В Угневі відкриють сухий екосантуалет (фото)

У загальноосвітній школі I-III ступенів м.Угнів, що розташоване в Сокальському районі на березі річки Солокії, притоки Західного Бугу, 27 листопада 2013 року о 13 годині відбудеться  відкриття  сухого  екосантуалету. Він збудований громадою міста в рамках міжнародного проекту «Солокія для купання, а не для стоків», який виконують Західний центр українського відділення Всесвітньої лабораторії (ЗЦ УВВЛ) у співпраці із коаліцією «Чиста Балтика» (CCB).

Це вже другий екосантуалет, збудований в Сокальському районі з ініціативи Західного центру українського відділення Всесвітньої лабораторії за фінансової підтримки коаліції «Чиста Балтик», де використовують принципи екосанітарії.

Сухі екосантуалети – це спеціальні туалети, в яких використовують природну особливість людини – вони не змішують сечу та фекалії. Ці продукти життєдіяльності людини окремо збирають, зберігають і компостують їх, після чого використовують як добриво в сільському господарстві. Сухий екосантуалет зменшує  забруднення довкілля стічними водами, має велике значення і як демонстраційний об’єкт, який  сприяє запровадженню ефективних технологій підвищення рівня санітарно-гігієнічних умов проживання сільських жителів. Поширення серед школярів, вчителів, батьків інформації про  принципи екосанітарії як альтернативи каналізації на сільських теренах, є нагодою розповсюджувати знання про нові сучасні підходи і можливості забезпечення чистоти вод малих річок та збереження екологічного стану басейну Західного Бугу.

 Уперше в 2009 році, за ініціативи Західного центру УВВЛ,  колективу школи села Забужжя Сокальського району Львівської області та за сприяння відділу освіти  районної адміністрації було реконструйовано шкільний туалет, в якому використані  принципи екосанітарії та створено інформаційно-консультаційний центр для розповсюдження принципів екосанітарії в сільських громадах.

Побудований в Угнівській школі сухий екосантуалет (без використання води для зливу) - це найкращий підхід у вирішенні санітарно-гігієнічних проблем школярів та приклад здатності місцевої громади своїми силами покращити умови проживання в сільській місцевості.

Організатори: Західний центр українського відділення Всесвітньої лабораторії, загальноосвітня школа I-III ступенів міста Угнів, Угнівська міська рада.

За сприяння та фінансової підтримки шведської агенції міжнародного розвитку (SIDA) через шведське товариство захисту природи (SSNC).

Сухий екосантуалет в школі м Угнів збудовано господарським способом: батьками учнів під керівництвом директора школи Сподарика Романа Петровича. Будівельні матеріали для будівництва екосантуалету, оздоблювальних робіт та сантехніка забезпечував ЗЦ УВВЛ.

Відкриття сухого екосантуалету відбудеться в приміщенні школи м. Угнів Сокальського району. Серед запрошених: представники (керівники) Сокальських районної ради та райдержадміністрації, директори шкіл Сокальського району, ЗМІ, учні та батьки школи.

туалет2 туалет3 туалет4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: