. Тому честь і хвала їм. Вони є хорошим прикладом. А наше завдання помагати максимально, як би то не було важко», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

У Львові ж в Єдиному державному реєстрі пільговиків (ЄДАРП) станом на 1 листопада 2013 року обліковано 3351 багатодітних сімей.

«Для покращення соціального захисту багатодітних родин управлінням соціального захисту призначає їм  одноразову матеріальну допомогу. Розмір допомоги сім’ям, які мають на утриманні четверо і більше дітей становить 1000 грн., а для сімей, які мають на утриманні шестеро і більше дітей сума складає 7500 грн. Виплати проводиться один раз на рік із бюджету міста. Окрім того, хочу зазначити, що у нашому місті також управлінням соціального захисту виплачується допомога сім’ям, у яких одночасно народилось троє і більше дітей, в розмірі 500 грн. на місяць до виповнення дітям двох років», - додала начальник управління соціального захисту Львівської міської ради Наталія Федорович.

До слова, відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону дитинства», сім’я, яка належить до категорії багатодітних, має право на наступні пільги на оплату житлово-комунальних послуг, які відшкодовують з коштів державного бюджету:

  • 50% знижка плати за користування комунальними послугами та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. (Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.) (Закон України "Про охорону дитинства").
  • 50% знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв.м. загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв.м. на сім'ю) (Закон України "Про охорону дитинства").
  • 50% вартості абонентної плати від затверджених тарифів за користування квартирним телефоном, позачергове встановлення квартирних телефонів (Закон України "Про охорону дитинства").
  • 50% знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення (Закон України "Про охорону дитинства").
  • При оплаті електроенергії - незалежно від обсягів споживання електроенергії тарифи не змінюються (постанова Національної комісії регулювання електроенергетики України від 17.03.2011 № 343 «Про зміну тарифів на електричну енергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, та затвердження змін до Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам»).

 

Хто може претендувати на присвоєння почесного звання «Мати-героїня»?!

 

Указом Президента України від 29.06.2001 року № 476/2001 затверджене Положення про почесні звання України, яке визначає підстави для присвоєння почесних звань, згідно з яким це почесне звання присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, в тому числі дітей усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у вихованні дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

 

Необхідні документи для присвоєння почесного звання:

 

Для подання документів на присвоєння почесного звання «Мати-героїня», особа, яка прописана у Львові може звернутись в районний відділ управління соціального захисту Львівської міської ради за місцем реєстрації з таким переліком документів:

  • нагородний лист встановленого зразка в якому в п.13 повинні бути зазначені конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання, а саме - особистий внесок у виховання дітей, створення сприятливих умов для здобуття освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральний якостей (4 екземпляри-оригінали заповнені друкованим способом);
  • копії свідоцтв про народження дітей, завірені належним чином (по 2 екземпляри);
  • витяг з протоколу засідання органу місцевого самоврядування (для непрацюючих жінок), трудового колективу підприємств, установ, організацій, на яких було прийнято рішення про висунення кандидатури до відзначення (завірений печаткою і підписами);
  • копію паспорта (1,2,11 сторінки).

 

Виплати за отримане звання «Мати-героїня»

 

Розмір одноразової грошової допомоги становить суму 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Розмір винагороди у 2013 році складає 11 тис 470 грн, згідно з ЗУ «Про Державний бюджет України на 2013 рік», яким установлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб.

Для виплати винагороди управління соціального захисту ЛМР формує заявку на виділення коштів на управління у справах сім’ї та молоді Львівської ОДА після чого направляється до Кабінету Міністрів України до розгляду.

У випадку виділення необхідних коштів, вони надходять на рахунок Головного управління соціального захисту населення Львівської ОДА, а потім вже поступають на рахунки районних відділів управління соціального захисту Львівської міської ради. Опісля районні відділи перераховують ці кошти на особові рахунки отримувачів (матерів-героїнь). Саме таким чином діє механізм виділення коштів на виплату цих одноразових допомог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: