Студентам погрожують виключеннями за участь у Євромайдані, - експерти

Сьогодні, 12 грудня, у Львові відбулась прес-конференція на тему «Ініціатива Євромайдан SOS – як журналістам, громадським активістам не стати жертвою політичних репресій та як повинні себе поводити родичі постраждалих»

На прес-конференції були присутні Оля Євстігнєєва, журналіст, монітор Євромайдан SOS, Зоряна Христина, юрист Євромайдан SOS, Ірина Мухіна, оператор гарячої лінії Євромайдан SOS.

Про це повідомляє кореспондент Дивись. Інфо

Зоряна Христина розповіла про правову сторону ситуації, яка сталась внаслідок розгону київського Євромайдану в ніч з 30 листопада на 1 грудня.

Євромайдан SOS може безкоштовно надати правову допомогу постраждалим та допомогти у пошуку людей, які зникли безвісти.

Проблема полягає в тому, що дуже мале число людей звертається за допомогою та розповідає, що з ними сталось.

Багато людей з числа постраждалих, боїться визнати, що проти них було вчинено злочин і переховується з метою уникнення непорозумінь з правоохоронним органами.

Наразі є проблема з доступом до правдивих свідчень і свідків як таких. Крім того, недоступними для адвокатів та правозахисників лишається велика кількість постраждалих. Людей притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності без права на захист адвоката.

Правозахисникам та адвокатам повідомляється неправдива інформація про час, дату чи місце судового засідання, тому вони не мають змоги захистити потерпілих.

Також Зоряна Христина повідомила, що ситуація з адміністративними справами є дещо кращою, аніж з кримінальними. У випадку адміністративних порушень були написані апеляції і частину людей відпустили.

Тих людей, проти яких відкрито кримінальну справу, будуть тримати 2 місяці в СІЗО, мотивуючи це тим, що звинувачений може повернутись на місце проживання і вчинити тиск на свідків.

Також повідомляється про те, що після вчорашньої ночі кількість постраждалих та зниклих зростає.

Найуразливішою групою населення лишається студентство. Свідки зазначають, що студентів били більше і жорстокіше, аніж старших людей.

Ірина Мухіна розповідає про те, що на гарячу лінію Євромайдан SOS звертається безліч студентів, яким погрожують відрахуванням та на яких чинять психологічний тиск правоохоронні органи. Крім того, старост груп просять надати інформацію про те, хто з студентів чим конкретно займається на майдані.

По факту, кажуть спікери, є просто залякування студентів, поки що нікого не відрахували. Список ВНЗ, в яких мають місце такі події замовчується в цілях анонімності.

Ще одною важливою проблемою є те, що в ході розгону майдану чимало людей втратили свої документи. Частина знайшлась, але й надалі лишається багато людей, які не можуть без документів добратись додому, подати заяву у міліцію і взагалі будь-що зробити.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: