Сех звернулася до Генпрокурора із депутатським запитом щодо законності отримання ліцензій компанією ENI

На Львівщині неповнолітній викрав «ЗАЗ» свого діда і спричинив ДТП
Правоохоронці встановили, що незаконно заволодів автомобілем 16-річний онук власника «Запорожця», учень одного з львівських ПТУ, який приїхав погостювати до діда.

Народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех вимагає забезпечити перевірку законності отримання ТзОВ «Західгазінвест» спецдозволів на користування надрами на території Львівської області та передачу цих прав під контроль іноземній компанії. Про це йдеться в її депутатському запиті до Генерального прокурора України Віктора Пшонки, зареєстрованому у Верховній Раді.

Як зазначає Ірина Сех, у лютому 2012 року дочірнє підприємство НАК «Надра України» «Західукргеологія» спільно з українсько-канадським підприємством «Коломийська нафтогазова компанія «Дельта», що належить британській компанії Cadogan Petroleum Plc, заснувало ТзОВ «Західгазінвест». І вже через три місяці з часу заснування, а саме в червні 2012 року, засновники ТзОВ «Західгазінвест» укладають договір з італійською нафтогазовою компанією ENI S.p.A  про купівлю частки у розмірі 50,01% ТзОВ "Західгазінвест", що забезпечує іноземній компанії фактично повне одностороннє управління цим товариством. Офіційний інтернет-сайт Державної служби геології та надр України містить інформацію про те, що ТОВ «Західгазінвест» володіє ліцензіями на розробку дев'яти родовищ сланцевого газу загальною площею близько 3,8 тис. кв. км на території Львівської області.

Як наголошує народний депутат, за законом отримання спеціальних дозволів (ліцензій) на розробку родовищ корисних копалин можливе лише за погодженням обласними радами за місцем розташування таких родовищ.

«Львівська обласна рада не ухвалювала жодних рішень про надання погоджень на отримання ТзОВ «Західгазінвест» спецдозволів на користування надрами на території Львівської області. Отримання відповідних спецдозволів, що опинилися тепер у власності ТзОВ «Західгазінвест», Львівська обласна рада погоджувала лише дочірньому підприємству НАК «Надра України» «Західукргеологія», тобто виключно державному підприємству.

Вважаю, що переоформлення чи внесення змін до спецдозволів, що відбувалося у цьому випадку, здійснене виключно з метою передачі цих дозволів іншим суб’єктам,  є протиправним і порушує конституційне право народу України в особі відповідних органів місцевого самоврядування на розпорядження надрами», - наголошує Ірина Сех.

Вона вимагає від Генпрокурора забезпечити перевірку законності отримання  ТзОВ «Західгазінвест» спецдозволів на користування надрами на території Львівської області та передачу цих прав під контроль іноземній компанії, зокрема, чи не суперечать такі дії національним інтересам та чи не містять корупційної складової.

Нагадаємо, що 23 жовтня 2013 року Ірина Сех звернулася до Генерального прокурора України Віктора Пшонки та голови Служби безпеки України Олександра Якименка з проханням перевірити законність отримання ТзОВ «Західгазінвест» спецдозволів на користування надрами на території Львівської області та передачу цих прав під контроль іноземній компанії ENI S.p.A.

Від Генпрокуратури вона отримала відписку, що її звернення переадресоване в Державну службу геології та надр України.

прес-служба народного депутата України Ірини Сех.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: