У Львові урочисто відкрити та посвятили Резиденцію РКЦ

Сьогодні у Львові відбулись урочистості з нагоди 5 річчя інгресу (введення на престол) Архієпископа Мечислава Мокшицького та посвячення відновлених приміщень Митрополичої Курії Львівської Архідієцезії РКЦ в Україні, на вул. Винниченка, 32. У заходах взяв участь Кардинал з Ватикану, Президент Папської ради з пастирської турботи про мігрантів Антоніо Марія Вельо.

«Історія цього будинку, як і історія нашого міста, є дуже складною. Сьогодні, коли ми входимо в цю будівлю, серце наповнюється радістю. Будинок відновлюється, він отримує нове дихання. Я дякую за цю велику працю, яка була зроблена для міста і хочу побажати одне, щоб у цьому будинку завжди була велика мудрість і завжди панувала Божа ласка», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий

На урочистості були також представники єпископату РКЦ в Україні на чолі з Митрополитом Львівським Мечиславом Мокшицьким.

«Дуже приємно, що ми можемо поділитись радістю з нагоди відкриття Резиденції римо-католицької церкви. Я завжди усвідомлював, якою важливою для існування церкви є співпраця з державним та місцевим самоврядуванням, попри те що ми працюємо у різних площинах, ми працюємо на благо людей», - зазначив Архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський.

Сьогодні о 10.00 год. в Митрополичій Базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії відбулась Свята Меса, яку очолив ювіляр Архієпископ Мечислав Мокшицький. О 14.00 год. відбулась церемонія урочистого відкриття та посвячення приміщень Курії Львівської Архідієцезії РКЦ в Україні, на вул. Винниченка, 32. Обряд посвячення здійснив його Високопреосвященство Кардинал Антоніо Марія Вельо. Також посвячені дві пам’ятні дошки, присвячені доброчинцям та сьогоднішній урочистості.

Довідка

До найбільш вражаючих будівель у місті Львові відноситься резиденція львівських римо-католицьких архієпископів, розташована недалеко від Порохової вежі на пагорбі біля підніжжя Високого Замку на розі вулиць Кривоноса і Винниченка (колись Театинської і Чарнецького).

Резиденція львівських архієпископів-митрополитів була побудована на так званій «Стрільничій Горі», що підносилася над Губернаторськими Валами, завдяки зусиллям великого благодійника, архієпископа Франца де Паула Піштека.

Саме з цього місця під час подій «Весни народів» 2 листопада 1848 року на Львів падали гранати батареї генерала Гаммерштейна. Cвого часу історик і краєзнавець Антоні Шнайдер стверджував, що за давніми міськими документами саме в цьому місці, наданому 1376 року королем Владиславом Опольським, був розташований будинок львівського архієпископа Мацея.

Будівля містить у собі риси кількох архітектурних стилів. Палац був спроектований відомим архітектором Йоганом Зальцманом в стилі бідермаєру (перехідний стиль між класицизмом та романтизмом).

Розпочалось будівництво величного особняку у 1840 році. Дизайн будинку був завершений в 1844 році. Церемонія відкриття відбулася в травні 1844 року, палац був освячений архієпископом Францом де Паула Піштеком, який перебував в ньому недовго. В неділю, 1 лютого 1846 року, архієпископ-будівничий відійшов у вічність, але ще перед цим встиг придбати у власність давнішу резиденцію на площі Ринок, яка після добудови третього поверху була подарована малій семінарії.

Весь комплекс будівель нової резиденції був надзвичайно вражаючим. Палац мав портик з балконом і мансардою зі статуями єпископів.

У приміщеннях першого поверху були розташовані канцелярія, цінний архів консисторії, найдавніший документ в якому був датований 1526 роком, зал засідань, помешкання канцлера та капелана. На другому поверсі містилося помешкання архієпископа. Третій поверх, з причини постійних перетягів, майже не використовувався – тут були розташовані дві гостьові кімнати та три великих зали.

У 1886 році палац відреставрували і його вигляд змінився. Було усунено портик, і фігури святих. Окрім резиденції архієпископів, в будівлі знаходилось також видавництво «Бібліотека Релігійна», дієцезіальний музей ім. Я.Длугоша.

Після початку Другої світової війни, вже в грудні 1939 року з палацу, після попередньої ліквідації семінарії, перетвореної в Інститут медицини, був вигнаний архієпископ Болеслав Твардовський. З тих пір почалося систематичне знищення цієї будівлі.

У палаці з 1944 року працювала військова медична установа, з 70-х років містилося науково-виробниче об’єднання «Система», де розроблялися технології для військово-промислового комплексу СРСР.

25 червня 2001 року палац Римо-Католицьких архієпископів відвідав Папа Римський Іван Павло ІІ. 5 травня 2004 року в присутності заступника Державного секретаря Ватикану архієпископа Леонардо Сандрі відбулася урочиста церемонія повернення Римо-Католицькій церкві в Україні палацу латинських архієпископів. Саме тоді голова Держспоживстандарту України Л. Школьник і кардинал Мар’ян Яворський підписали Акт про передання будинку №32 на вулиці Винниченка у м. Львові Управлінню Львівської архідієцезії РКЦ. Підписаний від імені уряду Акт передбачав остаточне безоплатне передання РКЦ палацу Львівських латинських архієпископів. Нагадаємо, що впродовж 35 років у згаданій установі були розміщені адміністративні та лабораторні підрозділи Науково-дослідного інституту метрології вимірювальних і керуючих систем Держспоживстандарту України. Але, відповідно до Указу президента України Л. Кучми, керуючись рішенням постанови Кабінету Міністрів України від 2 червня 2001 року, було здійснено передачу РКЦ решти приміщень цієї будівлі. Це був четвертий і завершальний етап процедури повернення будинку. Таким чином, на підставі Указу Президента України № 279/2002 (Про невідкладні заходи щодо остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР стосовно релігії та відновлення порушених прав церков і релігійних організацій), повернули установу Римо-Католицької церкви в Україні.

Після довголітньої експлуатації будинку без ремонтів, 6 років тому почалась капітальна відбудова, яка була необхідна для збереження будинку Курії в належному стані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: