У Львові знайшли мертву дитину (подробиці)

23 січня близько 10:30 у «Вікні життя» при Шпиталеві імені Митрополита Андрея Шептицького по вул. Озаркевича, 4 у Львові, знайдено мертве дитя. «1,5-місячне дитя знайшов двірник Шпиталю. З невідомих нам причин (вочевидь через низьку температуру чи замерзання)  не спрацювала сигналізація «Вікна життя». Свідків того, хто залишив малятко, немає. На даний момент на місці злочину працює міліція», повідомляє головний лікар Олександра Туріанчик, повідомили Дивись. Інфо у Caritas Ukraine.

Регулярно цікаві перехожі відкривають дверцята «Вікна життя», проте лише 1 раз – 31 березня 2011 року – там було виявлено залишене немовлятко. Після виклику швидкої медичної допомоги і міліції дитя було передано до Дитячої міської лікарні на вул. Пилипа Орлика.

  «Вікно життя», –  це спеціальний пункт, де матері можуть анонімно з тих чи інших причин залишати свою новонароджену дитину. У Львові таких пунктів є 2 – на вул. Дж. Вашингтона при пологовому будинку і на вул. Озаркевича при Шпиталеві Шептицького. «Вікно життя» є соціальним меценатським проектом, що реалізовується у Львові за прикладом європейських країн. Такі спецпункти для новонароджених дітей роками успішно працюють у Польщі та Чехії, в Україні – у Львові, Тернополі і віднедавна в Києві.

Місця, де обладнано «Вікна життя», є малолюдними і безпечними для тих, хто боїться публічності при скоєнні такого вчинку. Саме «Вікно життя» –  це скляний утеплений бокс, в якому немовля може комфортно перебувати деякий час. Бокс має двоє дверцят –  ззовні та зсередини –  і "сигналізацію". Щойно зовнішні дверцята відкриваються, до кімнати чергової медсестри подається відповідний сигнал. Біля вікна немає відеокамер, зсередини приміщення ізольовано жалюзями і затемненим склом.

Львів має сумний досвід, коли у листопаді 2009 року, після піврічного існування «Вікна життя» при пологовому будинку на вул. Дж. Вашингтона, новонародженого малюка підкинули в центрі міста, під церкву Св. Юра. Дитина була доношеною і абсолютно здоровою, але помітили її надто пізно –  дитя захворіло і померло. Після цього випадку новий пункт "Вікна життя" створили поблизу церкви Юра, ближче до центру міста, у Шпиталі Шептицького.

 

3 грудня 2013 року у Шпиталі Шептицького змінився адміністратор – ним став  о. Володимир Гоценюк. Напередодні розпочалося руйнування Шпиталю Шептицького. Саме у цій будівлі до 1931 року існував унікальний український шпиталь – «Народна лічниця», який надавав безкоштовну лікарську допомогу мешканцям Львова та Галичини

Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького  засновано ще в далекому 1902 році. Донині благодійна забезпечує у Львові отримання медичних і соціальних послуг, амбулаторну і консультативну допомогу різноманітних профілів для широкого кола людей і особливо потребуючих.

Тут функціонує відділ паліативної та хоспісної допомоги для 25-30 осіб, на базі якого працівники Шпиталю полегшують фізичні і духовні страждання хворих у термінальній стадії. Також у Шпиталі отримують консультації, психологічний і медичний супровід ВІЛ-позитивні люди та їхні рідні.

Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького є базою для обміну досвідом з українськими та міжнародними установами такого профілю, тут регулярно проводяться тематичні заходи і навчальні семінари.

Заклад визнавали переможцем національного конкурсу «Благодійник року» у 2007 році, у 2010 році Міністр охорони здоров'я України нагородив директора Шпиталю ім. Митрополита А. Шептицького Дзвениславу  Чайківську заохочувальною відзнакою в галузі охорони здоров'я. Так само у 2010 році глава Української Греко-Католицької Церкви відзначив керівника Шпиталю грамотою за значний вклад у розбудову Карітасу України, Шпиталю Шептицького та у розвиток соціальних програм охорони здоров’я в Україні.

Щомісяця послугами закладу користуються сотні людей. Установа фінансується з благодійних внесків місцевих добродійників і пожертв з-за кордону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: