Різні частини України матимуть різні наслідки від вступу в ЄС, - експерт

5 грудня у Львові відбувся міжнародний семінар «Суспільне благо і підприємницька етика». На семінарі виступило багато вітчизняних та закордонних доповідачів, серед яких доцент кафедри міжнародного економічного аналізу і фінансів Львівського національного університету ім. І. Франка, викладач LvBS Ярослав Притула, повідомляє кореспондент Дивись. Інфо.

Ярослав Притула, як і його колеги, що виступали на семінарі, говорить про громадянське суспільство, яке сьогодні стає важливим гравцем для моделювання економіки.

Нашій країні потрібні рефлексивні моделі розвитку інститутів. Такі моделі передбачають розгляд реакції суспільства на економіку та політику держави.

Доповідач також звернув увагу на те, що наша країна потребує змін в освіті. Потрібно змінити зміст усіх дисциплін, а не тільки тих, що стосуються економіки та бізнесу.

Якщо говорити про ситуацію в країні, то Ярослав Притула говорить про те, що різні частини нашої країни будуть мати різні наслідки від вступу в ЄС. Західна Україна має більш європейський менталітет і ефективні підприємства, тому їй буде легше, чого не можна сказати про Східну Україну.

Для прикладу він наводить Східну та Західну Німеччину, різниця між якими досі разюча, однак країна працює задля подолання цієї різниці.

На думку Ярослава Притули, є два фактори, які варто враховувати при вступі в ЄС: емоційний та інституційний. Перший передбачає емоційне піднесення, як після Помаранчевої революції, а другий - насадження європейських інституцій для гармонійного функціонування країни.

Насамкінець доповідач зазначив, що для того, що відбувались зміни, має бути рух знизу вгору, тобто народ має рефлексувати і виражати свої бажання. Яскравим прикладом такого руху є сьогоднішній Євромайдан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: