Львівські студенти створили екоялинку (фото)

Аби привернути увагу до проблеми  збереження лісів, браконьєрського вирубування хвойних перед новорічними святами та можливостей вторинного використання відходів студенти-старшокурсники географічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка в рамках проведення новорічної екологічної акції «Збережи ялинку» встановили в коридорі факультету екоялинку. Про це Дивись. Інфо повідомили у прес-центрі ЛНУ ім. Франка

Активісти в піднесеному святковому настрої  впродовж 8 годин  зі старих студентських конспектів творили екоялинку. Для ялинкових прикрас використали цитрини й обгортки від цукерок.

Компанію екоялинці склав екосніговик, виготовлений зусиллями викладачів, співробітників та аспірантів кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи зі студентських рефератів, термін зберігання яких – понад 6 років.

Нагадаємо, що це вже вшосте студенти й викладачі демонструють свою креативність у вирішенні актуальних екологічних проблем. Серед матеріалів і засобів, якими користувалися учасники екологічної акції, виготовляючи екоялинки, - одноразовий посуд, паперові пачки з-під соку, пластикові пляшки, комп’ютерні дискети. Так, минулорічну новорічну красуню вони  створили з обгорток від цукерок, якими Святий Миколай щедро обдарував наших «чемних студентів».

Така неформальна екологічна освіта молоді та громадськості Львова, за словами організаторів акції, сприяє глибшому розумінню цінності Природи й усвідомленню проблеми вичерпності її ресурсів, якими ми так беззастережно нехтуємо. Звернімо увагу, принаймні, на браконьєрське вирубування хвойних дерев, яке в Україні набуває щораз більших масштабів! Адже для того, щоб ялинка виросла висотою 1 метр потрібно 3-6 років.  А штраф за незаконне вирубування новорічних ялинок в Україні становить від 190 до 1800 гривень за одне хвойне дерево, тоді коли за незаконне вирубування ялинок і сосен у Болгарії розмір штрафу – від 25 до 1500 євро. До слова, останнім часом попит на живі ялини у країнах Європи почав різко падати. Люди вважають, що краще купувати штучні новорічні ялинки, дорожчі за лісові, однак які можуть тішити дітей і дорослих не один рік.

Але проблема в нашій країні ще й у тому, що після свят ялинкові базари перетворюються на ялинкові кладовища. Сотні непроданих зелених красунь Новий рік зустрічають посеред сміття на покинутих ярмарках і посеред вулиць уздовж дороги.

Прикладом антиялинкової кампанії в багатьох країнах є акції «Мертвий ліс». Після завершення новорічних свят, коли всі ялинки опиняються на смітнику, їх збирають і встановлюють на центральних площах міст так, як би вони росли, якби це був ліс. Багато людей, споглядаючи такий «мертвий ліс», усвідомлюють обсяги непотрібного знищення ялин і сосен, а відтак після цього відмовляються від живих атрибутів свята.

Якщо Ви  вирішили все ж таки купувати живу ялинку, то звертайте увагу на наявність електронного чипа. В Україні запроваджений електронний облік ялинок. Для контролю за браконьєрами та збереженням хвойних лісів від винищення на чипах  міститься інформація про походження  дерева. Перед продажем кожна ялинка маркується і вноситься в електронний банк даних. Це унеможливить браконьєрські рубки та реалізацію незаконно зрубаної деревини. Українська лісова галузь готова забезпечити ринок України 5-6 млн. новорічних ялинок, які вирощують на спеціальних плантаціях.

Цьогоріч людина, яка купила ялинку і встановила на мобільний телефон відповідну безкоштовну програму, зможе, зайшовши  на сайт yalinka.info, перевірити походження ялинки. Це вияснити можна також за допомогою SМS-повідомлень або за телефонами «гарячої лінії».

Попри всі вищезгадані застереження альтернатива живим  ялинкам таки є!   І навіть не одна:

- відсвяткувати Новий рік ближче до природи і справжніх ялинок,

- купити штучну ялинку, яка буде служити вам багато років,

- виростити свою власну ялинку й прикрашати на Новорічні свята,

- купити ялинку в горщику, яку навесні можна висадити в ґрунт,

- прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево,

- скористатися нагодою і взяти участь у творчому процесі виготовлення власної оригінальної ялинки спільно з колегами з географічного факультету.

Усіх зацікавлених прес-центр університету запрошує оглянути екоялинку й екосніговика, які чекатимуть ваших візитів на географічному факультеті біля кафедри раціонального використання природних ресурсів і охорони природи (вул. Дорошенка, 41).

еко-ялинка2 еко-ялинка3 еко-ялинка4 еко-ялинка5

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: