Жінки менше заробляють і отримують неналежну медичну допомогу, - експерти (фото)

Сьогодні, 30 листопада, у Львові відбулось засідання круглого столу "Становище жінки на селі в сучасних умовах".

Про це повідомив кореспондент Дивись.Інфо

Апелюючи до подій, які стались сьогодні вночі на київському Євромайдані, доповідачі трохи змінили теми своїх виступів. Окрім тяжкого становища жінки на селі, вони висловили своє бачення ситуаціі, яка склалась в Україні.

На засіданні кргулого столу виступили голова Львівського обласного відділу Союзу Українок Пастушенко Ольга, голова виконкому Львівської обласної організації УРП "Собор"Папірник Ганна, доцент ЛНУ ім. Івана Франка, кандидат хімічних наук Бойчишин Лідія, Директор Львівського музею історії релішії Білик Зоряна, голова Західноукраїнського центру Жіночої перспективи Максимович Людмила та  голова Громадської ради при Львівській ОДА Бермес Зеновій.

Теми доповідей висвітлювали становище сільської жінки у різних сферах: переспективи і можливості зайнятості, доступ до медицини та освіти, а також зачепили тему насилля над жінкою.

Ольга Пастушенко у своїй доповіді зазначила, що в Україні найменші зарплати отримують сільські жінки. Вони дістають значно нижчу заробітну плату у порівнянні з чоловіками, навіть якщо виконують однакову роботу. Також сільська жінка має більший ризик поповнити число безробітних, яких в селі й так багато.

Ганна Папірник акцентує увагу на медичній незахищеності жінок і наводить дані статистики, які свідчать про те, що щороку збільшується кількісь жінок, хворих на рак молочних залоз, а також вразливими є жінки в перинатальний період. У Львівській області за рік при пологах  та після них померли 44 жінки з сільської місцевості. Ситуацію погіршує також відсутність медоглядів, компетентних кадрів і технічного оснащення медичних закладів.

Любов Максимович говорить про те,  що кожна третя жінка в Україні зазнає фізичного або психічного насильства і звертається до правоохоронних органів тільки на 15-19 раз. У Львівській області найпоширенішими проблемами для сільської родинини є пияцтво та насилля. Доповідачка переконана, що насильство - це епідемія, і для боротьби з нею має бути залучено всі державні органи, а не тільки міністерство молоді та спорту.

Зоряна Білик засуджує пасивність громадських організацій, які так і не утворили громадянського суспільства. "Асоціація жінок-підприємців знаходиться в аморфному стані". - вважає вона. Всі фінанси, які були виділені для цієі асоціаціі не були використані за призначенням. Доповідачка пропонує нарешті почати писати прозорі фінансові звіти і справді щось робити.

По закінченню круглого столу відбулась дискусія і передбачається прийняття резолюції.

1 2 3

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: