Гімн України хочуть зробити більш оптимістичним

Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський УПЦ КП Євстратій (Зоря) пропонує змінити текст національного гімну "Ще не вмерла Україна" і зробити його більш оптимістичним

"При всій надзвичайній повазі до нього у мене давно виникала думка, що це гімн народу, який добивається своєї державності, а не народу, який має свою державу", - зазначив Євстратій (Зоря) у "Фейсбуці".

На його думку, слова "усміхнеться доля, згинуть вороженьки, запануємо у своїй сторонці" треба змінити, бо вони "з одного боку надихають на боротьбу, але з іншого - опосередковано стверджують, що зараз у нас нема долі, ми не пануємо в своїй державі, бо вороженьки не згинули".

"Так було 150 років тому, коли писався гімн. Але з 1991 р. є незалежна Україна, тому слова головної пісні мають утверджувати нову реалію, бути стверджувальними, а не як раніше, у час бездержавності - очікувальними", - переконаний архиєпископ.

Він вважає, що дискусію на цю тему варто продовжити і водночас пропонує свій варіант:

"Ще не вмерла України ні слава, ні воля,

Вже (І) нам, браття-українці, усміхнулась доля.

Гинуть наші воріженьки, як роса на сонці.

Та пануємо ми, браття, у своїй сторонці".

Зазначимо, що Слова гімну “Ще не вмерла Україна” написав на початку 60-х років ХІХ століття відомий український поет, етнограф, фольклорист Павло Чубинський (1839-1884 рр.). Вірш уперше надрукований у 1863 році. Того ж року музику на слова вірша написав композитор і диригент Михайло Вербицький (1815-1870 рр.).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: