«Драма.UA» презентує дні сучасного європейського театру у Львові

З 21 до 24 листопада на чотирьох театральних майданчиках Львова свої вистави презентуватимуть сім театральних колективів, які стоять в авангарді театрального процесу Центральної та Східної Європи: Futur 3 (Кельн), Ad Spektatores (Вроцлав), Драматичний театр імені Єжи Шанявського (Вальбжих), Feste (Брно), Studio 12, (Братислава), Центр сучасної драматургії (Єкатеринбург).

Глядачі зможуть оцінити одну з найгучніших польських вистав останніх років «Про добро» від культового режисерсько-драматургічного тандему Моніки Стженпки та Павла Димірського, а також відчути себе у гарячій точці завдяки блискучій німецькій постановці «Ніч в Афганістані». Досягнення української сцени представлятиме Новий драматичний театр на Печерську (Київ) з виставою «Корабель не прийде», яка здобула дві нагороди на конкурсі «Київська Пектораль 2013»: за найкращу камерну виставу року та найкращу сценографію.

«Під час фестивалю режисери представлять сім вистав, які пройдуть у театрі для дітей та юнацтва, львівському академічному театрі ім. Леся Курбаса та у духовному театрі «Воскресіння». Для юних драматургів в нас є додаткова частина фестивалю «Мала драма», який складається з дитячої театральної студії, у якій львівські діти займались 2 місяці та з драматичної резиденції для дітей та юнацтва, у якій відомий український драматург Оксана Савченко займалась з дітьми. 27 листопада глядачі зможуть побачити досягнення маленьких драматургів та акторів», - розповіла Оксана Дудко, куратор програми фестивалю «Драма.UA».

Сучасна театральна мова і амбітні театральні проекти, представлені на «Драмі.UA», пропонують сміливі інтерпретації різних аспектів нашого життя – соціуму і сім’ї, воєн і капіталізму, сучасного мистецтва і жіночої інтимності, світу дитинства і політичних утопій.

Фестиваль також продовжує традицію попередніх років – відслідковує тенденції у сучасній драмі і презентує найцікавіші п’єси у форматі сценічних читань. Нашим особливим фокусом є українська драматургія. Цього року вона буде репрезентована цілком новими текстами, які постали у процесі спільної роботи драматургів, режисерів та акторів у рамках спеціальних резиденційних програм.

Поза сценічною частиною відбудеться велика освітня програма: майстер-класи для режисерів, драматургів, завлітів, театральних кураторів, менеджерів, перформерів, акторів та критиків, драматургічні майстерні й театральні студії для дітей та підлітків, а також лекції, дискусії, круглі столи та зустрічі.

«Станом на зараз український театр перебуває в ситуації глобальної кризи. Інфраструктура наших львівських театрів дуже сильно відстала від потреб театру сучасного, існує велика проблема в мисленні щодо театрального менеджменту, щодо великої місії театру, усвідомлення, для чого людям потрібен театр. Криза - це є больова точка, яка дозволяє ці проблемні моменти побачити, відчути та переосмислити і в цьому є величезна роль фестивалю «Драма.UA», який показує до чого треба прагнути. І для управління культури цей фестиваль є одним з пріоритетних», - розповіла Ірина Магдиш, заступник начальника управління культури ЛМР.

«Драма.UA–2013» – це спроба через театр подивитися на сьогодення; відгадати, а часом болюче доторкнутися до наших страхів і фобій, нашої пам’яті про минуле, рішучих, роздратованих чи несміливих спроб творити сучасність й утопічних мрій про майбутнє.

Фестиваль «Драма.UA» організовує Мистецька майстерня «Драбина» за підтримки програми Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», Goethe-Institut, Східноєвропейської платформи перформативних мистецтв (EEPAP), Польського інституту в Києві, Британської Ради в Україні та Львівської міської ради.

Ярослав Альохін

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: