Опозиція не контролює Майдан, - ЗМІ

Політичний тиждень у країні цілком прогнозовано виявився активним на новини та стрімким на їхній розвиток. Активісти захопили приміщення обласних державних адміністрацій, деяких міністерств, прем’єр Микола Азаров подав заяву у відставку, а Верховна Рада України після втручання самого Януковича проголосувала за законопроект про амністію у запропонованому варіанті регіоналів, яким, звісно, цей закон найбільш вигідний. Опозиція одразу ж заявила – закон «мертвий» і тільки посилює політичне протистояння у країні. 

Опозиція перестала контролювати Майдан

Офіційно задля пошуку шляхів розв’язання політичного протистояння у країні на Банкові придумали проведення переговорів із опозиціонерам, що успішно відбувається уже декілька днів. Троє лідерів опозиції практично щодня ходять до Януковича в АПУ і радяться, як виконати вимоги Майдану, який вони ж самі так рвались очолити. Натомість сам Майдан не дуже і підтримує проведення переговорів з Януковичем, адже люди у першу чергу вимагають відставки президента, який, кажуть, перестав бути гарантом Конституції України.

Яценюк не хоче відповідальності?

Після важких кількагодинних переговорів в АПУ лідери опозиції виходять на Майдан, щоб офіційно відзвітуватись про свою роботу. І хоча учасники Майдану проголосували проти проведення таких переговорів з Януковичем, опозиціонери не послухались голосу народу й знову і знову пішли на переговори. На переговори, які, по суті, позитивним результатом для Майдану закінчитись і не могли.

Політологи кажуть, що після призначення Клюєва на посаду глави АПУ, саме проведення таких переговорів – його рук справа. Мовляв, політичний технолог Януковича почав демонструвати свої таланти. І, схоже, йому це вдається.

Янукович, який долучився до переговорів із опозицією уже у процесі їхнього проведення, запропонував опозиції очолити Кабінет Міністрів України і взяти на себе співвідповідальність за стан справ у країні. Арсенію Яценюку запропонували посаду прем’єр-міністра України, а Віталію Кличку – посаду віце-прем’єра з гуманітарних питань.

Такий хід Януковича здивував багатьох, а опозиціонери, які прийшли пізно ввечері у п’ятницю на Майдан, так і не дали чіткої відповіді на запитання, чи погодились вони на пропозиції президента. Лише виступ Порошенка базувався на тому, що опозиція повинна погодитись на запропоновані посади. Трохи згодом нардеп від Партії регіонів Нестор Шуфрич під час зустрічі з іноземними делегаціями заявить про те, що Яценюк спочатку погодився зайняти крісло Азарова, проте згодом відмовився.

Так це чи ні, Яценюк не розповів і досі. Але після реакції Майдану та після того, як самого Яценюка мало не побили учасники Євромайдану, це може бути і правдою.
Натомість політологи почали суперечку про те, хто ж очолить Кабмін. Звісно, почали називати прізвища самого Порошенка, якого, начебто, просить про це сама опозиція. Говорять також про те, що усі шанси стати прем’єром має і Сергій Арбузов, проте кажуть, що Майдан цього не сприйме.

Азаров випередив Раду

Тим часом, результати переговорів на Банкові дали свій ефект – спікер Володимир Рибак на вівторок скликав позачергове засідання Ради, яке зранку так і не почало роботу через те, що сторони не змогли домовитись про розгляд питань порядку денного. На сесії, нагадую, планували висловити недовіру Азарову, але перед самим початком засідання Ради він подав у відставку, що теж внесло свої корективи у переговори і, за словами київських журналістів, справді стало несподіванкою для багатьох представників політичної еліти країни.

«Конфліктна ситуація, яка склалася в державі, загрожує економічному і соціальному розвитку України, несе в собі загрозу всьому українському суспільству і кожному громадянину. Уряд під час протистояння робив все для мирного розв’язання конфлікту. Ми робили і робимо все, щоб не допустити кровопролиття, ескалації насильства, порушення прав громадян. Уряд забезпечував функціонування економіки і системи соціального захисту в екстремальних умовах», – заявив Азаров у своїй заяві, пояснюючи причини відставки.

На його переконання, «заради мирного врегулювання конфлікту, я прийняв особисте рішення просити Президента України прийняти мою відставку з поста Прем’єр-міністра України. Всі ці важкі роки я робив все для того, щоб Україна могла нормально розвиватися як демократична європейська держава… Я приймав рішення і брав на себе відповідальність в інтересах народу України. І тому можу чесно дивитися в очі кожному громадянину нашої держави, кожному співвітчизнику. Сьогодні найважливіше – зберегти єдність і цілісність України. Це набагато важливіше, ніж будь-чиї особисті плани чи амбіції», – заявив Азаров.

Розблокують приміщення – відпустимо активістів 

Тим часом на переговорах у Януковича обговорювали декілька пунктів, серед яких – амністія усіх активістів політичних акцій від часу виникнення Євромайдану у країні, звільнення адміністративних будівель, повернення до Конституції 2004 року тощо. В результаті на ранок середи у ВРУ з’явилось аж чотири варіанти законопроектів про амністію, суть яких принципово відрізнялась тільки одним пунктом. Опозиція вимагала прийняття такого закону без додаткових умов, а Партія регіонів поставила умову: приймають закон про амністію, після чого протягом 15 днів звільняються «захоплені» адміністративні будівлі в областях та столиці, й після того Янукович підписує указ про амністію. Усе це свідчить про свідому недовіру учасників переговорного процесу між собою, адже кожен вирішує перестрахуватись на випадок невиконання умов іншою стороною.

Після оголошення чергових перерв у роботі Ради у п’ятницю ввечері у парламент на засідання фракції прибув сам Янукович. ЗМІ писали про те, що 52 регіонали виявили готовність амністувати учасників Євромайдану без жодних додаткових умов, що, начебто, й обурило Януковича. «Янукович приїхав заспокоїти інакомислячих, адже у Партії регіонів почався бунт», – писала Українська правда у середу ввечері.

Тим не менше, після засідання фракції Партії регіонів, переговорів у сесійному залі парламенту із трьома лідерами опозиції та потім знову після закритої наради із регіоналами спікер Верховної Ради Володимир Рибак повернувся до сесійної зали та запропонував проголосувати без обговорення закон про амністію, який підготував депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко, за основу і в цілому. Так і сталось – «за» проголосувало 232 депутати, які зобов’язали Євромайдан протягом 15 днів звільнити усі захоплені будівлі взамін на амністію усіх євромайданівців.

Янукович таки розжене Раду?

Тим часом ЗМІ повідомили про те, що самі регіонали проголосували за цей закон після прямої погрози Януковича розпустити парламент та оголосити дострокові вибори народних депутатів. До слова, лідер УДАРу Віталій Кличко одразу назвав такий варіант неконституційним і заявив, що підстав для розпуску парламенту немає.
Але, тим не менше, соціальні мережі після цього голосування одразу зарясніли повідомленнями про те, що «Янукович вкотре розвів усіх, як котят», мовляв, цей закон і так не буде діяти. А Ганна Герман одразу встигла заявити, що Янукович для Партії регіонів є «великим авторитетом» і «слово президента було, є і буде вирішальним». «Президент сказав, що в країні не можна допустити кровопролиття, тому ми зробили все, щоб заарештовані з будь-яких причин, були звільнені. Ми розраховуємо на мудрість українського народу. Всі хочуть жити в правовому полі і повернутися додому», – сказала Герман, коментуючи результати голосування у Раді. Сама ж вона не голосувала за цей законопроект.

Майдан не розійдеться, а тільки посилиться

Тим часом з Герман одразу не погодився комендант Євромайдану Андрій Парубій, який одразу заявив, що повертатись додому ніхто не буде.

«Євромайдан не збирається виконувати закон про амністію нардепа від Партії регіонів, постпреда Президента в ВР Юрія Мірошниченка. Був можливий тільки один варіант – амністія без жодних умов, і ми це обговорювали. Дані умови (амністія в обмін на звільнення адмінбудівель) – неприйнятні», – сказав Парубій.

Народний депутат від «Батьківщини» Андрій Шевченко висловився ще категоричніше: у своєму твіттері депутат написав: «Закон Юрія Мірошниченка про амністію учасників протестів, за який проголосували регіонали та комуністи, не вирішує проблему Майдану для влади. Налякані Януковичем регіонали своїм дурним законом зробили ще один крок до свого кінця. Такий закон точно не знімає для них проблему Майдану», – написав нардеп.

Активіст Євромайдану Зорян Шкіряк тим часом відзначив, що у ніч на четвер у Будинку профспілок, Жовтневому, КМДА та Українському домі відпочивають повстанці, налагоджено харчування і побут.

«Жодних розчарувань і розпачу після ганебного прийняття закону Мірошниченка нема. Навпаки, ще більше змобілізувалися, бо зрозуміли, що нова фаза боротьби і рішучих дій ще попереду. Готові. Янукович – терорист. А в сильних, цивілізованих країнах, як правило, перемовин з терористами не ведуть. Втім, рано тішаться, бо щось мені підказує, що найближчими днями щось таки відбудеться», – написав Шкіряк.

Що може відбутись, прогнозувати ніхто не береться, але звернемо увагу на заяву Сергія Тігіпка після голосування у парламенті: «Верховна Рада, в котрій більшість і опозиція не можуть домовитися, заслуговує на розпуск. Якщо ми не можемо домовитися, ми гідні того, щоб нас взяти всіх і розпустити». На зауваження журналістів про те, що парламент не будуть розпускати, оскільки відбулося голосування за закон про амністію, Тігіпко заявив: «Будуть розпускати».

Журналісти звернули увагу на те, що депутати послухали й проголосували за законопроект Мірошниченка, як того й вимагав президент. На це Тігіпко сказав: «Я вважаю, що якраз і потрібно нас розпустити».

Тим часом, як пише Еспресо, у Януковича зараз інша проблема – на Банковій тривають торги і домовленості про новий склад Кабміну. Боротьба за владу політиків на хвилі народного протесту триває.
Далі буде.

Олег ДОВГАНИК, Галицька правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: