"Батьківщина" проти проведення "Олімпіади Януковича"

Депутат від "Батьківщини" Степан Кубів є одним з ключових діячів у історії ЄвроМайдану-2013. Колишній банкір, екс-керівник КредоБанку сьогодні є "революційним комендантом" Будинку профспілок, який 17 днів тому перетворився на центром опору владі Януковича.

Фактично, Кубів відповідає за тили. У сфері його відання - харчування ЄвроМайдану, адже тут діє повноцінний кухонний конвеєр. Тут ночує понад дві тисячі осіб. Тут базуються медики, прес-центр і зала для переговорів, де опозиціонери приймають послів, євродепутатів та заступника державного секретаря США.

В інтерв'ю Українській правді Кубів розповідає про інший бік ЄвроМайдану - про те, як працює інфраструктура спротиву, скільки це коштує і як вона оформлена юридично.

- Пане Кубів, влада звинувачує вас у тому, що ви захоплюєте адміністративні приміщення, порушуючи закон. Який статус перебування мітингувальників у Будинку профспілок?

- По-перше, захоплення будинків - це є неправда. 1 грудня відбувся мітинг після тої кривавої ночі, яку зробила влада і "Беркут", і люди вирішили вимоги покарання винних підтвердити своїм протестом. Теза друга. Я працював у фінансовій сфері більше 15 років, і коли мене призначили комендантом Будинку профспілок…

- А хто вас призначив?

- Штаб. Я був проінформований Олександром Турчиновим і Андрієм Іванчуком. Окрім мене, ще було призначено двоє колег з "Удару" і "Свободи".

Ми одразу провели організаційне зібрання тут неподалік, у піцерії, і я запропонував, що наше перебування в Будинку профспілок має бути оформлено офіційно. Ми не змогли зустрітись з директором Будинку профспілок, бо це був вихідний день, тому працювали з черговим комендантом.

Виникло питання, чому ми обрали Будинок профспілок? Моя позиція – бо на Майдані стоїть дуже багато членів профспілок. Цей будинок на сьогоднішній день не є державною власністю. Коли почалися перемовини, ми уклали угоду про оренду профспілок - спочатку на один день, а потім - на постійне перебування, поки що - до 25 грудня.

- З ким була укладена угода?

- Угода укладена зі мною як народним депутатом. Є лист від декількох нардепів - щодо проведення прийому громадян в даному приміщенні.

- І скільки становить плата за оренду профспілок?

- Ми заплатили 500 гривень за оренду, хоча, оскільки це громадська організація, то можна було орендувати і за одну гривню. Ми провели інвентаризацію і домовилися про приміщення, які були вільними в цей час. Там, де ми маємо оренду і буде необхідно потім зробити ремонт, ми все це відшкодуємо.

І ми платимо за комунальні послуги за фактом виставлених рахунків. Окрім того, в зв’язку з тим, що тут відбуваються зустрічі на рівні офіційних осіб США та Євросоюзу, то ми орендували зал засідань. За цей зал ми так само офіційно платимо.

- Теж 500 гривень?

- Рахунок за комунальні послуги виставлений більше 10 тисяч. І за оренду залу - теж декілька тисяч.

- Але 500 гривень за оренду такої будівлі – це ж явно неадекватна вартість.

- А як інакше, якщо ми державним адміністраціям орендуємо приміщення за 1 гривню на рік? Є закон, і ми робимо все згідно з чинним законодавством. Якби це були не профспілки, а комерційна структура – то була би інша розмова.

- Скільки приміщень ви тут займаєте? Другий поверх?

- Ми займаємо, я би сказав, половину другого поверху, і орендуємо перший поверх. Ночівлі проходять на допущених, проговорених територіях, які не задіяні бізнесом. У нас окремий договір з їдальнею. За оренду обладнання, використання праці працівників і електроенергію ми заплатили понад 300 тисяч гривень за перший тиждень ЄвроМайдану. За другий тиждень так само заплатимо схожу суму. Тобто ми платимо все згідно з виставленими рахунками.

- 300 тисяч ідуть за оренду їдалень - чи також їжу?

- Це без їжі, тільки за оренду їдалень і роботу на кухні. Там же електроплити, працівники, які на них працювали, це їхня зарплата і так далі. Ми оплачуємо все згідно з чинним законодавством.

- А скільки витрачено на саме утримання ЄвроМайдану, вам відомо?

- Я вам скажу взагалі про ситуацію з перших днів. Спочатку ми уклали угоду, розмістили служби, включаючи медичну, яка запрацювала за дві години, і створили необхідні умови перебування тут учасників ЄвроМайдану.

Людина – це все-таки харчування і гігієна. Були визначені пріоритети по медицині і по сангігієні, ведуть ці напрямки спеціалісти. На кухні у нас співпраця з санепідемстанцією. Декілька разів була запрошена Київська санепідемстанція, яка перевіряла їжу. Я сам нею харчуюся, зауважень не було.

"Тилові підрозділи" ЄвроМайдану

Кожен продукт з числа тих, які надають кияни та регіони, переглядаються. В якості волонтера у нас в їдальні перебуває людина, яка довгий час працювала у санепідемстанції. Є 22 професійні особи - волонтери-повари, які мають медичні дозволи та довідки, забезпечені і рукавичками, і шапочками, і фартушками, і всім іншим, щоб виконувати цю роботу.

Кожні три години у нас міняється колектив і робиться прибирання, два рази на день робиться генеральне прибирання. Хочу сказати, що це дійсно конвеєр. Працює щодня 80 волонтерів на кухні в нарізці хліба, ковбаси, лимонів. Зміна - кожні три години. Тобто за добу це вісім змін.

Перших два дні ми надавали харчування в приміщенні, в їдальні, але на другий день змушені були розбити великі намети. Тож харчування проходить за межами приміщень. Було задіяно близько 2 тисяч волонтерів, які допомагають на кухні і розносять їжу.

- Скільки людей у вас харчується?

- Найбільша кількість порцій, які ми приготували в Будинку профспілок, була позаминулої неділі, 8 грудня – це приблизно 110 тисяч. Цієї неділі, 15 грудня, ми приготували 80 тисяч. Як ми рахуємо? Це кількість використаних разових тарілок. Окрім їжі, ми надаємо чай, каву, компоти. Коли було похолодання, лікарі порадили нам змінити раціон кухні. Ви бачили самі, на Майданы з'явилися лимони, яблука, інші вітаміни.

Близько 60-70% - це продукти, які нам надають волонтери. Це і бізнес, це і кияни, це і люди з інших регіонів. Собівартість однієї порції становить від 6 до 11 гривень.

- Тобто, грубо кажучи, 8 грудня тільки на харчування протягом доби пішло близько мільйона гривень?

- Я думаю, може, й більше. Чому важко порахувати? Люди несуть лимони, сало, бурячки, моркву - все безкоштовно. Ми закупили гречку та рис - крупи, які треба закуповувати тонами.

- Тобто, якщо людина в середньому їсть двічі на день, то виходить, що 20-25 тисяч осіб постійно харчується на Майдані?

- До нас приходить багато бідних, обездолених. Ми ж не фільтруємо тих, хто харчується - чи ти приїхав з регіону, чи місцевий. Наша акція носить характер в тому числі доброчинності. Ви питали про обсяги Майдану. Нам на день потрібно від 6 до 10 тисяч літрів питної води.

- В бутилях?

- В бутилях або джерельної. Ми все закуповуємо.

- Тобто під час революції люди їдять їжу, яка приготовлена на чистій воді?

- Я би сказав, що це революція на якісній воді. Або на воді, яка допустима санепідемстанцією, тобто не з крану. Частково нам воду приносили підприємці, які займаються її розливом. І не тільки воду. Наприклад, зі Східної України декілька разів фірми, які займаються піцерією, доставляли нам по 800 піц на день. Це не з Києва люди, це зі Східної України.

- Напівфабрикати привозили?

- Так. З тої самої Донеччини, не буду називати міста, ми отримали велику підтримку по чаю й каві. Пакетного чаю було доставлено близько 60 великих блоків. Чай був лісового характеру, трави, які ми просили для підтримки здоров’я. А кави було близько 15 кілограмів.

Зі Сходу ми ще отримали декілька бойлерів, які доводили воду до кипіння. Тому що коли похолодало, нестача гарячої води була великою проблемою. Окрім кухні в Будинку профспілок, я би подякував також волонтерам, які є на території Майдану зі своїми кухнями. Особливо мальтійська служба, вони прекрасно готують. Щодня вони готували від 10 до 15 тисяч порцій.

- Окремо від ваших 110 тисяч порцій?

- Так. У них також були продукти, які постачалися на доброчинних засадах. Я переконався позаминулої неділі на Майдані, що 110 тисяч порцій – це максимальна можливість, кухня більше не витягне. Також на Майдані є польові кухні, є козацькі казанки. Тут я зустрів своїх колег, які колись працювали в фінансових установах, що готували не один день козацький куліш за свої кошти.

- Це банкіри?

- Так, банкіри. Наприклад, Аржевітін. Мені було надзвичайно приємно переговорити, він дав мені рекомендації, поради.

 Склади ЄвроМайдану

- Якісь приклади допомоги ЄвроМайдану з боку киян вразили вас найбільше?

- Щоранку я встаю о 5:30-6:00 ранку як людина, якій дали статус коменданта. І днями якраз всередині Майдану, біля фонтану, де стоять намети зі Східної України, сиділо десь п’ятеро студентів, а бабуся близько 70 років принесла їм пиріжки та печиво. Вона витягнула з фольги таку посудинку, завернуту в лляний рушник, і вони почали парувати. Оце мене вразило.

Друге, що мене вразило - це коли випав сніг, то люди самотужки його очистили лопатами, ломиками збивали лід, посипали сіллю. Відносно продуктів, то коли виникає потреба в чомусь, кияни, представники Дніпропетровська, Харкова, Вінниці, Львова, Закарпаття дзвонять і привозять те, що ми просили - і ковбасу, і сир, і воду питну, і багато інших речей.

У неділю 8 грудня, коли нам було складно виготовити необхідну кількість порцій, близько 10 тисяч порцій було подано в одноразовій посуді ресторанами Києва.

- Але це ресторани мережеві чи високої кухні?

- Це і висока кухня, і мережева кухня. Приємно було навіть те, що кав'ярні навколо Майдану, коли було холодно, дозволяли нашим людям прийти навіть з тарілкою і поїсти в теплі.

- Скільки людей ночують в середньому в Будинку профспілок?

- Найбільше тут було 2 тисячі 100 осіб. Зараз ми трошки зменшили, бо з санепідемстанцією проводимо профілактику.

- Як ці люди миються?

- По-перше, ми надаємо всі додаткові сангігієнічні приладдя - серветки, зубну пасту, щітки. Окрім того, неподалік звідси за декілька ночей було зроблено три бані. Це теж прояв жертовності підприємців.

- Як відбувається збір грошей на ЄвроМайдан?

- У нас нема такого, як збір грошей. Стоїть великий прозорий ящик, і бувало, за підсумками дня звідти виймали і 100 тисяч, і 200 тисяч, і 300 тисяч. 400 тисяч гривень - це був максимум коштів, зібраних за добу. В цей понеділок, 16 грудня, зібрали 182 тисячі гривень. Ці кошти розкриваються в присутності 5-10 людей, які представляють громадські організації, молодіжні організації і політичні сили, і відповідно використовуються за необхідністю.

- До якої дати ви будете тут перебувати, як ви думаєте?

- Ми продовжили офіційний дозвіл на оренду до 25 грудня. Є чітко поставлені вимоги Майдану, який знайшов підтримку європейських та світових демократичних країн.

- Ви думаєте, яка межа компромісу з боку опозиції?

- Я хочу сказати про інше - всі дії мають бути легітимними. Не треба ставити вимог, які не можна виконати, бо це загонить в кут одних і других. Чим більше нелегітимності, тим менше поле компромісів. Друге – я заступник голови комітету з питань фінансової і банківської діяльності. Я скажу, яка ситуація в динаміці останніх трьох років.

Непроведені платежі через казначейство збільшилися з 15 мільярдів три роки тому до 60 мільярдів. До кінця року буде не проведено 100 мільярдів. Це гроші, які не отримали місцеві бюджети на регіональний розвиток - наприклад, добудову лікарень та шкіл, на ремонт комунікацій та доріг.

Друге – цього року відсутнє затвердження бюджетної політики, відсутні макропоказники бюджету на наступний рік. У парламенті відсутній проект бюджету на 2014 рік.

Далі - беремо борги держави. На сьогоднішній день вони не погашаються. Створили схему векселів. Бо це не є фінансовий інструмент, а це схема - де є розрахункові центри, є дисконти, є банки, які вони визначили для обслуговування схеми. Сказали, що цих векселів буде на 25 мільярдів. Чому? Бо на 25 мільярдів не повернуто ПДВ тільки за виграними судами. А загальна цифра набагато, набагато більша.

При всій заборгованості, яка є, дисконт векселя 1% – це вже 8 мільярдів. Якщо взяти 30-відсотковий дисконт – це 240 мільярдів. Тобто дисконт може сягати ціни бюджету. Також є ризики дефолту по зовнішніх зобов’язаннях.

Що ми маємо на сьогодні? Ми тримали курс за рахунок резервів Національного банку, які знизилися з 36 мільярдів до 19. Але ніхто не говорить, що з 19 мільярдів резервів 12 мільярдів є неліквіди. Маємо лише 7 мільярдів ліквідних резервів.

Якщо взяти боргові зобов’язання, які необхідно погасити - 4 мільярди, ми залишаємося з трьома мільярдами ліквідних резервів. Хоча резерви мають бути в розмірі не менше тримісячного імпорту. Тобто ліквідними має бути близько 12 мільярдів.

Далі. Одна унція золота раніше коштувала 1600 доларів, зараз коштує 1200 доларів. Збитки золотовалютних запасів у розмірі 400 доларів з кожної унції повинні бути в балансі кудись віднесені.

Ще одне важливе питання – це незбалансований, нереальний бюджет, який не давав інновацій, інвестицій, в якому була відсутня підтримка малого й середнього бізнесу, який розмножував корупційні дії. Державний бюджет став "общаком". І коли вони кажуть, що вони не мають коштів...

Шановні, якщо ми Євро-2012 провели за рахунок державних коштів, ми не уклали угоди про приватно-держане партнерство, ми не залучили інвестицій, не створили інвестиційний клімат, ми не отримали інвесторів - то це корупція. І коли ми зараз хочемо проводити Олімпіаду-2022, то знову за рахунок людей. При чому сам бізнес не отримав всіх коштів за Євро-2012. А по стадіону у Львові ще не оплачено близько 50 мільйонів гривень.

І коли ми чуємо від уряду: "Ми не маємо коштів для віддачі боргів", то я кажу: "Шановні, призупиніть Олімпіаду-2022, і знову не обкрадайте людей, то в нас не буде тої заборгованості". Бо не можна їздити на автомобілі, коли нема грошей на бензин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: