Костюк прийняв непрозоре і поспішне рішення, - експерт

Підвищення тарифів на транспорт є резонансною і значущою соціальною темою для переважної більшості жителів Києва, але влада приймає це рішення без жодного врахування реальної громадської думки.

Про це розповіла голова Громадської ради при КМДА Марина Бурмака, пише Голос UA

«З жителями Києва не проведена широка роз'яснювальна робота про цілі підвищення тарифів, можливих перевагах цього рішення. Не названі ризики для людей цього нововведення і способи їх мінімізації. Адже загальна економічна ситуація погіршується, і таке різке підвищення тарифів на проїзд, безсумнівно, викличе велике неприйняття», - констатувала вона.

При цьому Марина Бурмака нагадала, що під час обговорення в КМДА теми розвитку громадського транспорту в столиці та, зокрема, впровадження єдиного електронного квитка, звучали серйозні побоювання з приводу різкого підвищення тарифів. Тоді міська влада пояснювали цю необхідність тим, що ціна проїзду повинна бути доведена до економічно обгрунтованої. «Разом з таким поліпшенням, як зміна системи оплати проїзду на електронний квиток, намагалися протягнути підвищення вартості поїздки. При цьому особливих надій на зміну якості транспортного обслуговування ніхто не давав», - додає вона.

Марина Бурмака повідомила, що киян та їхніх представників - громадські організації, в тому числі ті, які входять до складу Громадської ради, просто поставили перед фактом зміни тарифів з 25 січня до 3-х гривень за один проїзд.

«Рішення прийняте поспішно і непрозоро. Вчора члени Громадської Ради при КМДА дізналися про нього зі ЗМІ. І тільки до вечора понеділка з'явилася інформація, що готується якесь обговорення цього важливого для більшості киян питання. Громадська Рада вважає, що, замість того, щоб дізнатися реальну думку киян, представників різних соціальних груп, - готуються просто розповісти про "правильність чи неминучість"прийнятого рішення і вимагати «одобрямс», оскільки час на реальні обговорення вже вийшов. На жаль, це незмінний пострадянський підхід у веденні політики розвитку міста, коли влада просто нав'язує свої рішення і не здатна встановити нормальну комунікацію, в тому числі проводити роз'яснювальну роботу, оцінювати, а тим більше рахуватися зі зворотним зв'язком», - говорить Марина Бурмака.

На її думку, перед будь-яким подібним нововведенням влада в обов'язковому порядку повинна, в першу чергу, провести соціологічне опитування громадської думки: дізнатися, як це вплине на життя мешканців міста, які конкретні соціальні та економічні наслідки цього рішення для киян. «Без проведення вищевказаної роботи громадські обговорення стануть по суті фіктивними, буде порушений законний порядок їх проведення. Громадська Рада при КМДА, безумовно, готова брати участь у розгляді такого чутливого питання, як підвищення тарифів, але після отримання фахових оцінок громадської думки. Більше того, ми готові разом з КМДА розглядати і обговорювати реальні кроки щодо зменшення негативу для киян від цього нововведення, механізми соціального захисту людей. У складі Громадської Ради чимало серйозних, авторитетних професіоналів, і наші колеги одноголосно висловилися щодо свого завдання - налагодити систему комунікації влади з киянами, а не виконувати роль статистів. Нам також хотілося б, щоб нас своєчасно інформували про дату і місце такого обговорення - і це ставало правилом. Я відверто кажу: ми налаштовані на чесний та професійний діалог, в якому міська влада почує людей, буде готова до спільного прийняття рішення, і спільному пошуку можливості захистити законні права та інтереси наших громадян», - вважає Марина Бурмака.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: