Поки Ви мерзнете на Майданах, «Свобода» скуповує нерухомість

Поки українці мітингують і за власні кошти їдуть у столицю на Євромайдан, олігархи від націоналістичної «Свободи» скупляють нерухомість у центрі Львова! Деталі розслідування читайте у нашому матеріалі!

Українці мітингують. 21 листопада в Україні стартував Євромайдан, який став своєрідною реакцію на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Згодом, після ганебного застосування сили до мирних мітингувальників вночі 30 листопада, страйки тільки набули ваги, й 8 грудня у столиці відбувся Марш мільйону, який уже збирали представники опозиційних сил.

Євромайдан за народні гроші

Нагадаємо, що спочатку протест був студентським та народним, однак власне після застосування сили до мирних студентів, Євромайдан очолили лідери трьох опозиційних партій, а також відомі громадські та політичні активісти, яких ще називають моральними авторитетами нації. Генератор Євромайдану Руслана Лижичко навіть виступала із заявою про те, що політики хочуть захопити Євромайдан, однак згодом політичні виступи зі сцени таки стали звичними як для української столиці, так і для столиці Галичини – міста Львова.

Нагадаю, що у центрі Львова одразу після рішення Азарова і Ко встановили сцену та оголосили запис охочих відправитись у столицю. Були уже традиційні для політичного гарячого сезону протести і залякування перевізників тощо, однак люди почали їхати у Київ як власним транспортом, так і автобусами організаторів львівського Євромайдану.

За відправлення у столицю автобусом просили 100–200 гривень, хоча обіцяли: хто не може платити, везтимуть і так. Тоді ж розпочався і збір коштів для потреб Євромайдану. В Інтернеті можна знайти багато історій пожертв для цього – і подружжя пенсіонерів, яке віддало 10 тисяч гривень, і до тисячі гривень, яку приносили люди для потреб Євромайдану безпосередньо у центр Львова. Скільки ж тих коштів зібрали, куди їх використали і скільки коштів у студентську, а потім народну революцію вклали власне політичні лідери – питання без однозначної відповіді.

Махінацій із коштами не було?

Як пояснили Галицькій правді у Львівській обласній раді, із коштами не було махінацій як таких від самих організаторів, але були спроби (й навіть успішні) інших корисливих людей нажитись на політичній кризі, себто політичних переконаннях галичан. Простіше кажучи, в Інтернеті, розповідає джерело з облради, яке попросило себе не називати, на замовлення влади оголошували «ліві» збори коштів для Євромайдану, тож «справжні» організатори політичного протесту постійно у соціальних мережах, на мітингах та на спеціальних листівках наголошували, що кошти можна надсилати лише на рахунок Студентського братства Львівщини, приносити на площу до пам’ятника Тарасу Шевченку або ж до Штабу національного спротиву у Львівську обласну раду.

Галицькій правді частково вдалось розкрити таємницю фінансування Євромайдану. Ба більше! Самі організатори Євромайдану у середу повідомили про те, що готові прозвітувати про витрату коштів, зібраних для пожертв на потреби Євромайдану. Як розповів один із координаторів львівського Євромайдану Василь Молдаван, зараз організатори думають над тим, у якій формі це зробити. У розмові із журналістом ГалІнфо пан Василь повідомив, що готовий надати чеки й інші документи, які б підтверджували витрачені кошти. Однак деякі розрахунки все ж проводили готівкою. «Та навіть у цьому випадку людина, яка видавала гроші, ставила свій підпис, і людина, яка отримувала, також», – каже він.

Найбільшу суму, 88% зібраних коштів, витратили на відправку львів’ян на Євромайдан до Києва. Спорядити один автобус, каже Василь Молдаван, коштувало приблизно 9–10 тисяч гривен. Сюди входила оплата перевізнику, водієві, пальне. Половину суми платили пасажири, з них збирали по 100 гривень за дорогу туди і назад.

Про використані народні кошти прозвітують

17 грудня оргкомітет львівського Євромайдану підрахував зібрані та витрачені протягом 23 листопада – 14 грудня включно кошти. Отож, понад 875 тисяч гривень пожертв було зібрано протягом безстрокової акції протесту у Львові. Зокрема, зі скриньок для збору коштів, колективних та індивідуальних готівкових пожертв було зібрано 675 037 гривень, а витрати становили 627 078 грн. На офіційний рахунок, який адмініструє Студентське братство Львівщини, за цей період надійшло 203 тисячі гривень та 1100 доларів США, витрачена 161 тисяча гривень. Найбільшу суму за один день – понад 50 тисяч гривень – було зібрано 11 грудня після нічного штурму Євромайдану.

88% витрачених коштів пішло на вивезення львів’ян до Києва на Євромайдан (пальне, транспортні послуги, залізничні квитки тощо), повернення до Львова, а також на закупівлю харчів, медикаментів та інших необхідних засобів для осередку, що опікується львів’янами в Києві. 12% витрачено на організаційні потреби львівського Євромайдану, хоча наразі не уточнюється, які це потреби . Нагадаємо, що сцену у центрі Львова встановила партія «Свобода», що, по суті, і стало усім, що свободівці зробили для Євромайдану у Львові.

Увесь залишок зібраних грошей буде витрачений на перевезення львів’ян до Києва та їхнє повернення назад. «Ми підрахували, що у Києві на Євромайдані весь час перебуває кільканадцять тисяч львів’ян, – коментує співкоординатор львівського Майдану Роман Брезіцький. – Після перемоги на їхнє повернення потрібні будуть чималі кошти, сотні тисяч гривень». Якщо по завершенні акції протесту у розпорядженні львівського Євромайдану будуть залишкові кошти, оргкомітет має намір запропонувати львівській громаді самій прийняти рішення щодо їхнього використання.

Тим часом у середу львівський Євромайдан у Фейсбуці попросив допомоги: їм потрібен 30-кіловатний дизельний генератор для забезпечення роботи сцени, що, припускаємо, уже не хотіла оплатити партія «Свобода» після того, як Юрія Михальчишина «попросили» зі сцени у центрі Львова.

У Києві ситуація вражає ще більше: як розповів в інтерв’ю «Українській правді» депутат Степан Кубів, який є комендантом Будинку профспілок, де розміщується Штаб національного спротиву, на діяльність Євромайдану на столичному Майдані Незалежності люди жертвували сукупно до 400 тисяч гривень на добу.

«У нас нема такого як збір грошей. Стоїть великий прозорий ящик, і бувало, за підсумками дня звідти виймали і 100 тисяч, і 200 тисяч, і 300 тисяч. 400 тисяч гривень – це був максимум коштів, зібраних за добу. В цей понеділок, 16 грудня, зібрали 182 тисячі гривень», – сказав він. «Ці кошти розкриваються в присутності 5–10 людей, які представляють громадські організації, молодіжні організації і політичні сили, і відповідно використовуються за необхідністю», – наголосив Кубів.
Цікаво, що на запитання, скільки витрачено на саме утримання Євромайдану, Кубів по суті не відповів.

c933a1b952bfc33566523958f2ad7478

Готель – за 18 мільйонів гривень!

А далі найцікавіше! Коли люди власними силами (відповідно і коштами) їдуть у столицю або ж віддають останнє через свої політичні переконання, наша доблесна опозиція купує шикарні приміщення у центрі Львова. Галицькій правді стало відомо про те, що минулого тижня готель «Жорж» купив народний депутат від партії ВО «Свобода» Ігор Кривецький. Купив і, щоб не виникло підозр та невідповідності із офіційними доходами, записав готель на свою дружину Філатову-Кривецьку Ольгу Миколаївну. Виклав за цю інвестицію немало-небагато – 18 мільйонів гривень. Та це ще не все. З офіційних документів нам стало відомо, що розмір внеску до статутного фонду становить більш як 25 мільйонів гривень. Відтак, у підсумку в «Жорж» вклали 43 мільйони. Звісно, у депутата, якого називають головним спонсором партії «Свобода», коштів більше, ніж достатньо, але у час революції та нестабільної політичної ситуації у країні така покупка виглядає щонайменше дуже ницо. Замість того, аби профінансувати революційні прагнення галичан, виходець із Львівщини, якого медіа пов’язують із багатьма кримінальними авторитетами далеко за межами Львова, а також зв’язками із високопосадовцями із Адміністрації Президента України Віктора Януковича, проти «чинного режиму якого» аж так боряться націоналісти від «Свободи», пан Кривецький вирішує «під шумок купити» собі готель у самому серці Львова.

Звісно, декларація про доходи Кривецького – це лише одно сторона медалі. Проте заради справедливості відзначимо, що за минулий 2012 рік нардеп офіційно задекларував свій сукупний дохід, який становив 2 мільйони 603 тисячі гривень. А сукупний дохід членів сім’ї становить 941 тисячу гривень. Тобто офіційно сім’я Кривецького за минулий рік заробила трохи більше трьох з половиною мільйонів гривень. Звідси випливає логічне питання, а звідки взялось 18 мільйонів, за які було придбано готель, та 25 мільйонів, які поклали в статутний фонд готелю? У цивілізованих європейських країнах, куди так прагне пан Кривецький, за приховування прибутків та несплату податків відкривають кримінальні провадження.

Можна припустити, що Ігор Ігорович разом із сім’єю цьогоріч заробив більше, ніж у 2012 році і вони можуть дозволити собі прикупити готель, наприклад як новорічний подарунок. Що ж, нехай. Та простий народ, який навіть не уявляє, як виглядає тих 18 чи 43 мільйони, хотів би дізнатись, як чесно можна їх заробити?

Повернемось до студентів. Вони можуть мерзнути на Майдані і безкоштовно, бо вони – еліта нації і відстоюють демократичні європейські цінності нашої держави. Прості люди, які вимагають покарання винних за застосування сили до мирних людей та проведення реформи правоохоронної системи загалом, можуть приїхати у столицю, витративши кошти із власної кишені. А народні депутати України із націоналістичної чесної «Свободи» можуть скуповувати нерухомість у центрі Львова....

Зазначимо, що із розмови зі Степаном Кубівим випливає, що один тільки штаб під його керівництвом з початку революції виготовив їжі на суму понад 10 мільйонів гривень. Їжі, яку передають небайдужі на Майдан, де політики зі сцени просто заробляють бали на майбутні вибори, не пропонуючи, до слова, жодного конструктиву щодо подальшої долі Євромайдану.

Галицька правда скерувала інформаційні запити у різноманітні структури для офіційного підтвердження цієї інформації. Деталі цієї історії ми будемо оприлюднювати на нашому веб-порталі в Інтернеті, а отримати коментаря від представників «Свободи» нам так і не вдалось. Додзвонитись до самого пана Кривецького та його дружини протягом кількох днів нам не вдалось. На мобільний народного депутата відповів чоловік, який відрекомендувався його помічником і зазначив, що спілкуватись із журналістами нардеп буде тільки після завершення Євромайдану.

«Пан Ігор дуже занятий у зв’язку із революційними подіями у Києві, і щоб отримати від нього коментар, прийдеться зачекати до повної перемоги за незалежність нашої держави», – зазначив помічник пана Кривецького.

Галицька правда надалі відслідковуватиме цю резонансну історію

Олег ДОВГАНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: