Яценюк каже, що вибори Януковича відбудуться на півроку раніше

В Україні існує юридичний механізм позбавлення Віктора Януковича його надповноважень та проведення президентських виборів ще у 2014 році

Про це в інтерв’ю «5 каналу» заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Він нагадав, що «в нормах конституції України вперше за всю історію записана чітка дата президентських виборів – 28 березня 2015 року».

«Але завжди може бути багато але. Зараз в Україні іде широка дискусія про те, що Віктор Янукович обирався на одну Конституцію, а повноваження отримав по зовсім іншій по старій Конституції. Шалені повноваження Леоніда Кучми. І тоді, коли він отримував ці повноваження, за це не голосував ні парламент ні український народ», - додав Яценюк.

За його словами, Янукович це зробив «через кишеньковий і керований Конституційний суд України». «І в мене є свідчення одного судді, який зараз у відставці, про те, що тоді Адміністрація президента давила на Конституційний суд, щоб розчерком пера без парламенту і волі народу України відмінити Конституцію».

«Є юридичні механізми, як повернути цю ситуацію в законе поле. Звичайно, що єдиноправильний юридичний механізм – це голосування у парламенті, яке потребує 300 голосів. Зараз є ще одна формула, яка робить перший крок до повернення до старої Конституції, яка є єдина легітимна, - це прийняття постанови  226 голосами про відновлення конституційного ладу в Україні. Це буде певний політико-правовий акт і ми зараз займаємось тим, щоб зібрати 226 голосів під цю постанову», - додав Яценюк.

«Тому, якщо в Україні буде відновлений конституційний лад то це означає, що вибори президента повинні відбутися на п’ять місяців раніше. Нагадаю, що закон за старою Конституцією, вибори повинні відбуватися в останню неділю листопада місяця. Таким чином, є юридична можливість проведення дострокових президентських виборів», - підсумував Яценюк.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: