Саакашвілі заборонили в’їзд в Україну

МЗС України та СБУ оголосили персонами нон-грата 36 осіб, яких підозрюють у консультаціях опозиції з дестабілізації ситуації в країні. У список потрапили екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, а також громадяни США та країн Євросоюзу, заявив народний депутат (Партія регіонів) Олег Царьов.

«У моєму запиті 36 осіб. Я поки не отримав відповіді від СБУ, але, за моєю інформацією, всі вони оголошені персонами нон грата», – заявив Олег Царьов, передає «Коммерсант-Украина».

У список крім Михайла Саакашвілі потрапили науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин при університеті Джонса Хопкінса Тарас Кузьо, відомий німецький політолог Андреас Умланд, а також Фінк Брайн, Василик Мирон, Олександр Рос (всі – громадяни США) і ще 29 громадян Грузії.

Відповідний запит до МЗС і СБУ пан Царьов подав 8 грудня. На його думку, дестабілізація ситуації в Україні, вулична активність і захвати будівель носять спланований характер, а організація подібних кампаній вимагає участі фахівців відповідного профілю.

«Викликають цілком резонні побоювання візити зарубіжних політтехнологів і фахівців з протестної активності, чия діяльність перетворюється на загрозу національній безпеці», зазначив у запиті регіонал. До запиту Олег Царьов доклав список осіб, які в рамках консультативної роботи опозиції реалізують «політичні інтереси інших країн». При цьому він назвав Олександра Роса «найкращим фахівцем у світі з організації революцій через соціальні мережі».

«У моєму запиті 36 осіб. Я поки не отримав відповіді від СБУ, але, за моєю інформацією, усі вони оголошені персонами нон грата», – заявив Олег Царьов.

За наявними даними, один з фігурантів списку – підприємець Георгій Кіквадзе – в суботу не зміг перетнути державний кордон України. «Напевно, зараз я небезпечний революціонер, який домагається відставки уряду», – сказав пан Кіквадзе.

Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі підтвердив випадок з паном Кіквадзе і розповів, що крім нього в Україну не змогли в'їхати ще двоє громадян Грузії. «Я підтверджую факт з Георгієм Кіквадзе – він повернувся до Грузії. Було ще два таких випадки – не змогли в'їхати журналіст «Руставі-2» Давид Какулія і ще одна людина. Ми зараз працюємо з МЗС і намагаємося з'ясувати, наскільки відповідає дійсності список депутата Царьова, і наскільки люди, які є в цьому списку, відповідають пред'явленим критеріям», – заявив пан Закарашвілі.

Водночас посол Грузії не відповів, чи будуть введені відповідні заходи. «Україна для нас дружня країна, і ми проводимо відповідну роботу – намагаємося уточнити інформацію. Сподіваюся, усі питання ми вирішимо в конструктивному руслі», – підкреслив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: