Янукович не вірить обіцянкам, що не підтверджені гарантіями, - ЗМІ

Підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі не відміняється. Однак ЄС та МВФ повинні погодитись врятувати України від дефолту.

Євроторги входять в завершальну фазу. На відміну від десятків тисяч українців, які вийшли вчора на площі українських, і не лише, міст, учасники цих торгів не сприйняли розпорядження Кабміну про «припинення підготовки угоди про асоціацію» як шлагбаум на шляху євроінтеграції. Публічним доказом цього, є той факт, що жоден з основних гравців цієї «партії в покер» - Віктор Янукович , Ангела Меркель і Володимир Путін - досі не зробили заяви, що підписання у Вільнюсі не буде.

Сама гра ведеться не публічно і ставки в ній у міру наближення дати саміту Східного партнерства ростуть. За інформацією відразу з декількох джерел, список 11 умов Фюле можна забути: на переговорах Києва з Брюсселем більше не фігурує питання звільнення (або хоча б лікування за кордоном) Юлії Тимошенко. Це, до речі, Юлія Тимошенко чудово розуміє - у п'ятницю вона публічно заявила, що згодна на асоціацію «без виконання частини критеріїв, в тому числі тих, що стосуються мого звільнення». І натякнула на основну причину нинішньої заминки в євроінтеграції: торги за компенсацію втрат української економіки від вступу в зону вільної торгівлі та російської блокади. Щоправда, Тимошенко порадила президенту зараз не торгуватися : «Не вибивайте так грубо гроші із західного світу в обмін на угоду... Підпишіть угоду - і західний світ вам все віддасть сам».

Однак Янукович не вірить обіцянкам, що не підтверджені гарантіями. Нещодавно стало відомо, що в Харкові в 2010 році Дмитро Медведєв обіцяв Україні не тільки знижку, а й нову ціну на газ, - далі обіцянок справа не пішла. У свою чергу, і в Польщі, і в Сербії Януковичу поскаржилися, що ЄС не виконує свої обіцянки дотувати сільське господарство. Тому український гарант хоче не лише обіцянок, але і доказів від обох сторін.

За словами нашого джерела в оточенні президента, реальних вимог до Євросоюзу в України дві: « У Кабміні провели розрахунки бюджету - 2014 і назвали дві умови, які здатні закрити діру. По-перше, кредит МВФ у розмірі 10 млрд євро, без вимоги підвищити ціни на газ для комунальних установ і дотації промисловості. По-друге, торгові преференції для українського експорту, наприклад, зняття квот на імпорт продукції металургії».

«ЄС готовий дати всю необхідну допомогу, але восени 2014-го, після виборів до Європарламенту». Однак перед нашою владою стоїть реальніша мета: країні потрібно вижити протягом найближчого року. «Нинішня блокада Росії - це квіточки, ягідки будуть в разі підписання Угоди у Вільнюсі, - говорить джерело в оточенні президента. - Якщо ми не отримаємо допомоги від ЄС і МВФ, вже в січні Україна буде мати дефолтний рейтинг. Але ймовірність того, що ЄС і МВФ погодяться і вишукають гроші, необхідні Києву, раніше осені 2014-го, залишається високою».

«Переговори з ЄС тривають»

«Думаю, економічні торги за асоціацію йдуть в дуже закритому режимі, - вважає політолог Володимир Фесенко. - Те, що перша реакція ЄС на рішення Кабміну була дуже емоційною, а потім стала набагато м'якше, свідчить, що переговори тривають. Причому Азаров говорить те, що подобається росіянам, а Янукович зберігає свободу для маневру. Але не думаю, що торги з ЄС зараз дадуть результат: Європа поки не готова до масштабної допомоги. Чи буде підписання без неї? Багато залежить від внутрішньополітичної ситуації і від того, як опозиції вдасться витримати вектор нинішніх політичних акцій. Мітинги можуть зіграти і зворотну роль: вже вчора біля Кабміну було видно, що радикали з опозиції провокують силовий сценарій. Але якщо кров проллється, це означатиме кінець всім надіям на Вільнюс - Захід поставить на Україні білоруське клеймо. Янукович, безумовно, такого сценарію не хоче. Але і для опозиції цей сценарій ризикований: вона може дискредитувати себе. Найбільш реальний сценарій - уповільнений протест триватиме, поки не згасне сам по собі».

Переклад статі Сегодня.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: