Ініціатором зриву євроінтеграції зробили Міністерство промислової політики, - юрист

Ініціатором зриву євроінтеграції зробили Міністерство промислової політики, повідомив Дивись. Інфо юрист Станіслав Батрин.

Раніше йшлось про те, що в Окружному адміністративному суді міста Києва на розгляді перебуває кілька справ відносно протиправних дій уряду щодо зупинки євроінтеграції України, зокрема за позовом Станіслава Батрина з вимогами:

1. Визнати протиправним та нечинним розпорядження Кабінету Міністрів України №  905-р від 21 листопада 2013 р.

2. Визнати відсутність компетенції Кабінету Міністрів України в частині прийняття рішення про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами — членами, з іншої сторони, і дію рішення Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 р. “Про підготовку до підписання проекту Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами — членами, з іншої сторони”, - станом на момент прийняття розпорядження №  905-р від 21 листопада 2013 р.

3. Визнати протиправною бездіяльність Кабінету Міністрів України в частині невиконання вимоги  ч. 5 ст. 53 ЗУ "Про Кабінет Міністрів України" щодо попереднього  оприлюднення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України №  905-р від 21 листопада 2013 р.

4. Визнати протиправними дії Кабінету Міністрів України щодо ініціювання прийняття акту про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами — членами, з іншої сторони, і дію рішення Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 р. “Про підготовку до підписання проекту Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами — членами, з іншої сторони”, - у формі розпорядження Кабінету Міністрів України №  905-р від 21 листопада 2013 р.

5. Визнати протиправними дії Кабінету Міністрів України щодо підготовки акту про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами — членами, з іншої сторони, і дію рішення Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 р. “Про підготовку до підписання проекту Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами — членами, з іншої сторони”, - у формі проекту розпорядження Кабінету Міністрів України №  905-р від 21 листопада 2013 р.

6. Визнати протиправними дії Кабінету Міністрів України щодо голосування за прийняття акту про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами — членами, з іншої сторони, і дію рішення Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2013 р. “Про підготовку до підписання проекту Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами — членами, з іншої сторони”, - у формі розпорядження Кабінету Міністрів України №  905-р від 21 листопада 2013 р.

"Як стало відомо з отриманого сьогодні листа, у своїй офіційній відповіді Кабінет Міністрів України повідомив, що розробником урядового рішення про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію є Міністерство промислової політики України. Наголошуємо, що ані Мінпромполітики, ані будь - яке інше міністерство не вправі ініціювати прийняття рішення в даній сфері, оскільки це компетенції Президента України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 53 ЗУ "Про Кабінет Міністрів України", право ініціативи у  прийнятті актів Кабінету Міністрів України мають члени Кабінету Міністрів України,  центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, або ж Президент України.

Проте, якщо акти уряду стосуються укладення міжнародних договорів України, то всі акти  готуються в узгодженням із Законом України "Про міжнародні договори України" (що передбачає Постанова КМУ від 18 липня 2007 р. № 950 "Про затвердження Регламенту Кабінету Міністрів України").

В таких випадках, ініціатором будь - яких рішень щодо укладення міжнародних договорів (або відмови від їх укладення) є тільки Президент", - повідомив юрист.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: