Янукович не витримав тиску Путіна

Після проведення саміту у Вільнюсі мільйони українців із розчаруванням у серці вийшли на вулиці та площі своїх міст та містечок, щоб висловити свою громадянську позицію щодо європейського курсу України. Також вулиця почала вимагати відставки чинного уряду Миколи Азарова та навіть дострокових президентських виборів в Україні. Разом із тим, у країні почали діяти масові провокації проти мирних протестів, а чиновники в один голос почали переконувати, що євроінтеграційні наміри України залишаються незмінними, пише Галицька правда

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович та уся його команда в один голос декларували намір підписання Угоди про асоціацію саме на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі. Переконували, що це стане рубежем зовнішньополітичного курсу нашої держави. Парламент у цей час намагався виконувати умови європейських колег, проте раптово, начебто, через надзвичайно складну економічну ситуацію у країні, Кабінет Міністрів першим вирішив тимчасово відмовитись від підписання Угоди про асоціацію і поглибити економічну співпрацю із Російською Федерацією.

Натомість політологи та експерти одноголосно переконують, що справжні причини рішення української влади криються в іншому: мовляв, Янукович просто не витримав тиску Путіна й вирішив, що краще отримати більше живих коштів уже, аніж піти шляхом проведення складних реформ і перетворень у країні й отримати потужний розвиток економіки згодом.

Звучать й інші, ще більш радикальні думки експертів, які запевняють про те, що у Януковича особистий панічний страх перед звільненням Юлії Тимошенко. Мовляв, команда Президента чітко розуміє те, що у разі звільнення Тимошенко опозиція знайде механізми і можливості балотування екс-прем’єра у Президента, що автоматично зменшує шанси Януковича у 2015 році. Та, які б причини не були, таке рішення української влади обурило суспільство, і народ масово почав виходити на мітинги й поїхав у столицю добиватись повернення курсу України до Європейського Союзу.

Янукович і Ко знову обіцяють

Натомість представники влади і надалі почали переконувати українців у тому, що курс України залишається незмінним, мовляв, Угода про асоціацію може бути підписаною уже у березні 2014 року. Мовляв, зараз країні потрібно вирішити економічні проблеми, а Угода про асоціацію залишається на порядку денному із ЄС, мовляв, європейські колеги чекають на Україну і готові підписати її.

Президент України Віктор Янукович під час інтерв’ю журналістам українських телеканалів заявив, що підтримує євроінтеграційні прагнення учасників Євромайданів у країні, проте виступає проти їхньої політизації.

«Я аплодую тим, хто вийшов за європейську інтеграцію. А ті, що вийшли вирішувати свої політичні питання під партійними прапорами і з гаслами, з якими вони йдуть на вибори 2015 року, я це також добре бачу», – сказав Віктор Янукович.

Власне після цієї заяви президента і з’явилась інформація чиновників Адміністрації Президента про можливість підписання Угоди у березні наступного року. Натомість представники опозиції звинуватили Януковича у зриві прагнень мільйонів українців і таки доєднались до масових страйків українського студентства у багатьох українських містах.

«Беркут» – на людей

Як наслідок, невдоволені та обурені українці вийшли на майдани своїх сіл та селищ. Спочатку йшлось про студентський протест без політики, проте згодом мирні акції протесту таки стали політичними.

Переломним у цьому моменті стали події із ночі на суботу, 30 листопада, коли о 4-й ранку спецпідрозділ «Беркут» абсолютно неочікувано і жорстко розігнав Євромайдан уже у столиці. Такі дії викликали суцільне нерозуміння у країн,і й у багатьох на вустах зранку звучало лише одне запитання «навіщо?». Нагадаю, це уже був п’ятий день страйків в Україні, пік реально був пройдений, адже навіть лідери опозиції зі сцени у п’ятницю ввечері заявили про те, що у неділю на Майдані Незалежності відбудеться акція із вшанування річниці ЗУНР.

Політологи, схоже, також не мають логічного пояснення цих інцидентів, однак кажуть, що після цих жорстоких подій щодо мирного населення українці вийшли на майдани уже не за євроінтеграцію як таку, а за збереження демократичних прав та свобод, зокрема і за право проведення мирних зібрань.

Сам Янукович аж ввечері заявив виступив із заявою, в якій засудив розгін мітингувальників на Євромайдані спецпідрозділом «Беркут» і пообіцяв, що винні будуть покарані.

«Я глибоко обурений тими подіями, які відбулися в ніч на Майдані Незалежності. Я засуджую дії, які призвели до силового протистояння і страждань людей. Кілька днів тому я перед усією країною заявив про підтримку цивільних ненасильницьких акцій. Ті, хто не почули слова Конституції і президента і своїми рішеннями і діями спровокували конфлікт на Майдані, будуть покарані», – заявив Віктор Янукович.
Янукович також зобов’язав Генпрокуратуру терміново надати результати «негайного та об’єктивного розслідування для належного покарання винних», однак досі винних не тільки не оголошено, але й не покарано.

Застосування сили до учасників Євромайдану у столиці жорстко засудили лідери європейських країн та навіть деякі соратники Віктора Януковича. 35 учасників акції були затримані і близько 150 людей звернулись за допомогою до медиків. Пізніше МВС заявило про те, що мітингувальники самі спровокували насилля міліції, й поскаржилось на те, що у сутичках постраждало близько сотні правоохоронців.

Ланцюгова реакція

Як наслідок, кривава субота у столиці спровокувала нову хвилю обурення українців, які вийшли уже не тільки за євроінтеграційні прагнення України, а за право жити у країні, де міліціонера на вулиці не сприймають як потенційну небезпеку. Відтак, фактично влада сама спровокувала нову хвилю протестів, яка триває і досі.

Зазначимо, що між політичними експертами досі тривають дискусії про те, чи справді Януковича підставили, розігнавши мирний протест українців. Звісно, така версія має право на життя, однак експерти кажуть: якщо б він не давав такої вказівки, то в Україні уже б відбулась хвиля масових звільнень на найвищому державному рівні. Проте цього не відбулось і досі. Натомість прем’єр Азаров заявив про те, що у країні відбувається спроба державного перевороту й наголосив, що усе це відбувається із легкої руки опозиціонерів, які банально хочуть захопити владу у країні.

«За десять років це вже третя спроба протизаконно захопити владу. Перша – помаранчевий Майдан, друга – незаконний розпуск парламенту. Сьогодні третій. І кожен раз порушення Конституції і закону призводило до тяжких наслідків для України. Відкидало нас на шляху розвитку. Ви цього хочете? Народ України цього не хоче», – заявив Микола Азаров під час засідання уряду у середу.

Ба більше! Азаров висловив сумнів про те, що організатори вуличних акцій протесту ведуть Україну до Європи. «Вони повинні чесно визнати, що борються не за європейські цінності, а за владу і тільки за владу. Але за владу треба боротися на виборах, і ніяк інакше», – додав він.

Разом з тим прем’єр нагадав і про кримінальну відповідальність за блокування роботи державних установ. «Ваші ватажки штовхають вас на злочин. Вони будуть намагатися сховатись за депутатською недоторканістю. А вам ховатись немає за кого. А відповідальність неминуча. Тому зупиніться і не чиніть це», – сказав Азаров.

Прем’єр, який на декілька днів став головним спікером країни, також згадав і про нове явище української політики – так званих «тітушків», яких, каже Азаров, у Києві перебуває 2,5 тисячі. Опозиція ж наголошую, що ці особи є провокаторами саме на замовлення влади, проте Азаров цього вирішив не коментувати.
Далі буде

Відтак, у країні надалі триває політична криза, механізми вирішення якої наразі є незрозумілими. Опозиція продовжує блокування трибуни ВРУ, а на вулицях столиці тривають мирні акції протесту, які і надалі супроводжуються провокаціями збоку влади. Європа ж спостерігає, як події розвиватимуться надалі, і дипломатично заявляє про готовність надання допомоги у вирішенні політичної ситуації в країні. Українці ж показали Європі свої політичні переконання, однак варіантів розвитку подій може бути декілька і їх наразі передбачати не береться ніхто.

Олег ДОВГАНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: