На Євромайдані зникло 11 осіб, - експерти

Сьогодні, 12 грудня, у Львові відбулась прес-конференція на тему «Ініціатива Євромайдан SOS – як журналістам, громадським активістам не стати жертвою політичних репресій та як повинні себе поводити родичі постраждалих»

На прес-конференції були присутні Оля Євстігнєєва, журналіст, монітор Євромайдан SOS, Зоряна Христина, юрист Євромайдан SOS, Ірина Мухіна, оператор гарячої лінії Євромайдан SOS.

Про це повідомляє кореспондент Дивись. Інфо

Ірина Мухіна розповіла про створення Євромайдан SOS. Це ініціатива журналістів, юристів та правозахисників, яка утворилась після розгону київського Євромайдану в ніч з 30 листопада на 1 грудня. Метою є надати правову допомогу постраждалим та віднайти людей, які зникли безвісти.

Євромайдан SOS має гарячу лінію, на яку можна зателефонувати і яка працює цілодобово. Також активісти створили базу, в якій міститься інформація про зниклих людей. Цей список постійно оновлюється. Активісти Євромайдан SOS розділили постраждалих на три категорії: зниклі безвісти, побиті та затримані.

Станом на 11 грудня офіційно зареєстровано 200 постраждалих. З них 165 отримали тілесні ушкодження, проти 30-ти осіб порушено адміністративні справи і проти 11-ти кримінальні. Також 11 осіб зникло безвісти.

Завдяки громадській активності було знайдено близько 30-ти осіб, однак 11 зниклих досі шукають.

Найбільшою проблемою є те, що число постраждалих значно перевищує ту кількість, яка офіційно зареєстрована. Люди не хочуть звертатись до правоохоронних органів і переховуються.

Зоряна Христина зазначає, що люди втратили довіру до правоохоронних органів і саме тому число тих, хто звернувся в міліцію з заявою про побої є невеликим. Внаслідок цього виникає ситуація, коли влада нівелює події, які відбулись 30 листопада вночі і каже, що нікого не побили, адже число постраждалих громадян є невеликим, однак число побитих представників правоохоронних органів є чималим.

Також поширеною є ситуація, коли люди навіть не знають, що проти них відкрито адміністративну чи кримінальну справу.

Правозахисники та адвокати Євромайдан SOS безкоштовно можуть надати правову допомогу всім постраждалим. Втім, бажаючих подати заяви і розповісти про те, що з ними сталось небагато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: