Хлопчик отруївся чадним газом у Львові

7 січня о 23:54 до рятувальників надійшло повідомлення про те, що у м. Львові по вул. Рутковича, 16 в квартирі, попередньо отруївся чадним газом хлопчик, 2008 року народження. Потерпілого госпіталізовано в Львівську міську дитячу клінічну лікарню. За даними медиків дитина перебуває у стабільному стані, повідомили у прес-центрі ДСНС у Львівській області.

Обставини  та причини події встановлюються.

З огляду на різке збільшення кількості потерпілих, внаслідок отруєння чадним газом, Головне управління ДСНС України у Львівській області вкотре нагадує про основні правила безпечного використання газу та пічного опалення у побуті.

Отруєння може статися під час роботи бензинових двигунів, при згорянні природного газу, використанні пічного опалення. При незначній концентрації чадного газу виникають головний біль, нудота, блювота, задуха, загальна слабкість, почервоніння обличчя, непритомність. При концентрації чадного газу в повітрі 0,5 % через 20-30 хвилин настає смерть.

Важливо пам'ятати:

  • Перед використанням всіх газових приладів необхідно провітрити приміщення і упродовж всього періоду роботи залишати кватирку відчиненою. Не залишайте працюючі газові прилади без уваги і стежте, щоб полум'я конфорки не загасло.
  • Конфорки й духовки призначені тільки для приготування чи підігріву їжі. У жодному разі не можна їх вмикати для обігріву приміщення.
  • Важливо стежити за справністю димоходів та вентиляційних каналів - перевіряти тягу до і після увімкнення газового обладнання чи пічного опалення, з відводом продуктів згоряння в димохід, а також періодично під час його роботи.
  • Слід систематично перевіряти справність газового обладнання: для цього необхідно укласти договір зі спеціалізованою організацією про перевірку технічного стану газового обладнання.
  • Важливою умовою безпеки при користуванні газовими приладами є також контроль за повнотою згоряння газу. При повному згорянні полум'я має блакитно-фіолетовий колір, при неповному – темно солом'яний. Неповне згоряння газу викликає інтенсивне виділення у приміщення чадного газу, який діє на організм як отрута.

Забороняється:

  • Використовувати газові плити для обігріву приміщень.
  • Використовувати газові прилади з несправною або відключеною автоматикою безпеки.
  • Залишати працюючі газові прилади та печі без нагляду.
  • Допускати до користування газом дітей та осіб у нетверезому стані.
  • Самостійно проводити установку і ремонт газового та пічного опалення.

Перша допомога при отруєнні чадним газом

Постраждалого негайно слід  винести на свіже повітря. Якщо він не дихає самостійно, починають робити штучне дихання, при зупинці кровообігу – непрямий масаж серця. Негайно викликати «швидку» медичну допомогу, або доставити постраждалого до медичного закладу.

 

Бережіть себе і своїх близьких, слідкуйте за справністю газового обладнання та пічного опалення, не вдавайтеся до його самостійного встановлення або ремонту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: