Партія регіонів поки що не може "зливати" ватажків, - ЗМІ

Регіонали оплесками зустріли Андрія Клюєва, який прямо згаданий у свідченнях Попова як людина, причетна до кривавих подій 30 листопада. Але це оплески – не ознака перемоги. Це ознака того, що вони чують і бачать Майдан – і їм, за законами зграї, треба підтримувати один одного. Крім того, це спроба віддячити людині, яка фінансово утримує чи не половину регіоналів.

Але треба бути свідомим, що Клюєва так просто не здадуть. Тому що Клюєв – це не фурнітура Партії регіонів. Клюєв – це її фундамент. Без якого вони просто посипляться. Вони готові жертвувати пішаками, як Сівкович або Попов. Але поки не можу дозволити собі "зливати" ватажків.

На сьогоднішній день варто виділити три стовпи чинного режиму, на роботі з якими варто зосередити увагу: ЯнуковичАхметов та Клюєв.

Клюєв – це один з ключів для виходу з кризи. Він не лише є автором сценарію на Майдані 30 листопада, він не лише контролює з десяток депутатів (брат Сергій Клюєв, Нестор Шуфрич, Олександр Єгоров...), він – начальник виборчого штабу Януковича-2015, друг Медведчука та ключовий провайдер російського впливу в Україні.

Клюєв лише здається непереможним. Але пікетування маєтку Клюєвих у Рудиках виводить його з рівноваги. Поява 30 активістів ДемАльянсу минулої п'ятниці викликала нервову реакцію в Клюєва – він обривав телефони Юрію Луценку з проханням вплинути на ДемАльянс. На що Луценко відповів, що не контролює цих хлопців. Якщо Клюєв прореагував так на появу 30 активістів, то що з ним буде, коли там стоятиме 300 мирних патріотів?

Окрім житла, довело свою ефективність пікетування офісів, особливо за кордоном, де українські корупціонери намагаються постати респектабельними бізнесменами. Кабінети Клюєвих розташовані в штаб-квартирі їхньої корпорації "УкрПідшипник" на Печерську, біля Генпрокуратури – вулиця Різницька, 3. Але, окрім братів-політиків, там працює багато пересічних киян, які були би раді погрітися біля бочки з революційним вогнем.

Офіс Клюєва у Відні відкритий за адресою Wipplingerstraße 35, 1010 Wien Навряд чи Клюєв був би радий бачити під австрійською штаб-квартирою пікет обурених українців, побратимів яких втоптали в граніт Майдану Незалежності. Чи, думаєте, Клюєв був би щасливий, якби західні банки, де він обслуговується, отримати листи з повідомленнями про причетність Клюєва до кривавих подій на ЄвроМайдані? А встановити фінустанову, де обслуговуються фірми Клюєва Activ Solar та Slav AG, зовсім нескладно: UniCredit Bank Austria AG 1010 Wien (BIC: BKAUATWW / BLZ: 12000)

Якщо санкції Заходу проти чиновників, причетних до кровопролиття – це довгий процес, то їх бізнес, з якого утримується кільканадцять кнопкодавів, стає не таким рентабельним набагато меншими зусиллями.

Мало хто знає, але в Австрії Клюєв є співвласником офісного центру Gasometer(Guglgasse 6, 1110 Wien) через компанію Slav AG. Як реагуватимуть орендарі цього приміщення, якщо почнуть отримувати повідомлення, що їх гроші ідуть режиму в Україні?

Ахметов. Він виявився надзвичайно вразливим до репутаційних втрат на Заході. 30 українських активістів у Лондоні, які пікетували його квартиру, зачепили його більше, ніж 300 тисяч на Майдані в Києві. Відомо, що після лондонського пікету квартири Ахметова в престижному комплексі One Hyde Park він попросив спеціально навчених людей пройтися сусідами та вибачитися за незручності. В інтернет-спільноти українців Британії було запущено провокаторів, які почали зривати запланований пікет лондонського офісу СКМ з посиланням на якусь загадкову інформацію з Києва.

А попередження Ахметову від заступника держсекретаря Вікторії Нуланд про можливі санкції проти "спонсорів режиму" змусило його відмовитися від тактики самоусунення. Так, минулого тижня Ахметов разом з молодшим партнером Вадимом Новинським ходили до Януковича, аби привести його до тями.

Однак Ахметов і далі контролює з півсотні депутатів Партії регіонів, які жодним чином не засудили кровопролиття на Майдані. Ахметову, щоб поставити крапку в протистоянні, не потрібен Янукович – він може розв'язати кризу самостійно, проголосувавши руками своїх водіїв, адвокатів та менеджерів, що мають депутатські мандати, за перезавантаження влади.

А для тих українців у Лондоні, що хочуть допомогти Батьківщині, точкою збору могло би стати не посольство, на яке мало хто звертає увагу, а помешкання Ахметова в One Hyde Park (The Residences at Mandarin Oriental, 100 Knightsbridge, London, SW1X 7LJ). Окрім того, лунають пропозиції, щоб сусіди Ахметова та банки, в яких він кредитується, отримати листи з фотоілюстраціями силового розгону ЄвроМайдану та описом того, скількох депутатів контролює Ахметов і як вони прореагували на свавілля силовиків.

Зрештою, залишається сам Янукович. Похід 200-тисячного Майдану до "Межигір'я" поки ускладнений з точки зору логістики – з центру Києва до гнізда Януковича 25 кілометрів, а найближчі станції метро можуть просто закрити. Але залишається варіант мобільних груп, які можуть регулярно навідуватися туди з мирним пікетом.

Крім того, поза зоною уваги мітингувальників залишилися два офіси, які забиті документами і напряму причетні до сім'ї Януковича. Поява там мирного пікету може вивести межигірського господара з рівноваги набагато швидше, ніж концерти на Майдані.

Перший – це офіс Олександра Януковича на вулиці Гайцана, 2. Саме тут розташований кабінет президентського сина. Думаєте, звукоізоляція цих вікон врятує від ритму революційного барабану?

Друга важлива адреса – це тіньовий офіс юристів родини Януковича. Наприклад, тут зберігається документація фірми "Танталіт", яка обслуговує "Межигір'я". Це на Подолі –вулиця Волоська, 11-а.

Окрім того, у Європі відкрито офіси компаній, що належать старшому сину Януковича – MAKO Trading S.A. у Женеві: (Rue de Moillebeau 56, 1209 Genève) та MAKO Holding BV у Гаазі: (Alexanderstraat 23, 2514 JM Den Haag) Їхні сусіди та контрагенти були би неприємно вражені, якби дізналися, з ким мають справу...

Сьогодні часто лунають голоси розчарованих – ЄвроМайдан стоїть вже два тижні, а Янукович досі на посаді. Але ніхто не обіцяв, що кінець авторитаризму настане швидко. І давайте згадаємо, про що ми говорили місяць тому? Що Янукович прийшов назавжди. Що він точно обереться на другий строк, а третій – будемо бачити. Що Захід закриє на безчинства Януковича очі, тому що він підпише з ними Угоду про асоціацію.

Що ми маємо сьогодні? Янукович – кульгава качка в очах українських олігархів. Янукович – ворог половини України. Янукович – президент, який часом не може доїхати до свого офісу та змушений керувати державою з дачі. Так, він все ще сильний. Але тепер порядок денний в державі змінився. Мова не йде про те, скільки ще термінів буде Янукович президентом. Мова іде про те, чи добуде він перший – і який сценарій чекає його в самому кінці. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: