Бардак по-львівськи

Сьогодні, 3 січня, о 17 годині у Львові відбулись збори із створення робочої групи для формування Львівського відділення ВО «Майдан».

Збори, які відбувались уже вчетверте, пройшли на емоційних тонах, а представники ВО «Свобода» їх проігнорували.

Що мало бути

Як йшлось у анонсі події, «3 січня 2014 року у Львові відбудуться збори із створення робочої групи для формування Львівського відділення ВО “Майдан”.

Мета: Створення робочої групи для координації дій студентських, громадських організацій, політичних партій, координаційних рад євромайданів Львівщини з метою розгортання і координації масового протестного руху в області шляхом створення обласної організації та її керівного органу.

Цілі робочої групи:

- Формування обласної організації, її керівних органів;
- розробка своїх пропозицій і вплив на розробку програмних документів, структури, формування керівних органів центральним проводом руху;
- методична та практична допомога у формуванні первинних осередків;
- формування обласної структури громадського руху;
- взаємодія із існуючими штабами національного опору, коордрадами євромайданів області та подібними загальноукраїнськими структурами для посилення роботи євромайданів; захисту учасників, тощо;

Задачі робочої групи: – Створення робочої групи за рівним представництвом секторів: студентського, громадського, політичного, територіального.
- координація дій з центральним проводом організаційних заходів із створення організації;
- координація із центральним проводом поточної діяльності євромайданів;
- координація діяльності євромайданів у Львівській області;
- розробка своїх варіантів програмних документів та внесення пропозицій до існуючих загальноукраїнських;
- надання допомоги у формуванні первинних організацій;
- підготовка і проведення установчих зборів Львівської обласної ради ВО “Майдан”», - саме так офіційно для преси анонсували цю подію.

Фактично, засідання перетворилось на публічне намагання представників інтелігенції показати свій вплив на політику Львівщини та розуміння загальноукраїнської політики загалом. Але давайте говорити фактами, тож:

Початок

Початок засідання із 15-хвилинним запізненням відкрив Юрко Антоняк, який наголосив, що згідно із реєстрацією, участь у засіданні беруть 120 повноважних представників, у тому числі представники 80 громадських організацій Львова та області включно із студентами та профкомами студентських організацій.

Відтак, члени засідання обрали головою почесного ректора ЛНУ імені Франка Івана Вакарчука, а секретарем – Любомира Кондзьолку. Не забули обрати і лічильну комісію, до роботи якої згодом у окремих учасників засідання були зауваження щодо неточного підрахунку голосів.

Далі зачитали декларацію студентського та громадського активу Майдану і тут почалось: до 20 хвилин йшло сперечання про те, чи потрібно голосувати за цю декларацію.

Суть її, до слова, зводилась лише до повернення Конституції 2004 року. Решта – по суті, загальні фрази, які реально не впливають нінащо. Як і ніхто до них не прислуховується. У результаті таки 124 голоси «за» і 5 утрималось.

«Проведення засідання у кращих традиціях КПСС»

Уже із цього моменти лунали заклики не проводити збори «у кращих традиціях системи, проти якої ми і зібрались боротись», однак цих закликів так ніхто і не почув. Слово взяв Мирослав Маринович, який закликав усіх пам’ятати про Господа і забути про власні амбіції.

Далі прозвучала пропозиція утворити організаційний комітет і територіальну раду. Оргкомітет за принципом 7+7+7 ( громадські організації, студенти і політики) і територіальну раду – за принципом 20 представників районів і 9 міст обласного значення – загалом 29.

Тут знову шквал обурення: громадський діяч Андрій Рожнятовський нагадав, що раніше була домовленість про квоту 5+5+5 і запитав – а звідки взялася цифра сім. Логічної відповіді ніхто не почув.

Іван Вакарчук спробував провести підсумок і наголосив, що Львівщину у «Майдані» представлятиме два центри – організація і територіальна група, тобто буде як мінімум 29 людей, які будуть представляти область, тому, за його словами, потрібно створити горизонтальну мережу і охопити усю область. І уже ці люди будуть напрацьовувати пропозиції щодо утворення ЛОО ВО «Майдан».

Дискусія тривала і далі. Андрій Рожнятовський наголосив, що представники політичних партій повинні бути у оргкомітеті, адже вони повинні лобіювати прийняття рішень громади на рівні Львівської обласної ради, а оскільки у облраді, умовно, є чотири демократичні фракції і група «Наш край», тому має бути і п’ять представників.

«Кому ще два місця?», - риторично, але слушно запитав Рожнятовський. У залі почались репліки «Партії регіонів, комуністам» тощо.

Слово взяв представник Городоччини Андрій Хома, який наголосив, що створити масовий рух «Майдан» не вдасться, адже ніхто не збирається дослуховуватись до думки людей, який запросили сьогодні голосувати. Діяч натякнув, що керівні місця уже і так давно поділені, а усе, що тут сьогодні відбувається, - просто прелюдія. Частина залу назвала Хому провокатором, а Андрій Рожнятовський запропонував формулу 7+7+5. Однак проголосували таки 7+7+7 (101 за, 7 проти і 14 утримались). Андрій Рожнятовський зазначив, що 101 голосу не було…

Далі Андрій Хома запропонував дотримуватись закону, а не робити усе так, як хочеться і запропонував внести пропозицію про те, щоб представники оргкомітету не мали права бути у першому скликанні керівних органів. Частина залу назвала цю думку слушною, але більшість назвала це провокацією і за проголосували лише 19 людей, а проти 80.

Андрій Рожнятовський назвав це рішення «ще однією «Свободою» і покинув засідання.

Януковича геть, бо ми усі проти нього

Далі сварки тільки наростали, адже прозвучав персональний склад від представників громадськості – Іван Вакарчук, Олег Кузан, Дзвенислава Мамчур, Софія Федина, Андрій Мисик, Володимир Парубій і Петро Костюк.

Представники студентства попросили два дні, щоб визначитись із своїми представниками, а серед політиків Юрій Мартинюк наголосив, що оскільки планувався формат 5+, то буде представник УДАРу, «Батьківщини», НРУ, «Свободи» і «Нашого краю».

Він запропонував «тих два місця залишити вакантними», мовляв, хто захоче долучитись – той і долучиться. Однак така пропозиція залом не була сприйнята. Зал вимагав назвати прізвища героїв-політиків, тож діватись не було куди: Микола Кадикало, Оксана Юринець, Валерій Веремчук і Мирослав Сеник. «Свобода», за словами представника УДАРу Юрія Мартинюка, не надала свого кандидата з технічних причин, оскільки у них жорстка вертикаль і вони мусять визначатись.

Дискусії щодо цього також тривали у залі, але у результаті таки 106 осіб проголосувало «за».

Початок кінця або кінець початку

На завершення учасники ще утворили п’ять робочих груп, робота яких полягатиме … у чомусь.

На завершення усі учасники домовились, що представники студентства мають надати свої прізвища до 12 години 6 січня, а персональні прізвища 29 осіб у склад територіальної ради – до 10 січня, коли і територіальна рада має провести своє перше засідання.

Коли ж відбудеться засідання самої робочої групи для формування Львівського відділення ВО «Майдан» - так і залишилось невідомо. Все рівно, поки із Києва не «спустять» статут організації – цього не буде.

P.S.

Чи матиме «Майдан» успіх – висновки роботи Вам.

До слова: Markiyan Gudz у Фейсбуці:

«Щойно передчасно залишив так звані збори зі створення організаційного комітету ВО "Майдан" у Львові. Як і раніше, політикани намагаються зробити все в партійно-комуністичному стилі під загальний "одобрямс" Різниця лише в тому, що в минулі безуспішні рази диктат влаштовували представники "Свободи", то на цей раз в керовніки записались представники Порошенка-Луценка-Стецьківа та партії "Удар". Більшість учасників зборів була заздалегідь підібрана для просування вигідних рішень. Будь-які пропозиції та зауваги від громадськості, від реальних учасників Євромайдану до уваги не беруться та ігноруються. Можна сміливо говорити про спробу створення мертвонародженої структури, мертвонародженої з огляду на актуальність зміни системи в Україні. Мета партій - створити ілюзорну, штучну структуру під вивіскою громадськості в контексті майбутніх президентських виборів. Так що ВО "Майдан" залишається в старій системі, а Євромайдан йде далі».

Олег ДОВГАНИК, Дивись. Інфо.

Відео – згодом

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: