Януковича "кинуть", - ЗМІ

Міносвіти планує скасувати більшість пільг на вступ до вишів. Чи стане чеснішим відбір
Заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун учора на брифінгу повідомила, що цього року буде скасовано право позаконкурсного вступу до вишів майже для всіх «пільгових» категорій абітурієнтів. \

Уряд Росії зможе вкласти в українські папери тільки до 10% фонду національного добробуту (ФНБ).

Це менше, ніж обіцяв Україні президент Володимир Путін, пишуть "Ведомости".

"Уряд переходить до більш ризикованої стратегії управління фондом національного добробуту (ФНБ). Зараз до 90% фонду можна розміщувати в облігаціях іноземних держав. Але папери повинні мати рейтинг не нижче АА- за класифікацією Fitch або Standard & Poor's либо не нижче Аа3 по Moody 's", - зазначає видання.

Разом з тим, S&P і Fitch оцінюють рейтинг України як В- з негативним прогнозом, у вересні Moody's знизило його до "сміттєвого" рівня Саа1. Рейтинг B- вказує на значний ризик дефолту, відзначають аналітики Fitch.

За словами міністра фінансів Антона Сілуанова, Мінфін вніс до уряду проект постанови, яка дозволяє уряду до 10% ФНБ інвестувати в боргові зобов'язання іноземних держав з вищим рівнем ризику. Він не уточнив, якими будуть вимоги до рейтингу високоризикованих паперів.

При цьому на 1 грудня в ФНБ було 290 млрд рублів і до 2022 року його обсяг майже не зміниться, йдеться у бюджетній стратегії Мінфіну до 2030 року. Виходить, що у високоризиковані папери уряд РФ зможе вкласти близько 290 млрд рублів. "Це набагато менше, ніж Путін пообіцяв Україні", - зазначає видання.

Україна буде надана допомога в тому обсязі, про який говорив президент, зазначає представник Мінфіну. Але джерелом підтримки повинні бути не тільки кошти ФНБ, наполягає вона.

Про це ж говорив минулого тижня Силуанов. Однак що це за додаткові джерела, ні представник Мінфіну, ні Силуанов не кажуть. При цьому "Внэшекономбанк" не збирається купувати українські облігації, заявив голова держкорпорації Володимир Дмитрієв.

Вкладати більший обсяг поки не можна, занадто небезпечно, попереджає партнер Spectrum Partners Андрій Ліфшиц.

Можна вкладати не тільки у суверенні облігації, а й в корпоративні акції та облігації, але рейтинг паперів не повинен бути нижче BB, радить Ліфшиц.

Таких активів у світі дуже багато, у Мінфіну широкий вибір, продовжує він, головне - інвестувати не в Росію, а в активи зарубіжних країн, котирування яких не сильно залежать від цін на нафту.

Мінфін може дозволити собі інвестувати в ризиковані папери, але за рахунок цих грошей не можна вирішувати політичні завдання, як у випадку з покупкою євробондів України, попереджає Ліфшиц .

По суті, Мінфін взяв на себе невиправдано високі ризики країни: на Україні нестабільна політична ситуація і економіка, що сповзає в кризу, підкреслює експерт.

Як відомо, раніше президент Володимир Путін оголосив, що Росія вкладе в 2013-2015 років до 15 млрд доларів з ФНБ в облігації України.

Перші 3 млрд доларів вже були витрачені 21 грудня. Розміщення пройшло за англійським правом на Ірландській біржі, купон - 5 % річних, термін погашення - кінець 2015 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: