Підприємець відреставрував фасад будинку на пл.Ринок, 45

У Львові підприємець, власник приміщень першого поверху на пл.Ринок, 45, де розміщено ресторан «Атляс», підтримав пропозицію Львівської міської ради та відреставрував фасад всього будинку. Остаточно роботи будуть закінчені наступного року – залишилось пофарбувати частину фасаду.

«Часто у житлових будинках на першому поверсі підприємець, який має свій бізнес, реставрує його в межах свого кафе, ресторану  чи магазину. Будинок на пл. Ринок, 45 є щасливим винятком, бо тут підприємець  вирішив не тільки відреставрувати інтер’єр, а також  і екстер’єр будинку.

Колір, у який пофарбовано фасад, знайдений при зондажі, найправдоподібніше, що це є первісний колір. Місто долучилося консультаціями, консультували також представники GIZ. Дуже гарно зроблений фасад першого поверху, кам’яні консолі. І відновлено ресторан «Атляс». Там збирались львівські митці, дуже популярний був ресторан.

Будинок на Ринку, 45 є достатньо складний, він має нашарування кількох епох. Будинок згадується ще в 16ст. Він був збудований у готичному стилі, готичні арки ще збереглися, елементи готики є присутні в інтер’єрі. Вкінці 18 ст. він був перебудований у пануючому тоді стилі ампір і набув приблизно сучасного вигляду.

Скульптурний декор будинку, за даними деяких дослідників, виконав  Гартман Вітвер, скульптур, автор скульптур фонтанів на пл.Ринок. Будинок є особливий, бо будинків такого стилю ампір у Львові є небагато», - розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

За словами заступника директора ПАТ «Львівреставрація» Ярослава Пащака, реставрувати будинок, зокрема цокольний поверх, розпочали ще навесні. «Найскладнішими були роботи по каменю, було багато втрат. Замовник підійшов комплексно до реставрації цього будинку, відреставровано не тільки камінь, а ще й балконну плиту, решітку і повністю фасад. Дуже рідко на об’єктах можна зустріти таке розуміння замовника, який би повністю прислуховувався до порад управління історичного середовища, реставраторів, а не диктував свої правила. Цього року ми зробили частину, так як планували, роботи завершені будуть наступного року, треба почекати, щоб тиньк добре вистоявся і пізніше його пофарбувати. Реставрація каменю складала приблизно до 25 % втрат, щодо кронштейнів -  то це приблизно 50% втрат, фасад також був погано збережений, ліпнина вся автентична,  ми тільки відчистили нашарування тиньку і цементу, який з роками був, а сам тиньк був дуже деструктований, на відсотків 50 його замінили на новий, використовували стару технологію, розчин робили самі, тільки вапно і пісок, тобто старилися максимально використовувати ту технологію, яка була в цей час. На ліпнині є навіть вирізане клеймо майстра, зроблене в 1801 р», - розповів Ярослав Пащак.

Юрій Назаркевич, власник приміщень ресторану «Атляс», сподівається, що відреставрований будинок стане ще однією окрасою Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: