У Львівській філармонії відбудуться концерти за творами Йоганна-Себастьяна Баха

Уже за кілька днів, а саме 20 та 21 листопада, у Львівській філармонії відбудуться концерти, присвячені «Добре темперованому клавіру» Йоганна-Себастьяна Баха. Як каже музикознавиця Любов Кияновська, це «один із знакових шедеврів світової культури, який за кількістю індивідуальних інтерпретацій, легенд, з ним пов’язаних, та пізніших транскрипцій і наслідувань впевнено займає вершину музичного Олімпу. До сьогодні «Добре темперований клавір» залишається одним із найчастіше виконуваних фортепіанних творів світової спадщини. Тому для  справжнього професіонала-піаніста виконання усіх 48 прелюдій і фуг – надзавдання, успішне здійснення якого підтверджує найвищий статус митця і залишається в анналах історії культури». З її слів, тепер виконання «Добре темперованого клавіру» в одному концерті є своєрідною мистецькою самопосвятою, що вимагає від піаніста колосальної тонкості й точності, а також яскравої виконавської манери, яка допоможе відкрити нові обертони змісту.

Ініціатор і виконавиця цього проекту – заслужена артистка України Етелла Чуприк про роботу над «Добре темперованим клавіром», особливість музики Баха і українських композиторів зазначила: «Ідея повністю присвятити два концерти «Добре темперованому клавіру»  виникла у мене три роки тому. Найскладніші твори світової класики я вже виконувала, але хотілося торкнутися того, що є каменем спотикання для кожного виконавця. Бах писав ці твори для своїх дітей. Його музика – це вічність, неперевершена Божа музика і слово, «Біблія» цілої музичної системи, що торкається серця композитора. Ця звукова система є фундаментом життя. Після виконання прелюдій і фуг Баха легше виконувати твори Моцарта, Бетховена, Рахманінова та інших світочів музичного мистецтва. Якщо Бетховен у своїх творах переконує і бореться з життям, то Бах просто говорить, яким є життя. Тут музичними засобами не тільки написана розмова в трьох, чотирьох, п’ятьох голосах, але й закладена розмова богів. Це може осмислити не кожен музикант. Уявіть, як багато треба працювати, щоби у виконанні хоч трішки наблизитися до того, що закладене в цій музиці. Та чистота, правда і радість музики Баха така колосальна, що  хочу якнайдовше жити в ній».

У Львові виконання  «Добре темперованого клавіру» буде прем’єрним, а от в Україні – ні. Етелла Чуприк  виконувала його 6 та 7 листопада в Закарпатській філармонії. За словами виконавиці, крім України, ця музика звучатиме ще й у Брюсселі, Німеччині, Голландії... І не лише в концертних залах, а й у храмах.

«Знаєте, у звуках немає особливого чи неособливого. Кожна прелюдія і фуга несе життєвий смак. Властиво, смак. Якщо взяти маленькі прелюдії та фуги, які мають два голоси, то, виконуючи їх багато разів, почуємо, скільки є нового і як багато змісту навіть у простіших для виконання творах Баха. Взагалі-то про музику композиторів говорять нечасто, а дарма... Швейцер пише, що прелюдії і фуги Баха  передають бичування Христа. І я це відчула, готуючись до концертів. Мені довелося навіть кілька разів зупинятись на тиждень-два у роботі – такими сильними були мої переживання», – зазначила виконавиця.

Контакти: Ольга Максим’як, музичний редактор відділу реклами та маркетингу Львівської філармонії, тел.: 0981301061.

Христина Процак

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: