Влада не готова проводити державне регулювання релігій (фото)

Репресії проти УГКЦ – це лише початок

Утиски УГКЦ – це тільки початок. Якщо подали сигнал їм, то є велика вірогідність, що переслідуванням піддадуться й інші церковні громади. Про це стало відомо сьогодні, 16 січня, у Львові на прес-конференції на тему «Що стоїть за тиском на УГКЦ?», повідомляє кореспондент Дивись. Інфо

На прес-конференції виступили проректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович  та релігієзнавець Ігор Ожиївський.

Мирослав Маринович вважає, що чиновники поки що не готові братись за те, що стосується державного регулювання релігій. На його думку, провокації проти релігійних громад почались ще тоді, коли оприлюднили звернення отця Конрада, заявивши, що воно було зроблене під час Євромайдану, в той час, як воно було знято задовго до початку акцій протестів.

Ренесанс сталінізму

Маринович вважає такі способи утисків та контролю церкви смішними і переконаний, що вони неадекватні для сьогоднішніх реалій. «Сталінському режиму не вдалось і цьому не вдасться», - зазначає він. Також спікер виражає своє захоплення діями УГКЦ і каже,  що церква не захотіла сидіти тихенько, оминаючи провокації. Оприлюднення листа - це дуже сміливий і правильний крок.

Варто звернути увагу, що релігійна свобода дає право на існування всім конфесіям і всі вони вільно співіснують між собою. Тому, на думку, Мариновича, немає сенсу у державному регулюванні релігій

Ожиївський проводить паралелі з ситуацією у Російській Федерації, де не так давно був прийнятий закон «Про захист почуттів віруючих», за яким православ’я московського патріархату оголошується офіційною релігією. Такий крок говорить, на думку спікера, лише про слабкість цієї церкви, адже вона не може сама вирішити свої проблеми та існувати з опонентами, і саме тому вирішила це питання юридичним шляхом.

Наші чиновники намагаються брати приклад і регулювати церкву, що явно йде врозріз з уявленнями про європейську державу та її повноваження. Окрім того, вони намагаються делегітимізувати УГКЦ, як і в 1946 році за правління Сталіна. Навіть в часи незалежності чиновники досі користуються «совєтськими способами управління», - зазначає Ожиївський.

Хто ж стоїть за цими провокаціями і кому це вигідно?

Спікери говорять про те, що це вигідно в першу чергу владі і звертають увагу на те, що в Україні діє так звана Українська правовірна греко-католицька церква або як її називають - секта догналітів, яку досі не притягнули до відповідальності. Попри те, що активісти даної секти закликали президента іншої країни ввести війська в Україну для контролю стану в державі, що, згідно із українським законодавством, є прямим порушенням закону.

УГКЦ ж веде мирні акції та не закликає до бойкоту проти влади. Маринович не розуміє, чому в даному контексті утискають права УГКЦ.

Дуже цікавим є факт того, що дана секта не випадково вибрала таку назву.

На думку Мариновича, вони використали прив’язку до греко-католицизму, аби внести сум’яття у свідомість віруючих.

Щодо публічних реакцій на лист від влади до УГКЦ, то тут їх небагато. Коментар збоку УГКЦ зробив  архієпископ Святослав, а також висловився з цього приводу представник УПЦКП. Маринович вважає факт відсутності публічних реакцій від інших церков закономірним, адже багато конфесій були залякані телефонними дзвінками та пасивовані вже давно. Чи буде якась реакція збоку інтелігенції – невідомо.

Ожиївський вважає, що це є справою людей, чи хочуть вони показувати громадянську позицію, чи ні.

Довідка.

3 січня Курія УГКЦ отримала листа від Міністерства культури України про можливе «порушення» перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій» через відсутність дозволу на здійснення богослужінь у таких місцях, як Євромайдан.

З цього випливає, що влада поставила під сумнів законність богослужінь на Євромайдані.

 Директор департаменту у справах релігій та національностей Мінкульту Михайло Мошкола заявив про те, що розгляд законності богослужінь замовило СБУ.

Світова громада УГКЦ обурена такими заявами.

Ольга КРАСЬКО, Дивись. Інфо

пресцентр2

Фото Громадський ПРЕС-ЦЕНТР Львівщини

пресцентр1

Фото Громадський ПРЕС-ЦЕНТР Львівщини

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: