У центрі Львова помолились за жертв Голодомору (фото, відео)

Пам’ятає Львів, пам’ятає Україна і весь світ. Сьогодні відбуваються заходи з вшанування жертв Голодомору. У Львові на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбулась екуменічна молитва та хвилина мовчання. Згодом усі взяли участь у акції «Запали свічку». На площі зі свічок виклали напис «80. Голодомор». Помолитись з громадою міста за жертв Голодомору прийшло керівництво міста та області, духовенство.

Про це повідомив кореспондент Дивись. Інфо.

Участь у вшануванні взяли голова Львівської ОДА Олег Сало, голова облради Петро Колодій, Львівський міський голова Андрій Садовий, депутати Верховної Ради України, Львівської обласної ради та Львівської міської ради.

DSC_9679

«Великий біль за цю складну історію, яку ми до кінця навіть не знаємо. Говорять, що від голоду померло від 3 до 8 млн. Що таке 3 млн? Це ціле місто Київ. Це 3 млн людей, яких не стало в один день. А якщо більше – то три Києва. Треба молитись і робити все можливе, щоб ми мали сильну країну, щоб ніколи така біда більше не прийшла на наші землі. Сильна і незалежна Україна – це надзвичайно важливо», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

DSC_9698 DSC_9730

Нагадаємо, сьогодні зранку в Архикатедральному соборі св. Юра відбулась Архиєрейська Божественна Літургія. Згодом – запалення лампадок та покладання квітів до пам’ятної таблиці «Жертвам комуністичного терору, які загинули від Голоду в 1946-1947 роках» поблизу залізничної станції Підзамче, покладання квітів та пшеничних і житніх колосків до Пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій (пр. Чорновола).

Усіх мешканців міста, які з тих чи інших причин не мали змоги брати участь у заходах, просять запалити свічку в домівці на вікні та промовити молитву за невинно загиблими.

Довідка

У листопаді 2003 року 58-ма сесія Генеральної асамблеї ООН ухвалила «Спільну заяву з нагоди 70-ої річниці Великого голоду 1932–1933 років», де він визнавався національною трагедією українського народу. За ухвалення Спільної заяви проголосували 64 держави-члени ООН, у тому числі Росія.

23 жовтня 2008 року Європарламент визнав Голодомор в Україні злочином проти людства і висловив співчуття українському народу.

28 квітня 2010 року Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію про вшанування пам'яті загиблих в результаті голоду 1932–1933 рр. в Україні та інших республіках колишнього Радянського Союзу, вшанувавши пам'ять загиблих від голоду і засудивши жорстоку політику сталінського режиму. ПАРЄ також зазначила, що «в Україні, яка постраждала найбільше від насильницької колективізації, Голодомор був визнаний геноцидом рішенням Верховної Ради».

DSC_9662 DSC_9892 DSC_9876 DSC_9638 DSC_9866 DSC_9822 DSC_9769

Фото Сергій Бобра

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: