Психіатри шукали себе на Львівщині

На Львівщині завершилася третя конференція з циклу: «Львівські психіатричні зустрічі» на тему: «Психіатри хто ми? З ким ми?», у якій брали участь психіатри, психологи, філософи, богослови. Зокрема, медицину тут представляли: президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман, головний психіатр МОЗ України Ірина Пінчук, головний позаштатний психіатр МОЗ України зі спеціальності «дитяча психіатрія» Ігор Марценковський, віце - ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович та інші.

Всього було зареєстровано 181 учасник з різних областей України: Львівської, Київської, Донецької, Житомирської, Рівненської, Волинська, Чернігівської, Хмельницької, Вінницької, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької області та АР Крим.

Конференція транслювалася в режимі он-лайн у всі області України, завдяки технічному забезпеченню представників державного підприємства МОЗ України.

Тематика «Психіатричних зустрічей» стосувалася не лише сфери охорони здоров’я, освіти, соціально-правового захисту, професійної етики та моралі, але й якості життя пацієнтів та їх родин.

Проблеми хворої людини, яка страждає на психічний розлад, є невід'ємними від проблем тих, хто здійснює за ним догляд. Часто родичі страждають більше, ніж самі пацієнти і саме вони найчастіше несуть весь тягар страшної хвороби та постійно перебувають у зоні небезпеки. Тому акцент був поставлений на розвиток програм соціальної психіатрії.

На конференції було прийнято рішення про проведення більш широкої дискусії із залученням самих пацієнтів та їх родин щодо вирішення існуючих проблем, налагодження публічного діалогу між лікарем, пацієнтом і його родиною, між державою, суспільством та її громадянином.

У своєму виступі голова Асоціації психіатрів України Семен Глузман наголосив: «Психічне здоров’я українців – це абстракція, бо є конкретні люди. У цілому психічне здоров’я у народів не змінюється. Це стабільні цифри і фактори. Щодо шизофренії, наприклад, то якщо на тисячу осіб у кожному поколінні має захворіти один, то це відбувається і на Півночі, за Полярним колом, де сонця майже не видно, і в тропічній Африці. У цьому сенсі ми абсолютно не відрізняємось, – розповів він. – Те, що ми, українці, не дуже добре ставимося до себе і дуже багато стогнемо, говоримо, що у нас депресія, що не віримо нашій владі, самим собі – то це зовсім інші фактори, які не пов’язані з психіатрією. Це індивідуальна психологія людей, соціальна психологія. Чим ми серйозно відрізняємось – алкоголізм і наркоманія. Це вже залежить від культури, традицій і багато чого іншого. Це, дійсно, бич, що впливає не лише на процеси старіння, смертності, а й дає конкретний психотичний стан. Люди йдуть з життя у абсолютно зруйнованому стані в результаті зловживання алкоголем та наркотиками».

Конференція дала ствердну відповідь на запитання: «Психіатри, хто ви і з ким ви?» - українські психіатри завжди будуть зі своїми співгромадянами, бо саме так написано в тексті присяги лікаря України.

В межах самої конференції була проведена мистецька виставка («Мистецтво об’єднує всіх») художніх творів пацієнтів комунального закладу «Львівська клінічна психіатрична лікарня», обласного комунального закладу «Психіатрична лікарня Миколаївського району» та підопічних реабілітаційного центру «Джерело».

прес-служба ОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: